Κυριακή, Οκτωβρίου 16

Απόφαση-σταθμός της Δικαιοσύνης - Ραγδαίες εξελίξεις στον "χακί" συνδικαλισμό


της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Θετικά απάντησε σήμερα το Μονομελές πρωτοδικείο της Αθήνας στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν υποβάλλει στρατιωτικοί για να μπορέσουν να γίνουν μέλη και να λάβουν μέρος στις αρχαιρεσίες της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια απόφαση-σταθμό της Δικαιοσύνης η οποία βάζει φρένο σε όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα στις Ενώσεις Στρατιωτικών σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες έχουν από το νόμο την υποχρέωση να αλλάξουν τα καταστατικά τους και να προχωρήσουν σε αρχαιρεσίες, προκειμένου να συγκροτηθεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Το προηγούμενο διάστημα, μέλη που ανήκαν στον Σύνδεσμο Εν Ενεργεία Στρατιωτικών Αεροπορίας (ΣΕΕΝΣΑ) , επιχείρησαν να γραφτούν στην Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής (ΕΣΠΕΑ) και πήραν την απάντηση ότι δεν μπορούν να γραφτούν επειδή ανήκουν σε άλλη ΄Ένωση.
Προσέφυγαν όμως στο δικαστήριο, το οποίο τους δικαίωσε και έδωσε το δικαίωμα τόσο σε αυτούς όσο και σε όποιους άλλους το επιθυμούν, να συμμετέχουν σήμερα Κυριακή 16 Οκτωβρίου στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν στο ΚΥΒΕ Περιστερίου.

Η δικαστική απόφαση επιτρέπει σε όποιον επιθυμεί να κάνει αίτηση, τη συμμετοχή του στην Γενική Συνέλευση, στην οποία επιχειρείται να γίνει ταυτόχρονα τόσο η τροποποίηση του Καταστατικού όσο και οι αρχαιρεσίες για τα όργανα, κάτι το οποίο θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει κι άλλε αντιδράσεις, καθώς δείχνει ότι κάποιοι επιχειρούν να "κλείσουν" γρήγορα τις διαδικασίες και να δημιουργήσουν "κλειστές" οργανώσεις ώστε να ελέγχονται καλύτερα.

Το δικαστήριο απόφάσισε ότι όλοι μπορούν να λάβουν μέρος στην Γενική Συνέλευση αφού εγγραφούν ως μέλη χωρίς αποκλεισμούς και να προχωρήσει η εκλογική διαδικασία στη συνέχεια με βάση το νόμο που προβλέπει συγκεκριμένες διαφανείς διαδικασίες, όπως την παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων, όπως ισχύει σε όλα τα σωματεία στην Ελλάδα.



Ο κόσμος μπορεί ελεύθερα να πάει στη Γενική Συνέλευση και να λάβει μέρος. Η Γενική Συνέλευση μπορεί να αποφασίσει ελεύθερα την εγγραφή μελών. Θα πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες του νέου νόμου χωρίς αποκλεισμούς.

"Η απόφαση δίνει το δικαίωμα σε όσους προσέφυγαν να εγγραφούν ως μέλη με πλήρη δικαιώματα", αναφέρει στο Onalert.gr ο δικηγόρος τους Αλκιβιάδης Ευαγγελάτος και προσθέτει:

"Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχουν κωλύματα για όλον τον κόσμο να εγγραφούν στην επίσημη Ένωση. Αύριο(σήμερα) θα ήταν σωστό μα υπάρχει μαζική παρουσία κόσμου να εγγραφούν στο Σωματείο τους, ανεξάρτητα εάν είναι γραμμένοι σε άλλες Ενώσεις σήμερα.

Πρέπει δηλαδή πρώτα να γίνει η τροποποίηση του καταστατικού και στη συνέχεια με βάση το νέο νόμο να γίνουν εκλογές και να αναδειχθούν τα νέα όργανα. Κατά τη γνώμη μου δεν μπορούν να γίνουν εκλογές με καθεστώς μη συνδικαλιστικού σωματείου αυτή τη στιγμή στην Ένωση όπως επιχειρείται.

Οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν αφού γίνει τροποποίηση του καταστατικού και με τη συμμετοχή του μεγαλύτερου δυνατού κόσμου και με τις εγγυήσεις που επιβάλλει ο συνδικαλιστικός νόμος, παρουσία δικαστικού εκπροσώπου.

Η Ένωση πρέπει να δεχθεί όσα μέλη θέλουν να εγγραφούν και στη συνέχεια με την αλλαγή του καταστατικού να προχωρήσει στις νόμιμες διαδικασίες".

Ο ΣΕΕΝΣΑ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:



Δείτε την σχετική δικαστική απόφαση







http://www.onalert.gr/