Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18

Καταρράκτης: Αντιμετώπιση χωρίς χειρουργείο


Μια νέα επαναστατική θεραπεία, η οποία βασίζεται στην εφαρμογή σταγόνων στους οφθαλμούς, αποδείχθηκε αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του καταρράκτη σε σκύλους, χωρίς να είναι αναγκαία η χειρουργική επέμβαση. Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία ανοίγει το δρόμο θεραπείας του καταρράκτη με λιγότερες επεμβατικές θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Ο καταρράκτης αποτελεί μια σοβαρότατη οφθαλμολογική πάθηση, η οποία προκαλείται όταν ο φακός του οφθαλμού «θολώσει», ενώ ευθύνεται για τα μισά περιστατικά απώλειας της όρασης. Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί μονόδρομο.
Ο καταρράκτης είναι αποτέλεσμα της συνένωσης πρωτεϊνών που αποτελούν τον οφθαλμό. Για να κατανοήσουν, ωστόσο, καλύτερα οι επιστήμονες πώς το μάτι προλαμβάνει φυσιολογικά αυτή τη συνένωση, με σκοπό να παραμείνει ο φακός διαφανής, μελέτησαν γονίδια από δύο συγγενικές οικογένειες, στις οποίες είχαν εμφανιστεί περιστατικά καταρράκτη.
Κατά τη μελέτη αυτή, διαπιστώθηκε πως και στις δυο οικογένειες υπήρχε κληρονομικό υπόβαθρο μεταλλάξεων σε ένα γονίδιο, το οποίο καθορίζει την παραγωγή της λανοστερόλης. Στην κανονική της μορφή, η λανοστερόλη προλαμβάνει τη συνένωση των πρωτεϊνών του ματιού.
Οι επιστήμονες πειραματίστηκαν αρχικά σε σκύλους οι οποίοι έπασχαν από καταρράκτη, με σκοπό να εξετάσουν τις αντιδράσεις της λανοστερόλης.
Έπειτα από έξι εβδομάδες θεραπείας, οι θολωμένοι φακοί στους οφθαλμούς των σκύλων, άρχιζαν σταδιακά να γίνονται πιο διαυγείς. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε πειράματα ανθρώπινων οφθαλμών, καθώς επίσης και σε οφθαλμούς κουνελιών.
Πρόκειται για μια μέθοδο θεραπείας, η οποία είναι πολλά υποσχόμενη, ωστόσο θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στα επακόλουθα πειράματα, έτσι ώστε να εξετασθεί κατά πόσο η συγκεκριμένη φαρμακευτική προσέγγιση είναι ασφαλής και εάν παρέχει μακροπρόθεσμα οφέλη.http://myorasis.gr