Δευτέρα, Οκτωβρίου 3

Επιρρεπείς στον υποθυρεοειδισμό όσοι υποφέρουν από πονοκεφάλους

kefalstogia.jpg
Οι άνθρωποι που πάσχουν από ημικρανίες και άλλους τύπους κεφαλαλγίας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν υποθυρεοειδισμό, σύμφωνα με νέα μια νέα μελέτη από το Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι.
Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο οργανισμός δεν παράγει επαρκείς ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών και μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στη διάθεση, αύξηση του σωματικού βάρους,
τριχόπτωση, κόπωση, δυσκοιλιότητα και διαταραχές στην έμμηνο ρύση.
Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 8.400 άνθρωποι, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με προϋπάρχουσα κεφαλαλγία - όπως διάχυτη ή τάσεως – διέτρεχαν κατά 21%  υψηλότερο κίνδυνο υποθυρεοειδισμού, ενώ όσοι είχαν μια πιθανή διαταραχή ημικρανίας διέτρεχαν κατά  41%  μεγαλύτερο κίνδυνο.
Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι τα άτομα με ημικρανίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στον υποθυρεοειδισμό, ωστόσο, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η μία κατάσταση προκαλεί την άλλη, ενώ ο ακριβής μηχανισμός που συνδέει τις δύο καταστάσεις δεν είναι γνωστός, σημειώνουν οι ερευνητές.
«Είναι πιθανό η ανάπτυξη του υποθυρεοειδισμού σε έναν ασθενή με κεφαλαλγία να αυξήσει περαιτέρω τη συχνότητα του πονοκεφάλου, καθώς παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού μειώνει τη συχνότητα της κεφαλαλγίας», δήλωσε ο  Vincent Martin, καθηγητής Ιατρικής από το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης  Gardner, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
«Οι γιατροί θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί κατά τον έλεγχο για υποθυρεοειδισμό σε άτομα με διαταραχές κεφαλαλγίας», καταλήγει.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Headache: The Journal of Head and Face Pain.stogiatro.gr