Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28

Ποιος τεχνολογικός κολοσσός επενδύει στην ελληνική αγορά

Ποιος τεχνολογικός κολοσσός επενδύει στην ελληνική αγορά
Η διατήρηση της εντυπωσιακά ανοδικής πορείας των smartphones της Huawei στην ελληνική αγορά, όπου βρίσκεται πλέον στην δεύτερη θέση, αποτελεί τον βασικό στόχο που έχουν θέσει τα στελέχη του κινεζικού κολοσσού για το άμεσο μέλλον, έχοντας στο πλάνο τους να συνεχίσουν να επενδύουν στην ελληνική αγορά.

«Πρόκειται για μία σημαντική επιτυχία δεδομένου ότι η ελληνική αγορά έχει αρκετές ιδιαιτερότητες, με κυριότερη ότι είναι μία αγορά όπου οι «παίκτες» είναι περισσότεροι απ’ ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες» σημειώνει στην «Η» ο Γουάνγκ Γιανμίν, πρόεδρος του τομέα της Huawei όσον αφορά τις συσκευές και όσον αφορά την περιοχή που περιλαμβάνει την ανατολική Ευρώπη και τις σκανδιναβικές χώρες. Σύμφωνα με τον κ. Γουάνγκ, στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής για την οποία είναι υπεύθυνος, υπάρχουν 5-6 κατασκευαστές που έχουν σημαντικά μερίδια αγοράς κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα όπου υπάρχουν και αρκετοί εγχώριοι «παίκτες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της GfK, η Huawei βρέθηκε στη δεύτερη θέση της αγοράς κινητών τηλεφώνων, με βάση τον αριθμό των πωληθέντων συσκευών, για το διάστημα Ιανουαρίου ? Ιουλίου 2016 με ένα μερίδιο της τάξεως του 10%.
Σημαντική επιτυχία
Αν αναλογιστεί κανείς ότι το μερίδιο του κινεζικού κολοσσού ήταν περίπου στο μισό πριν από ένα χρόνο πρόκειται για μία σημαντική επιτυχία. Σημειώνεται ότι η Huawei σε παγκόσμιο επίπεδο καταλαμβάνει την τρίτη θέση, κάτι που ισχύει και για την ευρωπαϊκή αγορά, ενώ στην ανατολική Ευρώπη είναι, όπως και στην Ελλάδα, στη δεύτερη.
Τον Ιούλιο το μερίδιο αυτό άγγιξε το 14%, χάρη κυρίως στην πολύ καλή πορεία του P9 Lite, μίας συσκευής που απευθύνεται στα μεσαία στρώματα της αγοράς και σημείωσε ιδιαίτερα υψηλές πωλήσεις, όπως επισημαίνει ο κ. Γουάνγκ, προσθέτοντας ότι η Huawei σκοπεύει να συνεχίσει να επενδύσει στην ελληνική αγορά.
Παράλληλα, ώθηση, τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και σε επίπεδο αναγνωρισιμότητας του εμπορικού σήματος της Huawei, έχει δώσει και η πορεία του P9, απευθύνεται στα υψηλότερα στρώματα της αγοράς και οι πωλήσεις του οποίου «ήταν διπλάσιες σε σχέση με τον προκάτοχο του, το Ρ8» όπως τονίζει το υψηλόβαθμο στέλεχος της Huawei, η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στην παγκόσμια αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών.
Μεσαία κατηγορία
Σύμφωνα με τον κ. Γουάνγκ, ένα από τα μυστικά της επιτυχίας είναι ότι «κινούμαστε ταχύτερα από τους ανταγωνιστές μας, επενδύουμε στην ποιότητα και στις βασικές υποδομές. Στα επόμενα πλάνα της Huawei είναι να επενδύσει στη μεσαία κατηγορία smartphones, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα είναι αυτή με τον χαμηλότερο αριθμό πωλήσεων στο σύνολο της αγοράς.
«Υπάρχει τάση για άνοδο του συγκεκριμένου κομματιού της αγοράς» απαντά ο κ. Γουάνγκ. «Πλέον, ένας σημαντικός αριθμός καταναλωτών που αγόραζε πολύ ακριβά μοντέλα, δεν επιθυμεί να πληρώνει πολλά χρήματα για μία συσκευή μόνο και μόνο για το brand που έχει. Και ταυτόχρονα, οι καταναλωτές που αγόρασαν στο παρελθόν ένα φθηνό smartphone, τώρα θέλουν κάτι καλύτερο» σημειώνει το υψηλόβαθμο στέλεχος της Huawei.
Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι τα δύο πιο πρόσφατα μοντέλα της Huawei, τα Nova και Nova Plus, έχουν τιμή (399 και 429 ευρώ αντίστοιχα) που τα «εντάσσει» στη μεσαία αγορά. Επιπλέον, η Huawei λανσάρει ένα δεύτερο brand για smartphones, το οποίο ονομάζεται Honor, απευθύνεται στη γενιά που έχει μεγαλώσει με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών και θα κινείται και αυτή στα μεσαία στρώματα της αγοράς.
Πάντως, η Huawei, όπως σημειώνει ο κ. Γουάνγκ δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από την αγορά των προσιτών συσκευών (έως 200 ευρώ) καθώς υπάρχουν πολλά περιθώρια. Από την άλλη πλευρά, όμως, το πλάνο της κινεζικής εταιρείας είναι να έχει ένα χαρτοφυλάκιο συσκευών, ο αριθμός των οποίων δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος.
πηγή: Ημερισία
 fpress.gr