Πέμπτη, Οκτωβρίου 27

ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ «Είμαι στο πλευρό του Σόιμπλε. Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρέους για 10 χρόνια!»

assets_large_t_420_54259305
Στη σκληρή γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μετάθεση της συζήτησης για το χρέος τάσσεται ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, διαμηνύοντας πως η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα εξαιτίας του χρέους για τουλάχιστον μία ακόμα δεκαετία.
«Βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ το βράδυ της Τετάρτης, όπως μεταδίδει η «Wall Street Journal». «Είμαι μάλλον στο πλευρό του Σόιμπλε, παρά της [διευθύντριας του ΔΝΤ] Λαγκάρντ», η οποία έχει ζητήσει να επιλυθεί το ζήτημα το ταχύτερο δυνατό.
Παρά το γεγονός ότι πέρυσι το ελληνικό χρέος άγγιξε το 180% του ΑΕΠ, ο επικεφαλής του ESM επισήμανε πως αυτό δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία όταν οι τόκοι που πληρώνονται κάθε χρόνο «είναι 1%», χάρη στα χαμηλότοκα δάνεια στήριξης που έχουν προσφέρει οι ευρωπαίοι εταίροι. Η Αθήνα σήμερα πληρώνει λιγότερα για το χρέος της, σε σχέση με τη Γαλλία και το  Βέλγιο δήλωσε ο κ. Ρέγκλιγκ.
«Αυτό είναι τεράστιο πλεονέκτημα», συνέχισε ο κ. Ρέγκλινγκ. «Αυτή είναι η αλληλεγγύη της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, είναι ήδη εκεί, επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο».
Η τοποθέτηση Ρέγκλινγκ συνιστά πλήγμα για την ελληνική πλευρά, η οποία επιδιώκει την ελάφρυνση του χρέους το ταχύτερο δυνατό, για πολιτικούς λόγους αλλά και διότι η διευθέτηση του ζητήματος θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα ένταξης των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει καλέσει για λύση στο μέτωπο του ελληνικού χρέους, χωρίς όμως να θέσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ενώ από την πλευρά του το ΔΝΤ έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους να συγκεκριμενοποιήσουν τις μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις που προτίθενται να κάνουν για το χρέος το ταχύτερο δυνατό.
Η Γαλλία έχει ταχθεί υπέρ του να ανοίξει άμεσα η διαβούλευση για ελάφρυνση του χρέους, όμως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει καταστήσει σαφές πως το θέμα είναι στην ουσία «παγωμένο» έως το 2018, μετά λήξη του Μνημονίου.
imerisia.gr

 .triklopodia.gr