Δευτέρα, Οκτωβρίου 10

Στην δικαιοσύνη ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ του ΑΓΡΟΤΗ και το ΑΚΚΕΛ για ακατάσχετο αγροτών 15.000 ευρώ.

diafimiseto
Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΚΚΕΛ

Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγει τις επόμενες ημέρες ο «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ» μαζί με το ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΑΚΚΕΛ) και μαζικούς φορείς του Αγροτικού κόσμου για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα έναντι των κατασχέσεων ποσών από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Κάθε πολίτης βάσει ισχύοντος νόμου έχει ακατάσχετο λογαριασμό της τάξης των 1.250 € τον μήνα Χ 12 μήνες 15.000 ευρώ ετησίως ανεξαρτήτως της ταυτότητας του καταθέτη των χρημάτων στον λογαριασμό και ανεξαρτήτως αιτιολογίας της κατάθεσης του ποσού στον λογαριασμό. 

Ειδικότερα όσον αφορά στο ζήτημα των κατασχέσεων και δεσμεύσεων των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων, καθώς και των αποζημιώσεων, που λαμβάνουν οι αγρότες, αυτές είναι ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ανεξαρτήτως του αυτών. Η κατάσχεση αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς αντιβαίνει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και για το λόγο αυτό εστάλη σχετική ερώτηση στην Επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κρίθηκε παραδεκτή. Μάλιστα επίκειται η συζήτηση της αίτησης αυτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου πρόκειται ως «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ» να δώσουμε το παρών. Οι αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις είναι ακατάσχετες διότι προορίζονται για την υλικοτεχνική ανασυγκρότηση του Αγρότη και ο σκοπός τους αυτός δεν μπορεί να αναιρεθεί με τη χρήση τους για άλλους σκοπούς. 

Επειδή επίκεινται κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών λόγω οφειλών προς το δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς τις τράπεζες, είναι αναγκαία η προστασία των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα και προσφεύγουμε στην Δικαιοσύνη απαιτώντας: 

α) να εφαρμοστούν οι Ενωσιακές Οδηγίες που επιβάλλουν το πλήρες ακατάσχετο των αγροτικών ενισχύσεων, αποζημιώσεων και επιδοτήσεων ανεξαρτήτως του ύψους αυτών και ανεξαρτήτως της ειδικότερης αιτιολογίας τους και να πάψουν να πραγματοποιούνται παράνομες κατασχέσεις αγροτικών ενισχύσεων, αποζημιώσεων και επιδοτήσεων. 

β) να αναγνωριστεί και να γίνει επιτέλους σεβαστό από τις Τράπεζες, από τα ασφαλιστικά Ταμεία και από το Δημόσιο το ακατάσχετο του τραπεζικού λογαριασμού των αγροτών στα 15.000 ευρώ ετησίως ανεξαρτήτως του ποιός είναι ο καταθέτης των χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό του αγρότη δηλαδή ανεξαρτήτως της πηγής του χρηματικού ποσού. 

γ) να αναγνωριστεί το ακατάσχετο των ποσών που καταβάλλονται εφάπαξ στον αγρότη με αιτιολογία την ενίσχυσή του, την υλική και παραγωγική του ανασυγκρότηση και την αποζημίωσή του και την εξομάλυνση δυσμενών συνθηκών. Ανάλογο δεδικασμένο περί ακατασχέτου εφάπαξ ποσών εκ των τραπεζικών λογαριασμών υπάρχει για το ΕΦΑΠΑΞ των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και για τα αναδρομικά των συντάξεων. 

Στόχος μας ως «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ» όμως είναι η παύση επιλεκτικής εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας από το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες και το οριστικό τέλος των παράνομων παρακρατήσεων-κατασχέσεων κοινοτικών ενισχύσεων, επιδοτήσεων και αποζημιώσεων είτε από Τράπεζες είτε από το Δημόσιο είτε από Ασφαλιστικά Ταμεία. 

Οι αγρότες που διαπιστώνουν κατασχέσεις ποσών από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς καλούνται να επικοινωνήσουν με την ομάδα νομικών του «ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ», την υπεύθηνη του ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ του ΑΓΡΟΤΗ Δικηγόρο κα Γιαλίδη Εύαγγελία και το Δικηγόρο Xανίων κ. Ντερμανάκη Νικόλαο στο τηλ.6941540560 και στο email: sinigorosagroti@gmail.com