Τρίτη, Οκτωβρίου 11

Η Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι υπόθεση της κοινωνίας των πολιτών

Η Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι υπόθεση της κοινωνίας των πολιτών
Αναθεώρηση του Συντάγματος με τη συμμετοχή των πολιτών: Ένα Σύνταγμα από τους πολίτες για τους πολίτες, ζητούν κόμματα, κινήσεις και οργανώσεις πολιτών που συμμετείχαν στη 2η συνάντηση του εξωκοινοβουλευτικού φόρουμ.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία του κόμματος Πειρατών Ελλάδας και είχε τίτλο  "Αναθεώρηση Συντάγματος: Από ποιούς, για ποιούς και πως; Η Ελληνική και  διεθνής εμπειρία", συμμετείχαν εκπρόσωποι 8 κομμάτων και 2 κινήσεων - οργανώσεων
πολιτών: 
Νέα Πορεία Νέα Ελλάδα
Ένωση για την Ελλάδα
ΕΔΗΚ
ΕΚΑΔ
Δανειολήπτες Ταυτότητα Κεντρώων
Δράση
Κοινωνία Αξιών
Κόμμα Πειρατών
Άνεμος Αλλαγής
Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή
Συζητήθηκαν πολλά και καίρια θέματα που αφορούν στην Αναθεώρηση, όπως η θέσπιση της συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες διαβούλευσης και λήψης των αποφάσεων, η διάκριση των εξουσιών, η βουλευτική ασυλία και η ευθύνη των υπουργών.
Επίσης, ακούστηκαν πολλές προτάσεις για επιμέρους ζητήματα, όπως την καθιέρωση δεσμευτικών δημοψηφισμάτων από πρωτοβουλίες πολιτών με συγκέντρωση υπογραφών ίσων με το 5% ή το 10% των ψηφισάντων, την εκλογή του 10% κάθε αιρετού οργάνου, όπως της Βουλής, των Συμβουλίων των Δήμων και Περιφερειών, μέσω κλήρωσης. 
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων και οργανώσεων πολιτών εξέφρασαν τις αμφιβολίες και αντιρρήσεις τους, τόσο για τη διαδικασία της αναθεώρησης, όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, όσο και γιατί δεν είναι ξεκάθαρο αν οι προτάσεις και οι αλλαγές που θα κατατεθούν, θα είναι δεσμευτικές για τη Βουλή. 
Το εξωκοινοβουλευτικό φόρουμ θεωρεί ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να γίνει με τη συμμετοχη των πολιτών, ενώ το νέο Σύνταγμα θα πρέπει να επικυρωθεί μέσω δημοψηφίσματος.
Το κόμμα Πειρατών υιοθέτησε την ανοιχτή επιστολή  6 οργανώσεων πολιτών
Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος Πειρατών Ελλάδας, ομόφωνα υιοθετήθηκε η παρακάτω ανοιχτή επιστολή 6 οργανώσεων πολιτών, προς τους Έλληνες πολίτες και τα κόμματα:
"To Ελληνικό Σύνταγμα χαρακτηρίζεται από δημοκρατικό έλλειμμα. 
Δεν θεμελιώνει βασικά πολιτικά δικαιώματα που ισχύουν σε πολλές δημοκρατικές χώρες, καθώς δεν προβλέπει τη συμμετοχή του πολίτη στις πολιτικές αποφάσεις. 
Δεν κατοχυρώνει βασικές αρχές της Δημοκρατίας όπως η ισονομία, η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. 
Δεν διασφαλίζει τον έλεγχο των πολιτικών από τους πολίτες, ούτε την προστασία του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και κοινών αγαθών. 
Το Ελληνικό Σύνταγμα αποτελεί το θεσμικό θερμοκήπιο της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας, της κακής διοίκησης και της διαπλοκής που συντέλεσαν στην καταστροφή του παραγωγικού τομέα, στη λεηλασία του δημοσίου χρήματος και στην κρίση.
Σήμερα η Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, έχει ανάγκη από μια δημοκρατική επανάσταση. 
Η χώρα μας χρειάζεται ένα πραγματικά δημοκρατικό Σύνταγμα το οποίο θα αναβαθμίζει τη θέση του πολίτη και θα συμβάλλει στην πολιτική χειραφέτηση της κοινωνίας. 
Ένα νέο Σύνταγμα, το οποίο θα ενθαρρύνει τους πολίτες να αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα και δημιουργικότητα τις σύγχρονες προκλήσεις.
Το απαξιωμένο πολιτικό σύστημα, το οποίο αμφισβητείται εξ ολοκλήρου από την κοινωνία, όπως και μια διαδικασία που περιορίζεται εντός Βουλής, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές. 
Είναι αναγκαία η ουσιαστική και δεσμευτική συμμετοχή της κοινωνίας, μέσα από ανεξάρτητους και καινοτόμους θεσμούς διαβούλευσης και συναπόφασης, αξιοποιώντας την πολιτική εμπειρία και την επιστημονική τεχνογνωσία άλλων χωρών.
Καλούμε τις οργανώσεις πολιτών, τους θεσμούς που εκπροσωπούν την κοινωνία, αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά, να διεκδικήσουμε από κοινού την έμπρακτη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση ενός νέου Συντάγματος για την Ελλάδα που αποτελεί άσκηση θεμελιώδους πολιτικού δικαιώματός μας.
Καλούμε το πολιτικό σύστημα και τις ηγεσίες των κομμάτων να αναγνωρίσουν το δικαίωμα των πολιτών στην πολιτειακή γνώση και να επιτρέψουν την άμεση συμμετοχή των πολιτών στην κατάρτιση και επικύρωση του νέου Συντάγματος μέσα από μια ανοιχτή, διαφανή και συμμετοχική διαδικασία.
Διεκδικούμε ένα Σύνταγμα πολιτών, μέσα από μια διεργασία συνδιαμόρφωσης, η οποία θα εμπνέει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, θα εξασφαλίζει και θα εγγυάται στην πράξη τη Δημοκρατία.
ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή
Πολιτεία 2.0 (Σύνταγμα 2.0)
Δημοκρατία & Δημοψηφίσματα
Vouli Watch
Κίνηση Πολιτίζω
Scify – Science For You"