Κυριακή, Σεπτεμβρίου 25

ΥΦΟΙΚ Ρωσίας Σ.Στόρτσακ: «Λόγω Μνημονίων δεν μπορούμε να δανείσουμε την Ελλάδα»!

του Πάνου Δαμουλιάνου
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία παραμένουν ισχυρές καθ' όλη την διάρκεια της οικονομικής και πολιτικής κρίση, ωστόσο, η Μόσχα μπορεί να δώσει μια γενική κατεύθυνση στήριξής της λληνικής οικονομίας μόνο σε επιχειρηματικό επίπεδο με άμεσες
απενδύσεις όχι με οικονομική βοήθεια προκειμένου να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, κάτι που άλλωστε απαγορεύεται από τα Μνημόνια που έχει υπογράψει
η χώρα, επισήμανε μιλώντας στο CNBC ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Sergey Storchak.
«Η Ρωσία, βέβαια, θα μπορούσε να είναι ένας φίλος (για την Ελλάδα) από διαφορετικές οπτικές γωνίες» υπογράμμισε ο ίδιος.
«Αλλά σε αυτό το στάδιο, είναι μάλλον δύσκολο να πούμε ότι είμαστε σε θέση να χορηγήσουμε οικονομική βοήθεια, ενώ υπάρχει ανάγκη για κεφάλαια στο εσωτερικό της χώρας (άλλωστε απαγορεύεται από τα Μνημόνια που έχει υπογράψει η Ελλάδα να δανειστεί από εξωτερικές πηγές χωρίς την έγκροση των δανειστών)» πρόσθεσε.
«Ωστόσο, οι ρωσικές εταιρείες αναζητούν τρόπους για να συμμετέχουν πιο ενεργά στην οικονομία της Ελλάδας μέσω άμεσων επενδύσεων και νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία» τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας.
«Οι προσδοκίες μου είναι ότι οι δύο χώρες θα αναπτύξουν σχέσεις σε διάφορους τομείς και θα είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού» κατέληξε.
Ουσιαστικά η Ελλάδα είναι παγιδευμένη στην δανειοδότηση από την ευρωζώνη. Κανείς δεν μπορεί να δώσει έστω ένα ευρώ δάνειο, χωρίς την έγκριση των δανειστών. Αυτό το πορόβλημα είχε υπάρξει και πέρσι όταν τέθηκε θέμα επιβίωσης της χώρας, οπότε η λύση που είχε βρεθεί ήταν να υπάρξει προκαταβολή από τα κέρδη του αγωγού φυσικού αερίου Greek Stream, προκειμένου να καταστεί δυνατή η άμεση χορήγηση κεφαλαίων στην Ελλάδα, χωρίς να χρειάζεται η έγκριση των δανειστών.
Τυχόν δανειοληψία της χώρας από τρίτη πλευρά, κρατική ή ιδιωτική, χωρίς την έγκριση των δανειστώνθα οδηγούσε στην αυτόματη λύση της δανειακής σύμβασης και όλα τα χρήματα θα γίνονταν άμεσα απαιτητά...
Τραγικό, αλλά αληθινό...