Σάββατο, Οκτωβρίου 15

Χοληστερίνη: 5 Αλήθειες που καταρρίπτουν τους μύθους

Χοληστερίνη: 5 Αλήθειες που καταρρίπτουν τους μύθους
Γράφει ο Ολιστικός Ιατρός Σταύρος Ταταράκης

Χοληστερίνη: Ποιος είναι αυτός ο τρομερός εχθρός του ανθρώπινου οργανισμού; Ποιο είναι αυτό το "τέρας" που φιλοξενούμε μέσα μας, που φράζει τα αγγεία και καταστρέφει την καρδιά μας; Γιατί άραγε τρελάθηκε ο οργανισμός μας και συνθέτει μόνος του κάτι τόσο βλαβερό; Μήπως επειδή δεν είναι βλαβερό; Μήπως αντιθέτως είναι πολύτιμο; Τόσο πολύτιμο που χωρίς αυτό δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε;


1. Η χοληστερίνη είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγουμε πάση θυσία;

Φυσικά και όχι. Η χοληστερίνη χρειάζεται πολύ στον οργανισμό. Την συνθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός ακριβώς επειδή είναι πολύτιμη και επιτελεί πολλές και βασικές λειτουργίες. Χωρίς αυτήν δεν μπορεί να υπάρξει κυτταρική μεμβράνη, δεν μπορεί να υπάρξει νευρικός ιστός. Η χοληστερίνη προστατεύει και την οστική πυκνότητα, με την παραγωγή της βιταμίνη D. Χωρίς την χοληστερίνη δεν συντίθενται τα οιστρογόνα και η κορτιζόλη, η ορμόνη που μας βοηθά να διαχειριστούμε το στρες.
Την χοληστερίνη την χρειαζόμαστε σε αφθονία, για να μπορεί να επιτελέσει το πολύ σημαντικό έργο της.

2. Πρέπει να αποφεύγουμε τις τροφές που είναι πλούσιες σε χοληστερίνη;

Εξαρτάται. Δεν είναι απαραίτητο μία τροφή πλούσια σε χοληστερίνη να είναι και βλαβερή. Για παράδειγμα, ο κρόκος του αβγού περιέχει αρκετή χοληστερίνη, αλλά το αβγό, όταν τρώγεται ολόκληρο (ασπράδι + κρόκος), είναι όχι μόνο ωφέλιμο, αλλά πολύτιμη τροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η γενική οδηγία για την αποφυγή τροφών που περιέχουν χοληστερίνη είναι τελείως λανθασμένη και ανυπόστατη. Πρώτον γιατί, όπως είπαμε παραπάνω, την χρειαζόμαστε σε αφθονία και δεύτερον, γιατί το ποσοστό της χοληστερίνης που λαμβάνουμε με τις τροφές είναι πολύ μικρότερο (20%) από το ποσοστό που συνθέτει ο οργανισμός μας στο ήπαρ (80%). Άρα και να μειώσουμε την πρόσληψή της από τις τροφές δεν θα υπάρξει σημαντικό αποτέλεσμα.

3. Υψηλή χοληστερίνη σημαίνει ότι θα "πάω από καρδιά;"

Το ότι κάποιος έχει υψηλές τιμές χοληστερίνης στον ορό του αίματος (π.χ. 260 ολική χοληστερίνη στην εξέταση αίματος) δεν σημαίνει ότι αυτή η χοληστερίνη θα φράξει τα αγγεία του. Αυτό έχει αποδειχθεί από σχετικές έρευνες, οι οποίες έχουν καταδείξει ότι αποσυνδέεται η αυξημένη χοληστερίνη στο αίμα με τους θανάτους από καρδιοπάθειες.

4. Είναι πράγματι κακή η "κακή χοληστερίνη" και καλή η HDL;

Η χοληστερίνη δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή. Οι χαρακτηρισμοί "καλή χοληστερίνη" και "κακή χοληστερίνη» παίρνουν το όνομά τους από τους μεταφορείς που την μεταφέρουν από ή προς το ήπαρ, τις λιποπρωτεΐνες LDL και HDL. Οι LDL λιποπρωτεΐνες (οι χαμηλού μοριακού βάρους λιποπρωτεΐνες) μεταφέρουν τη χοληστερίνη από το ήπαρ προς τα αγγεία. Οι HDL λιποπρωτεΐνες την μεταφέρουν από τα αγγεία προς το ήπαρ. Γι' αυτό η HDL λέγεται "καλή", επειδή παίρνει την χοληστερίνη από τα αγγεία και την μεταφέρει στο ήπαρ για να μεταβολιστεί, και η LDL «κακή», επειδή την μεταφέρει στα αγγεία και τα φράζει για να τα προστατεύσει. Έτσι, στην πραγματικότητα, και οι δύο αυτές λειτουργίες είναι καλές και χρήσιμες για τον οργανισμό, με τη μόνη προϋπόθεση να έχουμε μία πραγματικά υγιεινή διατροφή και έναν τρόπο ζωής που σέβεται το σώμα μας και δεν το εξοντώνει.

5. Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι η χοληστερίνη είναι ανεβασμένη πάνω από τα φυσιολογικά όρια

Και ποια είναι τα δικά σας "φυσιολογικά όρια"; Οι φυσιολογικές τιμές χοληστερίνης δεν μπορεί να είναι ίδιες για όλους. Άλλος είναι ευτυχισμένος, άλλος δυστυχισμένος, άλλος είναι στρεσαρισμένος, άλλος είναι νεότερος ή γηραιότερος, κάνει καθιστική ζωή, είναι παχύσαρκος, καρδιοπαθής, έχει υπέρταση, σάκχαρο… Πόσο μάλλον όταν το ήπαρ συνθέτει ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου σε καθημερινή βάση, κάθε μέρα διαφορετικά.

Διαβάστε: Τι πρέπει να γνωρίζεις για τις δικές σου "φυσιολογικές τιμές χοληστερίνης!