Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18

Παραγωγοί λαϊκών αγορών: «Ταφόπλακα» το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για το υπαίθριο εμπόριο

Παραγωγοί λαϊκών αγορών: «Ταφόπλακα» το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για το υπαίθριο εμπόριο
Της Άντζελας Πεΐτση
Δριμεία κριτική κατά του προσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης για το υπαίθριο εμπόριο, εξαπέλυσαν οι παραγωγοί λαϊκών αγορών κατά της Κυβέρνησης. Κάνουν λόγω για «ταφόπλακα» στον κλάδο τους και εντόπισαν καίρια κενά στο εν λόγω προσχέδιο καθώς και επεσήμαναν σημαντικές αλλαγές οι οποίες θα πρέπει να γίνουν «άμεσα».

Το zougla.gr δημοσιεύει αποκλειστικά τα κενά στο προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές καθώς και απαραίτητες αλλαγές στο εν λόγω προσχέδιο, που εντόπισε και ζητάει η Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης. Συγκριμένα οι παραγωγοί ζητούν μεταξύ άλλων «δικαίωμα ελεύθερης εισόδου στις λαϊκές αγορές, επιλογή του ίδιου του παραγωγού για τη λαϊκή που θέλει να πάει, καταβολή τέλους κατά προσέλευση στις λαϊκές αγορές, απλούστευση διαδικασιών έκδοσης αδείας, καθορισμό ενιαίων μέτρων πάγκων ανά προϊόν». Αναλυτικά τα εννιά σημεία που χρίζουν άμεσης αλλαγής όπως και τα κενά που εμπεριέχονται στο προσχέδιο νόμου για το υπαίθριο εμπόριο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών είναι τα παρακάτω:

1. Ο Παραγωγός θα πρέπει να έχει δικαίωμα ελεύθερης εισόδου στις Λαϊκές Αγορές ολόκληρης της χώρας, όπως ανέφερε η προγενέστερη νομοθεσία (Ν. 3377/2005, Π.Δ. 51/2006, Ν. 4264/2014).

2. Ο Παραγωγός να δικαιούται να επιλέγει ο ίδιος τη λαϊκή στην οποία επιθυμεί να προσέλθει, ανεξαρτήτως αν υπάρχει κενή θέση. Πρέπει, εν ολίγοις, να του δίνεται προτεραιότητα στην τοποθέτησή του σε Λαϊκή Αγορά, έναντι των Επαγγελματιών. ‘Αλλωστε οι Λαϊκές Αγορές θεσμοθετήθηκαν για τους Παραγωγούς.

3. Αναφορικά με το ημερήσιο τέλος, το δίκαιο είναι όλοι οι πωλητές να το καταβάλλουν κατά προσέλευση και όχι ημερολογιακά.

4. Απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης και ανανέωσης της παραγωγικής άδειας, με λιγότερα δικαιολογητικά. Στο προσχέδιο που έχουμε στα χέρια μας δεν αναφέρονται μάλιστα όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται…

5. Καθορισμός ενιαίων μέτρων πάγκων ανά προϊόν, περιορισμός στα πωλούμενα είδη και αυστηρός έλεγχος για την τήρησή τους από τα κλιμάκια ελέγχου, προκειμένου να πάψει η αυθαιρεσία που επικρατεί στις Λαϊκές Αγορές. Δεν είναι δυνατό ένας πωλητής σε μία Λαϊκή Αγορά να ανοίγει 25 μέτρα πάγκου και άλλος να έχει μόνο 3.

6. Μείωση των προστίμων, τα οποία είναι εξωφρενικά δυσβάσταχτα σε αναλογία με την οικονομική κατάσταση των πωλητών.

7. Αναφορικά με την αναπλήρωση- υποβοήθηση του Παραγωγού πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασής του από συγγενικά πρόσωπα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι για ένα μικρό μόνο διάστημα. Ακόμη το προσχέδιο αναφέρει ότι το πρόσωπο που θα αντικαθιστά τον παραγωγό θα πρέπει να δηλώνει άνεργο! Αυτή είναι μία προϋπόθεση, πέρα από κάθε φαντασία ανώφελη και θα πρέπει να αφαιρεθεί πάραυτα.

8. Αναγκαία είναι η επανασύσταση των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αττικής & Θεσσαλονίκης και η δημιουργία Οργανισμών Λαϊκών Αγορών, ανά Περιφέρεια, για την υπόλοιπη Ελλάδα.

9. Τέλος θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι οι Λαϊκές Αγορές προσφέρουν στον Καταναλωτή τη δυνατότητα να προμηθεύεται προϊόντα απευθείας από τον Παραγωγό, χωρίς την παρέμβαση μεσαζόντων, σε μεγάλο εύρος τιμών και ποιοτήτων. Οι Λαϊκές Αγορές λοιπόν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού και δε δημιουργούν προϋποθέσεις για σύσταση άλλων αντίστοιχων αγορών. Ακόμη όμως και αν αυτές δημιουργηθούν, όπως αναφέρεται στο εν λόγω προσχέδιο, δεν είναι δυνατό να αποκλείεται από αυτές ο Παραγωγός που εργάζεται σε Λαϊκές Αγορές. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ένας ανούσιος διαχωρισμός μέσα στον ίδιο τον κλάδο, που κανένα όφελος δε μπορεί να επιφέρει.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, Βασίλης Μακρίδης, μιλώντας για το θέμα στο zougla.gr αναφορικά με το «πως χαρακτηρίζει το προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης» υπογράμμισε: «Κατόπιν του σχετικού νόμου 4264, το προσχέδιο νόμου το οποίο κυκλοφόρησε περίπου εδώ και μία εβδομάδα από το αρμόδιο Υπουργείο, θεωρούμε πως δεν βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και αποτελεί «ταφόπλακα» για τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών. Είμαστε κάθετα αντίθετοι και θ’ αγωνιστούμε έτσι ώστε να γίνει όπως πρέπει και σωστά υπέρ των παραγωγών».



Επίσης το zougla.gr δημοσιεύει και ολόκληρο το προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, για το Υπαίθριο Εμπόριο. Διαβάστε το εδώ.
 
 http://www.zougla.gr