Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ «Ανίατη ψευδολογία για την υγεία από την κυβέρνηση»

Δελτίο Τύπου Νέα Δεξιά
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ
Με αφορμή την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, και την εξαγγελία του για διανομή μέρους των 246 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες στο χώρο της δημόσιας υγείας και στην επιστροφή των επιστημόνων στη χώρα μας, την υποσχεσιολογία για προσλήψεις και την ανάταξη της δημόσιας υγείας, θα πρέπει να του διαμηνύσουμε ότι τα ψέματα τέλειωσαν καθώς η ακλόνητη πραγματικότητα δεν αφήνει περιθώρια για εξωπραγματικούς ιδεασμούς.

Στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί προσπαθούν να κρατήσουν όρθιο το σύστημα, παρέχοντας υπηρεσίες υγείας στους ασφαλισμένους με την προσδοκία ότι κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον θα πληρωθούν. Πολλά ιατρεία είναι στο κόκκινο και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Ο ΕΟΠΥΥ, με χρέη πάνω από 1,8 δις στο ενεργητικό του έχει κηρύξει ανελέητη στάση πληρωμών στους συνεργαζόμενους ιατρούς, κόβοντας οριζοντίως και καθέτως τις πενιχρές αμοιβές τους, επιβάλλοντας δυσθεώρητα πρόστιμα, εφαρμόζοντας κουρέματα rebate, clawback, μειώνοντας αυθαίρετα τις αποζημιώσεις και εξαντλώντας κάθε δυνατό μηχανισμό ώστε να αποφύγει τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Τα χρέη προς τα Νοσοκομεία τα παραγράφει, ώστε να μην του είναι βαρίδι. Και ενώ είναι παρκαρισμένες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ αξίας 500 εκατ. προς τους ιατρούς από το 2011, με χρήματα που έλαβε η χώρα από την τελευταία δόση, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας στέκονται ανίκανα να τα αποδώσουν και να περιορίσουν τον ξέφρενο ρυθμό της υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού στη φαρμακευτική δαπάνη και στο διαγνωστικό τομέα. Τέλος, με την εφαρμογή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου το 2017, προβλέπονται χιλιάδες λουκέτα σε ατομικά ιατρεία και εργαστήρια, με απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και αύξηση της μαζικής μετανάστευσης Ελλήνων ιατρών στο εξωτερικό.
Η λεγόμενη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ με την ίδρυση των «ιατρείων της γειτονιάς» αποτελεί το ανέκδοτο της χρονιάς, καθώς δεν έχει βρεθεί η πυξίδα για την πραγματοποίησή της. Το ωραίο story αργεί ακόμη, με προγραμματισμένη υλοποίηση μέσω ΕΣΠΑ (!) 300 νέων δομών και πρόσληψη 3500 υγειονομικών. Μέχρι τότε πάντως, οι μονάδες πολυϊατρείων ΠΕΔΥ και κέντρων υγείας αιμορραγούν λόγω υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης, και υπολειτουργίας ιατρικών μηχανημάτων, ενώ ιατροί των Κέντρων Υγείας καλούνται να καλύψουν εφημεριακές ανάγκες των γειτονικών Νοσοκομείων, αποδυναμώνοντας την εύρυθμη λειτουργία τους.
Όσον αφορά τη λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ, κυρίως των τραγικών ελλείψεων σε μόνιμο ιατρικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, και την υποχρηματοδότηση, σίγουρα περνάμε στην σφαίρα της μεταφυσικής και του θαύματος, με τη μείωση του κρατικού προϋπολογισμού για λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων (1,6 δις το 2014, 1,3 δις το 2015, 1,15 δις το 2016).
Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν έκτακτο σοβαρό πρόβλημα υγείας, παίρνουν μια γεύση από πινκ-πονκ προκειμένου να βρουν ασθενοφόρο για διακομιδή, κλινική με ειδικευμένους ιατρούς στα εφημερεύοντα Νοσοκομεία, εργαστήρια να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, ιατρικά μηχανήματα για να κάνουν θεραπείες ή επεμβατικές πράξεις. Εάν χρειάζονται κλίνη ΜΕΘ να νοσηλευθούν, χειρουργικό τραπέζι να χειρουργηθούν, τότε σίγουρα πρέπει να προσευχηθούν. Διακόσιες (200) κλίνες ΜΕΘ έτοιμες να λειτουργήσουν παραμένουν κλειστές, αξονικοί τομογράφοι τίθενται εκτός λειτουργίας, μηχανήματα αιμοκάθαρσης παρουσιάζουν τακτικά τεχνικά προβλήματα, ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα δεν λειτουργούν, κλπ.
Από την άλλη, ο δημοσιονομικός κόφτης, με βάση τον οποίο οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας βυθίζονται κάτω από το 5% του ΑΕΠ, φέρει την υπογραφή του κ. Τσίπρα.
Η Νέα Δεξιά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας και συμπαρίσταται στους συνταξιούχους, στους ασφαλισμένους, στους άνεργους και ανασφάλιστους που είναι χαμένοι στα γρανάζια της ταλαιπωρίας του δημόσιου συστήματος και αφουγκράζεται τη γνήσια και αυθόρμητη κραυγή αγωνίας των χιλιάδων έντιμων και μαχόμενων ιατρών και υγειονομικών από όλη την χώρα, για αυτή την επιταχυνόμενη κατάρρευση του συστήματος και για την εργασιακή και επιστημονική τους ασφυξία.
Η Νέα Δεξιά πιστεύει ότι για να αλλάξει σελίδα ο χώρος της Υγείας στην πατρίδα μας, πρέπει να:
1. Αυξηθεί άμεσα ο προϋπολογισμός για την Υγεία, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και την αξιοπρέπεια στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς, αμοιβές και συντάξεις για τους ιατρούς και υγειονομικούς.
2. Προγραμματισθούν άμεσα μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ / ΠΕΔΥ, και να ενισχυθεί η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, ανάλογα με τις επείγουσες υφιστάμενες ανάγκες.
3. Δρομολογηθούν διαρθρωτικές αλλαγές σε συνεργασία με τους ιατρικούς, θεσμικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, με στόχο τη στρατηγική ενδυνάμωση της ΠΦΥ και της νοσοκομειακής περίθαλψης.
4. Οργανωθεί η δομή λειτουργίας του υπάρχοντος υγειονομικού χάρτη, ώστε να υπάρχει έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση των ασφαλισμένων και των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες υγείας (πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία).
5. Αξιοποιηθεί το ιατρικό δυναμικό της χώρας, να μειωθεί η ανεργία και η μετανάστευση των υγειονομικών, να ενισχυθεί ο ‘ιατρικός τουρισμός και να ενταχθεί άμεσα η υγεία σε αναπτυξιακά προγράμματα.
Νικόλαος Σ. Μαστρονικολής
Επ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Πατρών
Υπεύθυνος Γραμματείας Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων ΝΕΑ  ΔΕΞΙΑ

http://neadexia.gr