Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26

Ανησυχητική αύξηση των επιθέσεων εναντίον των μεταναστών στην Αυστρία


Φωτογραφία: ΑΠΕ/ EPA/CHRISTIAN BRUNA
Φωτογραφία: ΑΠΕ/ EPA/CHRISTIAN BRUNA

«Εκρηξη» στις επιθέσεις εναντίον των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων καταγράφεται στην Αυστρία αυτή τη χρονιά, σε σύγκριση με το 2015.
Το πρώτο εξάμηνο του 2016 έχουν καταγραφεί 24 επιθέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το Σάββατο, τη στιγμή που ολόκληρο το 2015 είχαν γίνει 25. Ανάμεσα σε αυτές τις επιθέσεις είναι εμπρησμοί, επιθέσεις με οξύ, ρίψη πετρών, ρατσιστικά ή ναζιστικά γκραφίτι και αναρτήσεις μηνυμάτων στο Διαδίκτυο.

Ο βουλευτής των Πρασίνων, Αλμπερτ Στάινχαουζερ- σε ερώτηση του οποίου απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών παρουσιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία- απέδωσε την αύξηση των επιθέσεων στον θυελλώδη πολιτικό διάλογο για τους αιτούντες άσυλο.
«Εάν κυριαρχεί στον πολιτικό διάλογο μια ατμόσφαιρα μισαλλοδοξίας (...) δεν είναι παράξενο που ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν τις επιθέσεις αυτού του είδους θεμιτές», τόνισε ο Στάινχαουζερ.
Στην Αυστρία φέτος έχουν υποβληθεί 90.000 αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου, ένας αριθμός δίχως προηγούμενο και ένας αριθμός που κατά κεφαλή είναι ανάμεσα στους υψηλότερους στην Ευρώπη. Το ζήτημα αυτό αποτελεί και ένα από τα βασικά στην προεκλογική εκστρατεία για την ανάδειξη του ομοσπονδιακού προέδρου.
Κατά τις δημοσκοπήσεις ο υποψήφιος του ακροδεξιού κόμματος για την Ελευθερία, Νόρμπερτ Χόφερ, δίνει μάχη στήθος με στήθος με αυτόν των οικολόγων Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν ενόψει των εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου.
Η νέα εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί μετά την ακύρωση εκείνης της 22ης Μαΐου, όταν ο Φαν ντερ Μπέλεν επικράτησε με μικρή διαφορά επί του Χόφερ. Όμως το FPÖ πέτυχε να ακυρωθούν οι προεδρικές εκλογές λόγω διαδικαστικών παρατυπιών τις οποίες κατήγγειλε.
ΣΧΟΛΙΑ

Πηγή:| iefimerida.gr