Πέμπτη, Οκτωβρίου 13

Ο νέος πιο… κατώτατος μισθός των 527,40 ευρώ

Θα αφορά τον πρώτο χρόνο εργασίας για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας

Ο νέος πιο... κατώτατος μισθός των 527,40 ευρώ
Ο μισθός των 586,08 ευρώ ενδέχεται να μην είναι ο κατώτατος στο άμεσο μέλλον, εάν υιοθετηθεί η πρόταση της πλειοψηφίας των Σοφών για τα εργασιακά που προτείνουν κατώτατο μισθό 527,40 ευρώ, ανεξαρτήτως ηλικίας του εργαζόμενου, για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας.
Ο μισθός των 527,40 ευρώ (90% του κατώτατου των 586,08 ευρώ) θα αφορά τον πρώτο χρόνο εργασίας για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, ενώ τον δεύτερο χρόνο θα καταβάλλεται μισθός 556,78 ευρώ (95% του κατώτατου).

Το ποσό αυτό θα αντικαταστήσει το νομοθετημένο μισθό των 510,95 ευρώ που ισχύει σήμερα για όλους τους νέους ηλικίας έως 25 ετών. Ωστόσο, ενώ τα 510,95 ευρώ αφορούσαν μόνο νέους, ο νέος κατώτατος μισθός για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας αφορά όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως ηλικίας.
Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους θεσμούς μετά τις 17 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την Ημερησία, την πρόταση αυτήν υποστηρίζει η πλειοψηφία (5 στους 8) της Επιτροπής των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για τις αλλαγές στα εργασιακά, έναντι 3 μελών που επιμένουν να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς αν και αυτό «ελέγχεται» ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι συνιστά δυσμενή ηλικιακή διάκριση (στις 20 Οκτωβρίου το θέμα θα συζητηθεί, κατόπιν προσφυγής της ΓΣΕΕ και παρουσία του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου στην Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΕΕ).
Στο τελικό πόρισμα της Επιτροπής, υπογραμμίζεται ότι ο χαμηλότερος μισθός (στο 90% του νομοθετημένου κατώτατου, αντί 85% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο για τον πρώτο χρόνο και στο 95% τον δεύτερο), δεν πρέπει να συνδέεται με την ηλικία γιατί οι περισσότεροι νέοι σπουδάζουν περισσότερα χρόνια ενώ θα διευκολύνει τη μετάβασή τους από την εκπαίδευση στην εργασία.