Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ....Πρόσφυγες μηνύουν την πΓΔΜ για την απέλασή τους στην Ελλάδα

ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Μήνυση εναντίον της πΓΔΜ κατέθεσαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οκτώ πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Οι πρόσφυγες, που κατάγονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ισχυρίζονται ότι η βίαιη απέλασή τους στην Ελλάδα καταπατά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και κατέθεσαν την καταγγελία τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο στις 13 Σεπτεμβρίου.

Στο πλευρό των προσφύγων έχουν ταχθεί δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για Συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα (ECCHR) και την οργάνωση Pro Asyl.
«Το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας-Σκοπίων έκανε αδύνατη την νόμιμη είσοδό τους στην Ευρώπη δια μέσω της Βαλκανικής οδού» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ECCHR, Wolfgang Kaleck.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Pro Asyl για την Ευρώπη Karl Kopp δήλωσε ότι η απόφαση αυτή του δικαστηρίου «δίνει ελπίδα στα θύματα αυτής της συστηματικής και παράνομης μαζικής απέλασης ανθρώπων από την πΓΔΜ στην Ελλάδα».
Οι δύο οργανώσεις δεν έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των οκτώ προσφύγων αλλά τόνισαν ότι πέρασαν τα σύνορα με την πΓΔΜ μαζί με άλλους 1.500 ανθρώπους στις 14 Μαρτίου 2016. Την περίοδο εκείνη, η γειτονική χώρα μόλις είχε κλείσει τα νότια σύνορά της και είχε κατασκευάσει το «φράχτη» για να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών. ΕΘΝΟΣ