Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16

Χαιρετίσματα στην Εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ


Η φετινή παρουσία του κου Τσίπρα στη ΔΕΘ ολοκλήρωσε μια πράξη από το φινάλε του μεταπολιτευτικού δράματος. 
Ο Πρωθυπουργός πήρε κατ’ επιλογή του οριστικό διαζύγιο από τις λαϊκές τάξεις, από τους δημοκρατικούς πολίτες και από τα προοδευτικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Κυρίως όμως έδωσε τη χαριστική βολή για την καθολική ηθική απαξίωση του ιδίου, της Κυβέρνησής τους και όσων συνεχίζουν να τη στηρίζουν. 

Οχι γιατί προκύπτουν σκανδαλολογίες, υπαινιγμοί και υπόνοιες κατάχρησης εξουσίας από κυβερνητικά στελέχη ή λειτουργούς. Άλλωστε η διαπλοκή ήταν και θα είναι πάντα ένα στοιχείο με το οποίο οι τίμιοι υπηρέτες της λαϊκής βούλησης πρέπει να αντιπαρατίθενται συνεχώς. Η ηθική απαξίωση του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει από το θράσος ενός κατά πρόσωπο ψεύδοντος πρωθυπουργού, από τις ψευτομαγκιές και τους εκνευρισμούς, από την ειρωνεία και την υπεροψία του ίδιου πολιτικού προσωπικού που έχει καταστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες οικογενειών.

Η πολιτική κριτική ως προς το περιεχόμενο των πρωθυπουργικών «δεσμεύσεων» πραγματικά περισσεύει. Δεν έχει να προσφέρει τίποτε στην προοτπική της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό είναι και η τελική αποτυχία του κου Τσίπρα, μόλις ενάμιση χρόνο μετά την εκλογική νίκη του Γενάρη του 2015, μια νίκη που γέμισε με ελπίδες τον ελληνικό λαό αλλά και την προοδευτική Ευρώπη. Τι κρίμα...

Η Σοσιαλιστική Προοπτική παρά το γεγονός ότι διατυπώσαμε την ανάγκη να απαλλαγεί η χώρα από τις συγκυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑ.ΣΟ.Κ. (βλέπε δελτίο τύπου «Η 25η Γενάρη ως Αφετηρία» http://sosialistiki-prooptiki.gr/189-19-01-2015-i-25i-genari-os-afetiria) είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει για την πορεία που έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ και την κατάληξή του. Χαρακτηριστικά υποστηρίζαμε ότι ο νεόκοπος, ψευδεπίγραφος εκφραστής του οράματος της σοσιαλιστικής κοινωνικής μετεξέλιξης θα καταφέρει να συμπυκνώσει την 40ετή ιστορία του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κόμματος σε μόλις 3 χρόνια.

Πράγματι, χωρίς να μπει στον κόπο να αναπτύξει και να στοιχηθεί γύρω από τον δικό του ριζοσπαστικό, προγραμματικό λόγο, χωρίς να αναπτύξει έστω στοιχειωδώς μια λειτουργούσα εσωκομματική δημοκρατία και δομή, χωρίς να συνδεθεί ουσιαστικά με τα προοδευτικά και ριζοσπαστικοποιημένα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, ο κος Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασαν τους εαυτούς του και κατέγραψαν ένα νέο, ακατάριπτο παγκόσμιο ρεκόρ αλλοτροίωσης και αποσάρθρωσης: διένυσαν την απόσταση από την άγουρη επαναστατικότητά τους έως και τον πλήρη ευτελισμό της απόλυτης προσκύνησης, όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στην ίδια την ορολογία του νεοφιλελευθερισμού, σε μόλις 21 μήνες!

Αγνώμονες ή αφελείς, κατέληξαν ταχύτατα στις ίδιες κατεστημένες πρακτικές διαχείρισης και άσκησης εξουσίας. Χρήσιμα πιόνια πλέον των «δανειστών» και του «εγχώριου συστήματος εξουσίας», γίναν επικίνδυνοι για το λαό όπως οι προκάτοχοί τους, οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα, στην οικονομική χρεωκοπία με τα μεγάλα κοινωνικά αδιέξοδα, να συνεχίζονται στο διηνεκές.

Η κυβέρνηση του τρίτου μνημονίου και ο ψευδόμενος πρωθυπουργός της φετινής ΔΕΘ δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά, τη Δημοκρατία και την Πρόοδο. Ανήκουν στην ίδια κατηγορία των «ντόπιων τοποτηρητών» της Νεοφιλελεύθερης Διεθνούς. Δεν ήταν ποτέ Κυβέρνηση της Αριστεράς, πόσο δε η πρώτη... Εξ’ αρχής έδειξαν σημεία γραφής με τις επιλογές τους, προεξάχουσας αυτής του Προέδρου Δημοκρατίας.

Οι αυταπάτες πια έχουν τελειώσει. Αυτή είναι μάλλον η μόνη θετική συνεισφορά της παρουσίας του κου Τσίπρα στα εγκαίνια της ΔΕΘ: απελευθερώνει τις συνειδήσεις των αριστερών, των σοσιαλιστών, των δημοκρατών και των προοδευτικών πολιτών που αγαπούν την πατρίδα τους.

Η Σοσιαλιστική Προοπτική είμαστε πεποισμένοι ότι ωρίμασε ο καιρός για να ξαναπιάσουμε το νήμα της αντιφασιστικής αντίστασης του ΕΑΜ, της αντιδικτατορικής πάλης των φοιτητών και του ελληνικού λαού, της 3ης του Σεπτέμβρη και της πρώτης γνήσια προοδευτικής, πολιτικά και κοινωνικά, κυβέρνησης του 1981. Να γειώσουμε αυτήν τη σύνδεση στο σήμερα, στον τωρινό αγώνα για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία, στη σύγχρονη προοπτική για μια κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά ισόρροπη ανάπτυξη, εν τέλει για την σοσιαλιστική κοινωνική αλλαγή.


Σε αυτήν την πορεία σας καλούμε. Σε αυτόν το δρόμο θα συναντηθούμε ξανά.