Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28

Δεν είναι φάρμακα, δεν είναι βότανα, αλλά είναι παυσίπονα

painrestogia.jpg
Μπορούν να αντιμετωπίσουν τον πόνο, χωρίς καν να εισέλθουν στον οργανισμό. Και όχι μόνο μπορείτε να τα βρείτε ανά πάσα στιγμή, αλλά έχουν και την επιστημονική βούλα.
Η αντιμετώπιση του πόνου είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο τόσο της Ιατρικής όσο και της καθημερινότητάς μας. Γι΄αυτό και οι επιστήμονες έχουν επιχειρήσει να την προσεγγίσουν από διάφορες πλευρές, με ευρήματα που συχνά προκαλούν μεγάλες εκπλήξεις.
Τα πιο φυσικά αναλγητικά


Ένα άρωμα
Τα ευχάριστα αρώματα φαίνεται ότι μειώνουν την ένταση ενός επώδυνου ερεθίσματος, τουλάχιστον στις γυναίκες. Σε μελέτη του 2002, ζητήθηκε σε εθελόντριες να βυθίσουν τα χέρια τους σε καυτό νερό. Οι γυναίκες ανέφεραν λιγότερο πόνο όταν εκτίθεντο σε ένα ευχάριστο άρωμα, όπως των λουλουδιών ή του αμύγδαλου. Αντίθετα, όταν τους ζητήθηκε να μυρίσουν ξίδι, ο πόνος επιδεινώθηκε.
Οι όμορφες εικόνες
Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μπάρι, στην Ιταλία, διαπίστωσε ότι δείχνοντας στους ανθρώπους εικόνες που τους άρεσαν, παρουσίασαν μείωση του πόνου που ένιωθαν όταν ένα λέιζερ έκαιγε τα χέρια τους. Επιπλέον, φάνηκε να μειώνεται η δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που συνήθως παράγουν πόνο.
Αναλγητική δράση μπορεί να έχει και η θέαση μιας φωτογραφίας του αγαπημένου σας προσώπου. Όμως μόνο όταν πρόκειται για πραγματική αγάπη. Οι φωτογραφίες άλλων ελκυστικών ανθρώπων δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.
Το σταύρωμα των χεριών
Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, προκάλεσαν πόνο σε εθελοντές, με τη χρήση λέιζερ και ανακάλυψαν πως η συγκεκριμένη θέση των χεριών αποπροσανατολίζει τον εγκέφαλο, ώστε να μην μπορεί να προσδιορίσει από ποια πλευρά του σώματος προέρχεται ο πόνος. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη αντίληψη της έντασής του.
Η μουσική
Η μουσική μπορεί, εκτός από το να μας διασκεδάζει, μπορεί να μας απαλλάξει και από τον φυσικό πόνο. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν οδοντιατρική θεραπεία είναι λιγότερο πιθανό να ζητήσουν αναισθητικό, όταν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μουσικά βίντεο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ενώ οι καρκινοπαθείς που βιώνουν τον μετεγχειρητικό πόνο, μπορούν να τον διαχειριστούν καλύτερα όταν ακούν ατμοσφαιρική μουσική.
Το αυτοάγγιγμα
Το 2010, νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι ήταν ικανότεροι να αντέξουν την επώδυνη αύξηση της θερμότητας που εφαρμόστηκε στα δάχτυλά τους, όταν άγγιξαν το χέρι που πονούσε με το άλλο χέρι τους. Η επιστημονική ομάδα υποστηρίζει ότι το αυτό-άγγιγμα μείωσε το επίπεδο της αντίληψης του πόνου κατά 64 %. Δεν έχει αποτέλεσμα, όμως, το άγγιγμα κάποιου άλλου.
Τα... γαλλικά
Σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Keele, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι άνθρωποι ήταν ικανότεροι να διαχειριστούν τον πόνο τους όταν έβριζαν. Η βωμολοχία προκαλεί μια ορμονική αντίδραση που μειώνει τον πόνο, όμως, δυστυχώς, αυτό δεν φαίνεται να λειτουργεί τόσο καλά σε ανθρώπους που ήδη βρίζουν συστηματικά.

http://www.stogiatro.gr