Δευτέρα, Οκτωβρίου 10

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΤΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ;

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κατέθεσε στην τουρκική Eθνοσυνέλευση ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Χαλούκ Πεκσέν για το κλείσιμο του μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής Τραπεζούντας αναφέρει στην ερώτησή του ότι το μοναστήρι έκλεισε πριν από έναν χρόνο με τη λογική ότι θα γίνουν εργασίες αναστήλωσης, όμως όχι μόνον δεν επαναλειτούργησε, αν και έχει περάσει ένας χρόνος, αλλά επιπρόσθετα υπάρχει η πληροφορία ότι θα μείνει κλειστό για τρία χρόνια!
Ο βουλευτής αφήνει αιχμές ότι η Τραπεζούντα βρίσκεται στο στόχαστρο μιας συντονισμένης προσπάθειας για την πολιτισμική και οικονομική εξόντωσή της.
«Εάν απαριθμήσουμε τη δολοφονία του ιερέα Σαντόρο, τη δολοφονία του δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, το κλείσιμο του μουσείου της Αγίας Σοφίας [Τραπεζούντας] και το κλείσιμο της Παναγίας Σουμελά, προκύπτει ότι όλα αυτά δεν είναι τυχαία» και ότι «ακολουθείται πολιτική πολιτισμικής, κοινωνικής και οικονομικής εξόντωσης της Τραπεζούντας και μείωσης του κύρους της», σημειώνει.
Ζητά επίσης απάντηση στο ερώτημα αν η απόφαση για το κλείσιμο του μοναστηριού σχετίζεται με το γεγονός ότι τελούν εκεί λειτουργία οι χριστιανοί και αν με αυτό τον τρόπο γίνεται προσπάθεια αυτή να εμποδιστεί. Ο Πεκσέν μιλά φυσικά για την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που τελούνταν στη Σουμελά από το 2010, η οποία φέτος δεν έγινε… λόγω έργων, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους του ποντιακού ελληνισμού.
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού για προσωρινό κλείσιμο της μονής προκειμένου για την τέλεση εργασιών, εκδόθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2015.
Αναφορικά με τα άλλα περιστατικά που επικαλέστηκε ο Τραπεζούντιος βουλευτής, θυμίζουμε ότι ο ιερέας Αντρέα Σαντόρο είχε δολοφονηθεί στις 5 Φεβρουαρίου 2006 στην Τραπεζούντα, ενώ ο δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ είχε δολοφονηθεί στις 19 Ιανουαρίου 2007 στην Κωνσταντινούπολη, αλλά ο δράστης καταγόταν από την Τραπεζούντα.
Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση του Γιλντιρίμ…