Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16

Ο Ελευθερουδάκης και η ταλαιπωρία στην οδό Πανεπιστημίου μέχρι το λουκέτο

Τα βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκη ξεκίνησαν και έμειναν μια οικογενειακή επιχείρηση


Ο Ελευθερουδάκης και η ταλαιπωρία στην οδό Πανεπιστημίου μέχρι το λουκέτο
«Μου είπαν ότι μόνο στον Ελευθερουδάκη θα μπορέσω να το βρω». Αυτή είναι η φράση που συνόδευε τα βιβλιοπωλεία του Ελευθερουδάκη στο πέρασμα των 100 ετών του μεγάλου ονόματος από το χώρο του βιβλίου.
Τα βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκη ξεκίνησαν με τον Κωνσταντίνο Ελευθερουδάκη, όπου με σκληρή δουλειά κατάφερε να ανοίξει το δικό του βιβλιοπωλείο το 1918 στη πλατεία Συντάγματος.

Τα βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκη ξεκίνησαν και έμειναν μια οικογενειακή επιχείρηση.
Ο Κωνσταντίνος Ελευθερουδάκης συνθέτοντας την πρωτοποριακή για την εποχή της και όχι μόνο, 24 τόμη ελληνική εγκυκλοπαίδεια και ο γιος του Γιώργος Ελευθερουδάκης για την οραματικότητά του να αναπτύξει την μηχανογράφηση της εταιρείας και τη τμήματος επιστημονικού ξενόγλωσσου τμήματος. Με τον πρόωρο θάνατο του Γιώργου η γυναίκα του Βιργινία υπήρξε άξια συνεχιστής του έργου του ιδρύοντας το πρώτο υποκατάστημα στον πύργο Αθηνών και συντελώντας με αυτόν τον τρόπο τα θεμέλια για την μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας.
Σήμερα η επιχείρηση βρίσκεται στα χέρια της τρίτης γενιάς, Σοφίκα και Μαρίνα Ελευθερουδάκη, ωστόσο αναγκάζεται να βάλει λουκέτο στο τελευταίο κατάστημα των Αθηνών, το ταλαιπωρημένο βιβλιοπωλείο της Πανεπιστημίου.
Ειδικά το κατάστημα της Πανεπιστημίου που πάντοτε αποτελούσε το έμβλημα των βιβλιοπωλείων της οικογένειας ταλαιπωρήθηκε.
Αναγκάστηκε να μετακομίσει πολλές φορές, μέχρι που έφτασε το οριστικό τέλος. Βάζει λουκέτο στο τέλος του Σεπτεμβρίου.
Η τέταρτη και τελευταία φορά που αναγκάστηκε να αλλάξει κεντρικό  βιβλιοπωλείο ο «Ελευθερουδάκης» ήταν το 2013 μετακομίζοντας πρόσκαιρα δεκαπέντε μέτρα πιο πέρα, από τον αριθμό 11 της οδού Πανεπιστημίου στον αριθμό 15.
«Σήμερα το αφήνουμε, αφού καταβάλαμε για ενοίκιο το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1.049.000 ευρώ σε είκοσι τρεις μήνες» αναφερόταν τότε στην ανακοίνωση η οποία φέρει τον τίτλο «Εμείς πάντως αντέχουμε!» και υπογράφηκε από την οικογένεια και το προσωπικό του «Ελευθερουδάκη».
Μέσα στο 2011 εγκαινιάστηκε ένα πρωτοποριακό βιβλιοπωλείο στο κτίριο της Πανεπιστημίου 11.  Το ακίνητο της Αθηναϊκής Λέσχης με υψηλό συμφωνημένο μηνιαίο μίσθωμα για τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα (έφτανε τις 50.000 ευρώ το μήνα) χρειάστηκε να εκκενωθεί. Βυθισμένη στα χρέη, η επιχείρηση αναγκάστηκε γι' άλλη μια φορά να μεταφέρει το κεντρικό της κατάστημα σε ένα μικρότερο χώρο, λίγα μέτρα παρακάτω, στον αριθμό 15, δίπλα ακριβώς στο εξαώροφο κτήριο όπου στεγαζόταν παλιότερα.
«Υποστήκαμε και εμείς την τραγική κατάσταση του αθηναϊκού κέντρου, πάνω από χίλιες διαδηλώσεις και αποκλεισμούς δρόμων. Άνθρωποι που κατά γενική παραδοχή "έφαγαν πολύ ψωμί από τον Ελευθερουδάκη" μας επιτέθηκαν. Κερδίσαμε όμως τους πραγματικούς φίλους μας» έλεγε τότε η επιχείρηση.
Ο «Ελευθερουδάκης» πολλές φορές κινδύνευσε να τα χάσει όλα, αλλά κατάφερε να επιβιώσει ωστόσο οι σημερινές εξελίξεις με το οριστικό λουκέτο στο κατάστημα της Πανεπιστημίου δείχνουν τη δυσκολία στο χώρο των εκδόσεων.
«Ένα τέλος και ταυτόχρονα μια νέα αρχή» γράφει η Σοφίκα Ελευθερουδάκη στο facebook εκπροσωπώντας την οικογένεια Ελευθερουδάκη. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
«Έπειτα από λειτουργία πάνω από 100 χρόνια στο χώρο του βιβλίου και 21 χρόνια στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, κλείνουμε το βιβλιοπωλείο μας και σκεφτόμαστε "έξω από το κουτί", συμμετέχουμε στον διεθνή προβληματισμό με θέμα το βιβλίο και προετοιμαζόμαστε για το επόμενό μας "βιβλιοπωλείο", αλλά αρνούμαστε να το κάνουμε, όσο δεν υπάρχει θετικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας».
newsbeast.gr