Δευτέρα, Οκτωβρίου 10

ΛΕΕΙ Ο ΦΙΛΗΣ: «Έτοιμη η Ελληνική κοινωνία να αγκαλιάσει τα παιδιά των μεταναστών σε όλη την Ελλάδα! »

Σήμερα χτυπά το πρώτο κουδούνι για την εκπαίδευση των παιδιών των ΛΑΘΡΟμεταναστών και όπως δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ ο υπουργός Παιδείας, «η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να αγκαλιάσει τα παιδιά των προσφύγων».

Νίκος Φίλης «Το πρόγραμμα ξεκινά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ήπειρο», γνωστοποίησε ο Νίκος Φίλης | ΕUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Αναφερόμενος στο περιστατικό της Μυτιλήνης, όπου γονείς έβαλαν λουκέτο σε σχολείο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Νίκος Φίλης είπε ότι «πρόκειται για εξαιρετικά μειοψηφικές καταστάσεις που δεν ανταποκρίνονται στο γενικότερο αίσθημα αγάπης και αλληλεγγύης τα ελληνικού λαού προς τους πρόσφυγες. Η Μυτιλήνη εδώ και ένα χρόνο δείχνει μια μεγάλη
αλληλεγγύη και γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτή η κίνηση που έγινε -και η οποία δεν εκπροσωπεί και τον σύλλογο- πρέπει να είναι μια εξαιρετικά μειοψηφική κίνηση ορισμένων ανθρώπων».
Για το έλλειμμα ενημέρωσης, που ενδεχομένως να υπήρχε, ο κ. Φίλης τόνισε ότι «ακόμα και αναγκαία ενημέρωση να μην υπήρχε, δεν κλείνεις ένα σχολείο με λουκέτο, με το έτσι θέλω, αλλά ζητάς ενημέρωση».
Σημείωσε, επίσης, ότι «ο διευθυντής δεν υποχρεούται να κάνει ενημέρωση στους γονείς, ο διευθυντής ενημερώνει τα παιδιά ότι μεθαύριο θα έχουμε και μαθητές πρόσφυγες σε Τμήμα Υποδοχής, αυτό κάνει ο διευθυντής. Το θέμα της ενημέρωσης των γονέων αφορά την τοπική κοινωνία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις εκπαιδευτικές αρχές εκτός σχολείου».
Απαντώντας σε ερώτηση για την ένταξη των παιδιών των προσφύγων στο σχολείο ο Νίκος Φίλης είπε πως σε ό,τι αφορά «τα "υιοθετημένα" παιδιά και όσα ζουν σε δομές αλληλέγγυων – πρόκειται για μικρό αριθμό- πηγαίνουν στα σχολεία της γειτονιάς, τα δέχονται οι διευθυντές και όπου είναι εφικτό -και το κατορθώνουμε αυτό- συγκροτούνται Τμήματα Υποδοχής, ώστε τα παιδιά να μπορούν να μαθαίνουν τα ελληνικά καλύτερα πριν ενταχθούν στις κανονικές τάξεις».
«Ο παιδαγωγικός στόχος, που προκύπτει και από τις διεθνείς συμβάσεις και από την εσωτερική έννομη τάξη από τους δικούς μας νόμους, είναι ότι τελικώς το παιδί, μετά από ένα μεταβατικό διάστημα που θα εξοικειωθεί με την ελληνική γλώσσα και την ελληνική πραγματικότητα, θα ενταχθεί στην τάξη μαζί με τα ελληνόπουλα» δήλωσε ο Νίκος Φίλης, σημειώνοντας ότι «αυτό μπορεί να πάρει μερικούς μήνες ή ίσως μέχρι τον Ιούνιο. Έχουν αποδείξει τα παιδιά μια τρομακτική ικανότητα προσαρμογής».
Το πρόγραμμα για την εκπαίδευση των προσφύγων ξεκινά σταδιακά, ώστε να υπάρχει και ενημέρωση των γονέων.
«Σε πρώτη φάση», είπε ο υπουργός, «το πρόγραμμα ξεκινά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ήπειρο και μέσα στο μήνα το πρόγραμμα θα εξαπλωθεί στις αναγκαίες γεωγραφικές περιοχές. Για τη διδασκαλία προσλαμβάνονται αναπληρωτές καθηγητές και δάσκαλοι, οι οποίοι αναλαμβάνουν αυτή την εβδομάδα έργο».