Δευτέρα, Οκτωβρίου 17

ΨΥΧΡΟΣ ΡΩΣΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΠΟΥΤΙΝ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ

368180-putin-erdogan
«Ενώ διατηρούν διαφορετικές θέσεις επί σειράς ζητημάτων, οι δύο πρόεδροι πλησίασαν στην εξομάλυνση των σχέσεων κατά την συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη.»
Παρουσίαση: Μιχαήλ Στυλιανού
Παγερά ρεαλιστική είναι η αποτίμηση στον ρωσικό Τύπο των αποτελεσμάτων της προχθεσινής συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη στην οποία καταγράφεται η προώθηση των ρωσικών στρατηγικών θέσεων, έναντι μετρημένων παραχωρήσεων –αλλ’ όχι επί θεμάτων αρχής.

Ο δημοφιλής blogger Colonel Cassad, γνωστός για την λακωνική κυριολεξία και αυστηρή αντικειμενικότητά του, χρησιμοποιεί εύστοχα τον στρατιωτικό όρο «τακτική» συνεργασία, για το είδος των σχέσεων που αποκαταστάθηκε, σ’ αυτό το στάδιο, μεταξύ των δύο χωρών.
Το άρθρο του τιτλοφορείται: « Οι τέσσερεις προωθήσεις της Ρωσίας μετά την συνάντηση Πούτιν- Ερντογάν».
Ως τέτοιες αναφέρει:
1.-Τη συμφωνία για την τελική εγκατάσταση του αγωγού Turkish Stream, έναντι της άρσης του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές τουρκικών λαχανικών και φρούτων. «Η Γκάζπρομ θα αποκτήσει τον αγωγό που επί τόσο περίμενε και η Τουρκία θα πάρει την άρση μερικών οικονομικών κυρώσεων.»
2. «Στο πολιτικό πεδίο, αυτή η τακτική συνεργασία με τον Ερντογάν δίνει στη Μόσχα την ευκαιρία να επιδείξει και πάλι την αποτυχία της αμερικανικής στρατηγικής να απομονώσει τη Ρωσία.» Η Τουρκία, από στενός συνεργάτης των ΗΠΑ στην αρχή της Συριακής κρίσης, μετακινείται τώρα πλησιέστερα στη ρωσο-ιρανική συμμαχία, τόσο λόγω του πολέμου με τους Κούρδους όσο και των επιδεινούμενων σχέσεων με τις ΗΠΑ. Ρωσία και Ιράν φραστικά την επέκριναν για την «Ασπίδα του Ευφράτη», ενώ αντίστοιχα ο Ερντογάν απλώς εμάλωσε τον Ασαντ για το Χαλέπι. Δείχνουν έτσι μια συμφωνία για σφαίρες επιρροής στη Βόρειο Συρία, όπου ο Ερντογάν αφήνεται να ακολουθήσει την πολιτική του στο Κουρδικό, εφ’ όσον δεν εμποδίζει τον ΄Ασαντ να ελευθερώσει το Χαλέπι.
Στη Βόρειο Συρία, οι Τούρκοι και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός απωθούν το Χαλιφάτο έξω από το Σαβράν και το Νταμπίκ.
3.- Η Δύση έχει καταληφθεί από υστερία, έχει μείνει χωρίς χαρτιά για διαπραγμάτευση. Με τη Ρωσία και το Ιράν να έχουν ενισχυόμενο ρόλο στη Συρία, ούτε όπλα ούτε ένοπλοι έχουν την ίδια επίδραση. Αυτό αναγκάζει τις μαριονέτες να βγούνε στο ξέφωτο και να εμπλακούν άμεσα στη σύρραξη, δείχνοντας ότι πλησιάζει το αποκορύφωμα, με τη Ρωσία να σταθεροποιεί τις θέσεις της στην περιοχή. Παράλληλα με την επ’ αόριστο ανάπτυξη της ρωσικής αεροπορίας από την αεροπορική βάση Χμεϋμίμ, παρόμοια συμφωνία για την ναυτική βάση Ταρτούς θα υπογραφεί σύντομα, επιτρέποντας στη Ρωσία να συνεχίσει την στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή για τα μελλοντικά χρόνια.
4.- Ενώ η Γαλλία ζητά την «παραπομπή της Ρωσίας για εγκλήματα πολέμου» και η Ουάσιγκτων απειλεί με πόλεμο», η συμφωνία με την Τουρκία επιτρέπει στη Ρωσία να προχωρεί πραγματιστικά σε μπίζινες με μια από τις πλευρές στον πόλεμο της Συρίας. Ο Ερντογάν προέβη πρόσφατα σε υποχώρηση (αντικειμενικά από θέση αδυναμίας) και η Ρωσία μπορεί να αγνοήσει τα αμερικανικά παραγγέλματα για παραίτηση του ΄Ασαντ. Μολονότι η ΄Αγκυρα δεν είναι ισοδύναμος διαπραγματευτικός εταίρος με την Ουάσιγκτων, είναι σε θέση να αλλάξει την φορά του συριακού πολέμου σε ευθυγράμμιση με την πολιτική του Κρεμλίνου, (μολονότι ο Ερντογάν υπέγραψε τη συμφωνία όχι επειδή το ήθελε αλλά γιατί ήταν αναγκασμένος).
Θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, αλλά γενικά «η δεύτερη σελήνη του μέλιτος» με την Τουρκία αυξάνει το κέρδη της Ρωσίας, που θα χρησιμοποιηθούν με φειδώ, τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό πεδίο.
Όλα αυτά εκνευρίζουν τη Δύση ακόμη περισσότερο, σε συνδυασμό με την άρνησή της να παραδεχθεί το γεγονός ότι ο ΄Ασαντ δεν θα παραιτηθεί.»
Το δεύτερο άρθρο, που αναδημοσιεύει το Russia Insider, από την έκδοση «Η Ρωσία Πέραν των Τίτλων», συμπίπτει στις γενικές διαπιστώσεις του Colonel Cassad:
Η ίδια ψυχρή πραγματιστική αποτίμηση, την οποία ουσιαστικά συνοψίζει ο υπότιτλος του ανωτέρω κειμένου..ithesis.gr