Σάββατο, Σεπτεμβρίου 24

Οι ξένοι επενδυτές «γυρίζουν» την πλάτη στην Ελλάδα

Αποθαρρυντικά τα μηνύματα από τα ξένα funds. Ανησυχούν για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, ζητούν μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων
Οι ξένοι επενδυτές «γυρίζουν» την πλάτη στην Ελλάδα
 Το αφήγημα για προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα είναι «πολυφορεμένο» από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και χρησιμοποιείται και από την παρούσα κατά το δοκούν. Για την ακρίβεια έχει μετεξελιχθεί περισσότερο σε ευχολόγιο, παρά σε πραγματική προοπτική, καθώς τα μηνύματα που έρχονται από τους ξένους επενδυτές είναι άκρως αποθαρρυντικά. Αυτό διαφάνηκε
και στο Roadshow  του Λονδίνου, εκεί όπου οι εκπρόσωποι των ξένων funds εμφανίστηκαν ιδιαίτερα σκληροί για τις επενδυτικές «συνθήκες» που επικρατούν στην Ελλάδα, όπως επίσης και για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, όπου έγινε ιδιαίτερη μνεία στα «κόκκινα» δάνεια που έχουν τα χαρτοφυλάκια τους οι ελληνικές τράπεζες.
Τα «κόκκινα» δάνεια αποτέλεσαν τον πρωταγωνιστή του 11ο Αnnual Roadshow που διοργάνωσε στο Λονδίνο το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι εκπρόσωποι των ξένων funds τόνισαν ότι πρέπει να βρεθούν άμεσα συγκεκριμένοι τρόποι διαχείρισης των εν λόγω δανείων, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η αισθητή μείωση του ποσοστού του. Μάλιστα κάποιοι εκ των ξένων επενδυτών υποστήριξαν ότι σε περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες δεν βάλουν σε εφαρμογή ένα συγκεκριμένο σχέδιο μείωσης του ποσοστού των NPL’S, τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο να χρειαστούν και τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση.
Οι ξένοι επενδυτές εξέφρασαν με έντονο ύφος την ανησυχία τους για τα «κόκκινα» δάνεια και παράλληλα σημείωσαν για μία ακόμη φορά την δυσαρέσκειά τους για την υψηλή φορολόγηση που ισχύει για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα αποτρεπτικό παράγοντα προσέλκυσης ξένων επενδυτών, που προτιμούν άλλες χώρες προκειμένου να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.
Η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα μέλος του ΟΑΣΑ, που εντός του 2015 αύξησε τον συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 29%. Χώρες του νότου, με σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, προχώρησαν σε μείωση των φορολογικών συντελεστών με κύρια επιδίωξη τη δημιουργία κινήτρων για ξένους επενδυτές.
Οι εκπρόσωποι των ξένων funds έδειξαν απόλυτα ενημερωμένοι για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Εθεσαν επί τάπητος το μείζον ζήτημα της Τράπεζας της Αττικής, ενώ εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της πρώτες αξιολόγησης αλλά και σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, που ανέμεναν να έχει πράξει η κυβέρνηση.
Ιδιο κλίμα και στη Νέα Υόρκη
Καχύποπτοι και ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί τόσο για τις προθέσεις όσο και για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, εμφανίστηκαν και οι εκπρόσωποι ξένων funds στη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη. Οι επενδυτές δεν συμμερίζονται τις απόψεις του πρωθυπουργού για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους σχετικά τις πραγματικές τις ικανότητες. 
Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ένα σημαντικό κενό εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ξένους επενδυτές, που με τις παρούσες συνθήκες, οικονομικές και φορολογικές, δύσκολα θα πειστούν να επενδύσουν στην Ελλάδα.http://www.sofokleousin.gr