Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15

Κατρούγκαλος: Ο συνταξιούχος να κάνει υπομονή, μπορεί να περιμένει τα κέρδη από την .....ανάπτυξη...αν ζήσει.....

Κατρούγκαλος: Ο συνταξιούχος μπορεί να περιμένει τα κέρδη από την ανάπτυξη

Αναλυτικά στοιχεία για τις περικοπές σε επικουρικές και ΕΚΑΣ, αλλά και την αναλυτική εξατομικευμένη επιστολή που βάζει τέλος στην περίοδο των μειώσεων, παρέθεσε ο υπουργός Εργασίας μιλώντας Στο Κόκκινο. Στη μάχη για τα εργασιακά, με αρραγές εσωτερικό μέτωπο και διεθνείς συμμαχίες θα απομονωθεί ξανά το ΔΝΤ.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξει αρραγές εσωτερικό κοινωνικό μέτωπο και στη διαπραγμάτευση των εργασιακών, είπε ο κ.Κατρούγκαλος, γι΄ αυτό και υπήρξε το κάλεσμα προς όλους να συνυπογράψουν τους στόχους για την επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η διαδικασία κατέληξε σε κοινή δήλωση, τον περασμένο Ιούλιο, που λέει το αυτονόητο και ξεκαθαρίζει ότι από την πλευρά των εργοδοτών δεν υπάρχει θέμα για τα λοκάουτ και τις ομαδικές απολύσεις.

Ταυτόχρονα, κλήθηκαν τα κόμματα να στηρίξουν επίσης την θέση αυτή, ώστε να υπάρξει και κοινή πολιτική θέση, ενώ σε διεθνές επίπεδο ενισχύουμε τα ερείσματα της ελληνικής πλευράς, καθώς υπάρχει επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα σε όλη την ΕΕ, από αυτούς που εκφράζουν τις θέσεις υπέρ της λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων πρακτικών, όπως προσέθεσε, υπογραμμίζοντας το ρόλο χωρών όπως η Πορτογαλία αλλά και η Αυστρία, που είναι κατ' εξοχήν σύμμαχός μας σε αυτή την προσπάθεια.

Σημειώνεται ότι στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα πραγματοποιείται για το λόγο αυτό ημερίδα με θέμα τον Ευρωπαϊκό πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων, στην οποία θα συμμετάσχουν ενεργά με ξεχωριστές ομιλίες, τόσο ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, όσο και οι αναπληρώτριες υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ράνια Αντωνοπούλου και Θεανώ Φωτίου. Για το ίδιο ζήτημα το υπουργείο Εργασίας πραγματοποιεί διήμερο συνέδριο την Παρασκευή και το Σάββατο 16 – 17 Σεπτεμβρίου σε μια προσπάθεια να οδηγηθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, μακριά από τα «καυτά θέματα» των ομαδικών απολύσεων και του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Ετσι, η Ελλάδα επιδιώκει να απομονώσει το ΔΝΤ, όπως πέτυχε και την Ανοιξη σε σχέση με την επιλογή της αύξησης εισφορών προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες στις επικουρικές συντάξεις.

Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, εξάλλου, δεν έχει καμία σχέση με την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας, καθώς αυτά είναι «ουρά» της πρώτης αξιολόγησης που συζητούνται τώρα.

Αντίθετα, για τα εργασιακά αναμένεται ακόμη το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμώνων που θα αποτελέσει το έναυσμα των συζητήσεων, τον Οκτώβριο. Αυτό το πόρισμα δεν έχει ακόμη παραδοθεί, όπως είπε.

Οι νεοφιλελεύθεροι τον εμποράκο τον έχουν στο στόχαστρο

Ο κ.Κατρούγκαλος σχολίασε εξάλλου το δημοσίευμα του Ε.Τ. σύμφωνα με το οποίο η εξαγγελία Τσίπρα για πάγωμα ασφαλιστικών οφειλών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους είναι «γκάφα ολκής που στέλνει στην αγορά το μήνυμα "μην πληρώνετε στα Ταμεία μέχρι το τέλος του έτους"», σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός έκανε το αυτονόητο, για το μεγαλύτερο μέρος των αυτοαπασχολούμενων που έχουν αποβληθεί βίαια από το σύστημα λόγω των υπέρογκων εισφορών.

Το πρώτο βήμα για την στήριξή τους έγινε με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, θύμισε, σημειώνοντας ότι οι «νεοφιλελεύθεροι τον εμποράκο τον έχουν στο στόχαστρο», στηρίζουν τα mall και τους μεγάλους παίκτες.

Εμείς θέλουμε να είναι εντός συστήματος από την 1η Ιανουαρίου του 2017, όχι να είναι αποκλεισμένοι καθώς ήταν αναγκασμένοι να πληρώνουν υπέρογκα ποσά με βάση ένα εξωπραγματικό εικονικό εισόδημα και το χρόνο που βρίσκονται στο επάγγελμα, συνέχισε, έτσι μειώθηκαν αυτά τα ποσά από τα 250 ευρώ στα 150 ευρώ.

Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι θέλουμε να σώσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να χρηματοδοτήσουμε το σύστημα, υπογράμμισε.

Επανέλαβε επίσης ότι στο θέμα των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, δηλητηριάζεται το πολιτικό κλίμα, καθώς ισχύει το ότι δεν έχουν μειωθεί οι κύριες συντάξεις, ενώ στις επικουρικές οι μειώσεις αφορούν μόνο αυτές που ξεπερνούν σε άθροισμα με την κύρια τα 1.300 ευρώ, κυρίως σε ταμεία όπου υπήρχε μεγάλη ανισορροπία μεταξύ των εισφορών και των παροχών.

Τέλος στις μειώσεις με εξατομικευμένη επιστολή

Οι δικαιούχοι που έχουν υποστεί μειώσεις λόγω των παραπάνω θα πάρουν αναλυτική εξατομικευμένη επιστολή προκειμένου να έχουν μία αναλυτική εξήγηση για τις τροποποιήσεις στις συντάξιμες αποδοχές τους.

Με το γράμμα αυτό, ξεκαθαρίζεται ουσιαστικά ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες μειώσεις και πλέον αυτή είναι η σύνταξη που δικαιούνται και θα λαμβάνουν.

Με την ανάκαμψη της οικονομίας ωστόσο, αναμένεται τα ποσά αυτά να αυξηθούν, καθώς η εθνική σύνταξη, που σήμερα υπολογίζεται στο τρέχον επίπεδο φτώχειας, θα ενισχυθεί με την αύξηση του ΑΕΠ.

Εάν βρισκόμασταν στην αρχή της κρίσης, το ποσό αυτό θα ήταν στα 600 ευρώ, σημείωσε ο κ.Κατρούγκαλος.

Συνδέουμε το σύστημα με την άνοδο της οικονομίας, ο συνταξιούχος μπορεί να περιμένει τα κέρδη από την ανάπτυξη, θα τα δεί, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πώς αναπληρώνεται η απώλεια του ΕΚΑΣ

Το ΕΚΑΣ είναι ωστόσο μία άλλη υπόθεση, συνέχισε ο κ.Κατρούγκαλος, καθώς δεν ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του ασφαλιστικού, λόγω του ότι είχε συμφωνηθεί η περικοπή του, από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, στο νόμο που επικύρωσε την συμφωνία με τους δανειστές το Καλοκαίρι του 2015.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την απώλεια για τους χαμηλοσυνταξιούχους, θεσπίσαμε την εθνική σύνταξη, που δεν συνδέεται με άλλα εισοδήματα του δικαιούχου, όπως π.χ. ενοίκια, υπενθύμισε ο υπουργός Εργασίας.

Στην απώλεια του συγκεκριμένου προνοιακού εισοδήματος η επόμενη «απάντηση» είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, συνέχισε, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει το σύστημα, «γενικούς, απρόσωπους κανόνες για όλους».

Ετσι, υπάρχει εθνική σύνταξη για όλους, χωρίς έλεγχο εισοδημάτων, στο τρέχον όριο φτώχειας της ΕΕ, ενώ στη θέση του ΕΚΑΣ έρχεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Για την απώλεια του ΕΚΑΣ εφαρμόστηκαν επίσης αντισταθμιστικά οφέλη, όπως η απαλλαγή του 6% για τις εισφορές υγείας, που είναι ουσιαστικά αύξηση 6% στις αποδοχές των χαμηλοσυνταξιούχων, η μη συμμετοχή στο κόστος των φαρμάκων, η πρόνοια για τα ζευγάρια που χάνουν και οι δύο δικαιούχοι το ΕΚΑΣ να τους καταβάλλεται τελικά ένα, η μη απώλεια για άτομα με σημαντική αναπηρία, κτλ.

Επίσης, για φέτος, η χορήγηση μίας κάρτας αλληλεγγύης με την οποία θα μπορούν να αγοράζονται όχι μόνο τρόφιμα αλλά και άλλα βασικά αγαθά, πιστωμένη με το 30% του εισοδήματος που έχασαν, αλλά και το επίδομα των 360 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Είμαστε στο σωστό δρόμο, προκειμένου στην Ελλάδα για πρώτη φορά να έχουμε γενικά συστήματα προστασίας για όλους, τόνισε ο υπουργός Εργασίας.