Τρίτη, Οκτωβρίου 11

Σύνταξη στα 70 ζήτησαν από τον Τσίπρα οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων

Σύνταξη στα 70 ζήτησαν από τον Τσίπρα οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων
Σύνταξη στα 70 (!!) ζητούν για τον εαυτό τους οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας παρά τη σαφή συνταγματική απαγόρευση που επιβάλει τη συνταξιοδότησή τους στα 67. Αντίθετα με όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων, που τάσσονται κατά της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων όχι μόνο επιθυμούν, αλλά ζήτησαν
κιόλας από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην πρόσφατη συνάντησή τους, να παρατείνει για τρία ολόκληρα χρόνια το ηλικιακό αυτό όριο για τους ανώτατους δικαστές.

Με δεδομένο μάλιστα πως ήδη εκκρεμούν προσφυγές από συνδικαλιστικές οργανώσεις κατά της αύξησης ορίων ηλικίας στο ΣτΕ, αποτελεί «νομικό παράδοξο», η προβολή αυτού του θέματος από τους ίδιους τους δικαστές με σχετικό αίτημά τους στον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, προοιωνίζει την «τύχη» που μπορεί να έχουν οι προσφυγές των εργαζομένων στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με εκφρασμένη την άποψη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης για την επέκταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο βέβαια, που προκαλεί αντιδράσεις στο υπόλοιπο δικαστικό σώμα, ερήμην του οποίου, άνοιξε τέτοιο θέμα, θα σημαίνει την παραμονή στην ηγεσία του Αρείου Πάγου της νυν προέδρου Βασιλικής Θάνου, η οποία συνταξιοδοτείται τον προσεχή Ιούνιο, λόγω συμπλήρωσης του 67ου έτους ηλικίας της.

Μια τέτοια εξέλιξη θα διατηρήσει στη θέση του και τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκο Σακελλαρίου, ο οποίος θα συνταξιοδοτηθεί σε ένα και πλέον χρόνο.

Λίγες ημέρες μετά τις αυξήσεις στην «πυραμίδα» της Δικαιοσύνης που εξασφάλισαν οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων, έρχεται να προστεθεί και η παράταση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότησης για τους ανώτατους δικαστές και μετά τα 67 τους χρόνια. Το αίτημα αυτό υπέβαλαν οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων στον πρωθυπουργό, όπως ενημέρωσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, δεκάδες εφέτες και πρόεδροι Εφετών, μετά τη συνάντηση που είχαν μαζί του, στο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη. Όπως μάλιστα είπε η κ. Θάνου «η θέση του κ. Τσίπρα ήταν πολύ θετική».

Παρουσία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η κ. Θάνου εξήγησε πως ετέθη το θέμα στον πρωθυπουργό, ως «αίτημα πολλών δικαστικών» ζητώντας να υπάρξει νομοθετική λύση που θα ξεπερνά τα εμπόδια τα οποία δημιουργεί το Σύνταγμα! Οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων επικαλέστηκαν μάλιστα τη διεθνή εμπειρία, δηλαδή όσα ισχύουν στο εξωτερικό και ειδικώς στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπου οι δικαστές δεν έχουν όριο ηλικίας.

Ωστόσο, όπως τόνισε η κυρία Θάνου, επισημάνθηκε στον πρωθυπουργό, ότι στη χώρα μας το Σύνταγμα είναι δεσμευτικό στο ζήτημα αυτό, απαγορεύοντας στους δικαστές να μένουν στην υπηρεσία μετά το 67ο έτος της ηλικίας τους. Για το λόγο αυτό, προτάθηκε στον πρωθυπουργό, ότι μπορεί να υπάρξει νομοθετική «φόρμουλα» που θα ξεπεράσει το συνταγματικό σκόπελο. Άλλωστε, σύμφωνα με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων, το όριο των 67 ετών έχει τεθεί για προστασία των δικαστών, να μην μπορεί κάποιος νωρίτερα να τους διώξει από το σώμα, άρα αν επιθυμούν οι ίδιοι να παραμείνουν, αυτό δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί αντίθετο με το σύνταγμα.

Την ενημέρωση αυτή παρείχε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου σε περίπου 70 εφέτες και προέδρους Εφετών που βρέθηκαν στα γραφεία της Ολομέλειάς τους, την περασμένη Πέμπτη. Μετά τα μισθολογικά θέματα τα οποία προκάλεσαν αντιδράσεις στους κόλπους της Δικαιοσύνης καθώς τέθηκαν «αναρμοδίως» στο τραπέζι της συνάντησης με τον κ. Τσίπρα, η αιφνιδιαστική πρωτοβουλία της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρήθηκε ως «αντισυνταγματική» κίνηση με μοναδικό στόχο να παραμείνει η παρουσία ηγεσία αμετακίνητη στη θέση της.