Της Νίκης Ζορμπά
Ήταν και ποιος δεν ήταν χθες στο Τιτάνια για το λάκτισμα του αφέτη (Τσίπρα) περί εγκόλπωσής του στον ΣΥΡΙΖΑ. 
Φώτης Κουβέλης ( καλά η "είδηση" της δικής του επιστροφής, έχει παλιώσει καιρό τώρα), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Στέφανος Τζουμάκας, Μαρία Ρεπούση, Αντώνης Ρουπακιώτης, Μαρία Γιαννακάκη και λοιπά πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ (επί Γιώργου Παπανδρέου) και της ΔΗΜΑΡ ( επί Φ. Κουβέλη) συνέρρευσαν χθες στο κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας για να δηλώσουν παρόντες στο προσκλητήριο Τσίπρα για συμπόρευση.

Αφορμή στάθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης για τη συμπλήρωση των δύο χρόνων του στην ευρωβουλή και αιτία η αμετάκλητη πλέον απόφαση του κ. Τσίπρα να ανοίξει τις πόρτες και τα παράθυρα της Κουμουνδούρου για να μπει σοσιαλδημοκρατικός αέρας. 
Για βολιδοσκόπηση με το νυν ΠΑΣΟΚ και το όμορό του Ποτάμι, ούτε λόγος. Αυτό φρόντισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να το "ξεκόψει" νωρίς διαχωρίζοντας απολύτως τη νέα σοσιαλδημοκρατία της οποίας φιλοδοξεί να γίνει κεντρικός εκφραστής το κόμμα του από τις υπάρχουσες δυνάμεις τις οποίες τοποθετεί στους απέναντι. 
Το πολύμηνο πλέον φλερτ του πρωθυπουργού με την ευρωπαική σοσιαλδημοκρατία θα λάβει σάρκα και οστά και στην εγχώρια πολιτική σκηνή με μεταγραφές από "ασκεπή"πολιτικά στελέχη του κεντροαριστερού και κεντρώου χώρου ( κατ' άλλους "ορφανά" του ΓΑΠ και του Κουβέλη), σε λιγότερο από έναν μήνα, εκεί στα μέσα του Οκτωβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ , το πιο "κρίσιμο ως τώρα", σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρό του. 
Μεσούσης της καταιγίδας για τον κ. Τσίπρα, καθόσον η κυβέρνησή του δέχεται ισχυρές πιέσεις και διαψεύσεις απανωτές ( φερ ειπείν ο περιώνυμος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες κοντεύει να γίνει τσουνάμι και να την πνίξει), ο ίδιος προσπαθεί 1) να αλλάξει την ατζέντα 2) να διατηρήσει εαυτόν σε ρόλο πρωταγωνιστή στο σανίδι των πολιτικών εξελίξεων. 
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και οι επανειλημμένες αναφορές του χθες στην ανάγκη μεταμόρφωσης της Ευρώπης η οποία κι αν το 2015 δεν ήταν έτοιμη να αφουγκραστεί το ...του ΣΥΡΙΖΑ δίκιο, σήμερα, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το κόμμα που ορκιζόταν στην ανάγκη επανακαθορισμού της ευρωπαικής ατζέντας. 
Μεσολάβησε βέβαια η αποκατάσταση των σχέσεών του με την άλλοτε Merkel-go-home, η υπογραφή ενός τρίτου μνημονίου και διάφορα άλλα "ρεαλιστικά" αλλά όπως είπε και ο κ. Μπαλτάς αυτά δεν είναι παρά τακτικοί ελιγμοί στον δρόμο προς τον σοσιαλισμό. 
Μέχρι να βρεθεί το "καραβάνι" όμως στο σοσιαλιστικό ξέφωτο, θα λοξοδρομήσει και προς τα δεξιά του, σε ένδειξη reality check. Αυτό τουλάχιστον είναι η κεντρική ιδέα της χθεσινής παρέμβασης  του πρωθυπουργού και μένει να φανεί πώς θα την εκλάβουν οι "φυλές" του ΣΥΡΙΖΑ στο επικείμενό του συνέδριο..capital.gr