Τρίτη, Οκτωβρίου 11

Πόσο χαμηλά ακόμα; Κληροδοτούν έλλειμμα 12 δισ. στο νέο υπερταμείο ως άλλοθι για νέες μειώσεις

peinaΚρυφό έλλειμμα 12 δις. ευρώ αναμένεται να κληρονομήσει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης το 2017, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται, από την πρώτη κι όλας ημέρα λειτουργίας του, σύννεφα σχετικά με τη βιωσιμότητα του, αλλά και όσον αφορά τη διατήρηση του ύψους των σημερινών συντάξεων.

Όπως διαβάζουμε σε κυριακάτικη εφημερίδα στο κρυφό αυτό έλλειμμα του νέου υπερταμείου -που θα δημιουργηθεί από την 1/1/2017 με την ενοποίηση ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και των άλλων ταμείων- περιλαμβάνονται οφειλές που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ και τον ΟΑΕΔ, αλλά και δαπάνες για την έκδοση και την καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Λαμβάνοντας υπόψη τους λόγους από τους οποίους διαμορφώνεται το έλλειμμα, το Διεθνές Νομιμσματικό Ταμείο ζητά να ανοίξει εκ νέου το ασφαλιστικό. Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστηρίζει ότι το ασφαλιστικό δεν «ξανανοίγει» και ότι οι συνταξιούχοι δεν θα δουν νέες μειώσεις.
Ωστόσο, ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, επισημαίνουν ότι, σε περίπτωση που καταργηθεί η «προσωπική διαφορά» μετά τον επανυπολογισμό των κυρίων συντάξεων, περίπου 2 στους 3 συνταξιούχους (1.600.000) θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέα μείωση της κύριας σύνταξης.

 .spirospero.gr