Κυριακή, Οκτωβρίου 16

Τα μάτια σας: Τι αποκαλύπτουν για την κατάσταση της υγείας σας;

Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα παθήσεων του ματιού που προκαλείται λόγω λόγω αύξησης της πίεσης που επικρατεί εντός του ματιού.

Τα μάτια μπορεί να αποκαλύπτουν πράγματα, που ούτε καν υποψιάζεστε για την κατάσταση της υγείας σας.
Η εξέταση των ματιών σας, ανοίγει ένα παράθυρο για να φανεί καλύτερα η κατάσταση του σώματος σας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν αποκτήσει τη συνήθεια να εξετάζουν τακτικά τα μάτια τους. Συχνά δεν έχουν κάποια ενόχληση στα μάτια, αισθάνονται ότι η όραση τους είναι καλή και έτσι δεν σκέφτονται να πάνε στον οφθαλμίατρο για να εξεταστούν.
Ωστόσο υπάρχουν διάφορα σοβαρά προβλήματα υγείας, που δυνατόν να υπάρχουν και να
εξελίσσονται χωρίς σημεία ή συμπτώματα. Η εξέταση των ματιών, από τον οφθαλμίατρο μπορεί να τα ανιχνεύσει έγκαιρα ή να τα αποκαλύψει.
Κάποιος μπορεί να έχει μια ασθένεια που του προκαλεί διάφορες ανεπανόρθωτες ζημιές στα μάτια άλλα και σε άλλα ζωτικά όργανα του σώματος του και να μην το γνωρίζει. Μια απλή εξέταση των ματιών θα μπορούσε να σημάνει το συναγερμό για την ανάγκη θεραπείας. Είναι σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, που υπάρχουν ασθένειες οι οποίες δυνατόν να διαγνωστούν χάρις στην εξέταση των ματιών από τον οφθαλμίατρο. Οι παθήσεις μπορεί να είναι μόνο του ματιού (γλαύκωμα, εκφυλισμός ωχρής κηλίδας των ματιών) ή αντίθετα να πρόκειται για γενικευμένες νόσους με επιπτώσεις στην όραση (διαβήτης, ψηλή πίεση).
Πολλές ασθένειες που επηρεάζουν τα μάτια δεν έχουν στα αρχικά στάδια προειδοποιητικά σημεία ή συμπτώματα. Ο ασθενής μπορεί να μην αντιλαμβάνεται, ότι κάτι κακό εξελίσσεται στα μάτια του που πιθανόν να απειλεί ακόμη και την όραση του.
Για τους λόγους αυτούς είναι πολύ σημαντικό να γίνονται εξετάσεις των ματιών σε τακτική βάση. Η εξέταση των ματιών εκτός από τη μέτρηση της οπτικής οξύτητας και της πίεσης του ματιού περιλαμβάνει και τη βυθοσκόπηση.
Στη βυθοσκόπηση ο οφθαλμίατρος εξετάζει κοιτάζοντας πίσω από την κόρη του οφθαλμού μεταξύ άλλων την κατάσταση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, του φακού του ματιού, του υαλοειδούς σώματος, των αιμοφόρων αγγείων και του νεύρου. Η εξέταση των ματιών μπορεί επίσης να διαγνώσει παθήσεις όπως η μυωπία, η πρεσβυωπία και ο αστιγματισμός που απαιτούν τις ανάλογες διορθώσεις.
Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα παθήσεων του ματιού που προκαλείται λόγω λόγω αύξησης της πίεσης που επικρατεί εντός του ματιού. Επηρεάζει αρχικά την περιφερική όραση, δηλαδή αυτά που βλέπουμε στα πλάγια του οπτικού μας πεδίου.
Είναι δύσκολο για τον ασθενή να αντιληφθεί στα αρχικά στάδια του γλαυκώματος, ότι υπάρχει αυτό το έλλειμμα στην όραση του. Εάν το γλαύκωμα αφεθεί να εξελιχθεί χωρίς θεραπεία, προχωρεί και σταδιακά οι βλάβες στην όραση επεκτείνονται προς το κέντρο του οπτικού πεδίου. Δεν προκαλεί πόνο αλλά οι βλάβες στην όραση που δημιουργούνται είναι μόνιμες και μπορούν να οδηγήσουν στην τύφλωση.
Η υπέρταση (ψηλή πίεση) και ο σακχαρώδης διαβήτης εξελίσσονται επίσης με ανάλογο τρόπο, δηλαδή αθόρυβα, χωρίς να προκαλούν πόνο αλλά βλάπτοντας και αλλοιώνοντας ανεπανόρθωτα την όραση.
Η τακτική εξέταση των ματιών από τον οφθαλμίατρο μπορεί να βοηθά ουσιαστικά στην έγκαιρη ανίχνευση των ασθενειών που αλλοιώνουν την όραση. Πολλές από τις εν λόγω ασθένειες εάν ανιχνευτούν έγκαιρα, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και να προστατευθεί ή να διασωθεί η όραση του πάσχοντος.
Η συχνότητα των τακτικών εξετάσεων που πρέπει να γίνονται για τα μάτια εξαρτάται από την ηλικία, το ιστορικό του κάθε ασθενούς, την κατάσταση των ματιών και την ύπαρξη ή όχι παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο για παθήσεις των ματιών.
Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό ο καθένας να ρωτά το γιατρό του για τη συχνότητα των εξετάσεων που πρέπει να γίνονται για τα μάτια του σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες και χαρακτηριστικά.
Οι τακτικές εξετάσεις των ματιών είναι ακόμη πιο επιτακτικές για άτομα άνω των 60 ετών, τους διαβητικούς, τους υπερτασικούς (ασθενείς που πάσχουν από ψηλή πίεση) και άτομα με οικογενειακό ιστορικό οφθαλμικών παθήσεων.
Εάν δεν έχετε εξεταστεί από οφθαλμίατρο για την κατάσταση των ματιών και της όρασης σας εδώ και πολύ καιρό, πρέπει να σκεφτείτε ότι είναι καιρός να το κάνετε. Δεν χρειάζεται να τονίσουμε το πόσο σημαντική είναι η όραση και την ανάγκη της προστασίας της.
Με μια απλή εξέταση θα βεβαιωθείτε για την κατάσταση της όρασης και των ματιών σας και ταυτόχρονα  μπορείτε να μάθετε και πολλά άλλα για την υγεία του σώματος σας. Ας μην ξεχνούμε ότι τα μάτια είναι καθρέπτης της υγείας μας.
 medlook.net