Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15

Η σοκαριστική φωτογραφία με πολική αρκούδα να σκαρφαλώνει σε βράχια χωρίς πάγο

Η κλιματική αλλαγή στην πιο γλαφυρή της αποτύπωση - Δείτε φωτογραφίεςΗ σοκαριστική φωτογραφία με πολική αρκούδα να σκαρφαλώνει σε βράχια χωρίς πάγο
Όταν σκέφτεται κανείς πολικές αρκούδες του έρχονται συνειρμικά στο νου εικόνες με πολύ κρύο και πολύ πάγο, αφού εκεί είναι ο βιότοπός τους.
Οι παρακάτω φωτογραφίες, όμως, που τραβήχτηκαν στα ανοιχτά του νησιού Baffin στην Αρκτική, δείχνουν τα πανέμορφα πλάσματα σε ένα τοπίο όπου πάγο βρίσκει κανείς με το… μικροσκόπιο.
Σε μία από τις φωτογραφίες μια αρσενική πολική αρκούδα φαίνεται να προσπαθεί να σκαρφαλώσει σε ένα γυμνό από πάγο βράχο.

Μια άλλη δείχνει μια θηλυκή αρκούδα με τα τρία μικρά της να κολυμπούν πίσω της- και μάλλον θα είχαν πολύ δρόμο μπροστά τους αφού δεν υπήρχε κανένα κομμάτι πάγου για να σκαρφαλώσουν στον ορίζοντα.
«Με τον πάγο να περιορίζεται στη θάλασσα, οι πολικές αρκούδες εξαναγκάζονται να κολυμπούν ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις. Μερικές φορές κολυμπούν ακόμα και για μέρες, με αποτέλεσμα οι ενήλικες αρκούδες να εξαντλούνται και τα μικρά να είναι ευάλωτα, σε πνιγμούς και υποθερμία», εξηγεί ο Nicholas Pilfold, ειδικός από τον Ζωολογικό Κήπο του Σαν Ντιέγκο.
Η έκταση του πάγου της Αρκτικής, όπως υπολογίστηκε τον Μάριο του 2016, αποτέλεσε ιστορικό χαμηλό από τότε που άρχισαν οι δορυφορικές καταγραφές.
arkouda2 arkouda3 arkouda1 arkouda4 arkouda5 arkouda6 arkouda7 arkouda8 arkouda9