Τρίτη, Σεπτεμβρίου 20

Για να πιάσει τόπο η ευχή «καλό χειμώνα»

Της Δέσποινας Δασενάκη
Για πολλούς η ευχή «καλό χειμώνα» είναι από μόνη της αιτία εκνευρισμού. Δεν είναι μόνο επειδή σηματοδοτεί το τέλος της όποιας ανεμελιάς. Είναι κυρίως που σημαίνει έναν νέο κύκλο με σκοτούρες, άγχη και προβλήματα που μας περίμεναν στη γωνία.
Παρά το εύλογο άγχος από τη θύελλα ευθυνών και προκλήσεων που εισβάλλουν με το φθινόπωρο, έχουμε επιλογή: να κατρακυλήσουμε όπως όπως στην αρχή ενός ακόμη δύσκολου χειμώνα ή να κάνουμε ξεκίνημα με τους δικούς μας όρους.

Ενα από τα καλά του καλοκαιριού είναι ότι αφήνει για λίγο μια αίσθηση δύναμης από τις στιγμές χαλάρωσης και επαφής με τον αυθεντικό εαυτό μας.
Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που την κλέβουν στο σκηνικό της νέας σεζόν που αρχίζει; Οι βραδινές ειδήσεις, το πρωινό ξύπνημα, οι λογαριασμοί; Παρατηρώντας τι είναι αυτό που αλλάζει τη ροή της ενέργειας και τα συναισθήματά μας, έχουμε μια δυνατότητα να μην του παραδώσουμε τα κλειδιά του εαυτού μας.
Συχνά το πρώτο που χάνουμε είναι η άποψη που έχουμε για το τι συμβαίνει γύρω και μέσα μας. Πόσο αφήνουμε τις γνώμες των άλλων να ελέγχουν τη ζωή μας; Ποια είναι η δική μας εικόνα για εμάς; Εχουμε σκεφτεί την καλύτερη εκδοχή μας για φέτος τον χειμώνα;
Στην αρχή ενός ξεκινήματος αξίζει να επαναλάβουμε τι μετράει για κάθε απόφαση της ζωής μας, τι έχει σημασία για εμάς. Ποιοι θέλουμε να είμαστε;
Πώς θα βάλουμε όμως δύναμη στο πρώτο βήμα, κουβαλώντας ενοχές από προηγούμενες αποτυχίες; Πέρα από τα μαθήματα ή τις συγγνώμες που προκύπτουν, με την ντροπή δεν πάμε μπροστά. Τι χρειάζεται να κάνουμε τώρα; Πόσο αποφασισμένοι είμαστε; Προβάλλουμε δικαιολογίες ή παίρνουμε αποφάσεις; Ποια προβλήματα κρύβουμε ακόμη κάτω από το χαλί;
Μήπως δεν θέλουμε να γίνουμε συγκεκριμένοι για να μην πάρουμε την ευθύνη; Ο καλύτερος χρόνος για όσα θέλουμε τώρα, ίσως ήταν χθες, αλλά ο αμέσως επόμενος είναι τώρα.
Η Δέσποινα Δασενάκη είναι life coach, e-mail ddasenaki@hotmail.com


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία