Σάββατο, Οκτωβρίου 8

Νόμπελ Ειρήνης ή Νόμπελ βλακείας για τους Μυτιληνιούς;;;;

Νόμπελ Ειρήνης : Οι «Έλληνες νησιώτες» που διεκδικούν την ύψιστη διάκριση στο CNN Greece

Η Λέσβος και η ανθρωπιά των κατοίκων της
Video: Η Λέσβος και η ανθρωπιά των κατοίκων της
Λίγες ώρες έχουν απομείνει για την ανακοίνωση του νικητή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης, με τους διεκδικητές να ξεπερνούν τους 350. Η προσφυγική κρίση μονοπώλησε κι εξακολουθεί να συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον με πολλούς να εκτιμούν ότι ο φετινός νικητής του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης θα είναι κάποιος (άνθρωπος ή οργανισμός) που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπισή της.


Με φόντο το δράμα των προσφύγων, που κορυφώθηκε στα νερά του Αιγαίου τη χρονιά που διανύουμε, αναδείχθηκαν ουκ ολίγοι μαχητές, που συγκέντρωσαν τα βλέμματα με τις πράξεις ηρωισμού τους.
Ανάμεσα σε αυτούς που συγκίνησαν με την συμπεριφορά τους τη στιγμή που βρέθηκαν στη δίνη της προσφυγικής κρίσης, είναι και οι «Έλληνες νησιώτες», οι «δικοί μας» υποψήφιοι για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, ανάμεσα σε άλλες πολύ σημαντικές υποψηφιότητες.
Οι κάτοικοι της Μυτιλήνης βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του προσφυγικού, καθώς είδαν το νησί τους να κατακλύζεται ασφυκτικά από ανθρώπους ταλαιπωρημένους, που έφθαναν έπειτα από πολύμηνο, δύσκολο και γεμάτο κινδύνους, πόνο κι αγωνία ταξίδι.
Στο πρόσωπο των κατοίκων της Μυτιλήνης, προτάθηκαν για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης η Αιμιλία Καμβύση και ο Στρατής Βαλαμιός, σε μια «τριπλή υποψηφιότητα» που ολοκληρώνεται με την παρουσία και της αμερικανίδας ηθοποιού Σούζαν Σάραντον.
Η εικόνα της Αιμιλίας Καμβύση, της γιαγιάς από τη Σκάλα Συκαμνιάς, να κρατά τρυφερά στην αγκαλιά της ένα μωρό προσφυγόπουλο και να το ταΐζει, έκανε τον γύρο του κόσμου, κάνοντας πολλά ζευγάρια μάτια παγκοσμίως να δακρύσουν από συγκίνηση.
02 01 37 image 97
Πηγή: Λευτέρης Παρτσάλης
Εκείνη βέβαια, δεν θεωρεί πως έκανε κάτι περισσότερο από το αυτονόητο, όπως και ο νεαρός ψαράς επίσης από τη Σκάλα Συκαμνιάς, ο Στρατής Βαλιαμός, ο οποίος άπλωσε το χέρι του προσφέροντας βοήθεια σε μετανάστες που πάλευαν με τα κύματα ανοιχτά του νησιού του.
Μόλις έγινε γνωστό ότι δύο Έλληνες βρίσκονται μεταξύ εκείνων που προτάθηκαν για το Νόμπελ Ειρήνης, τον περασμένο Φεβρουάριο, το CNN Greece προσέγγισε, τους δύο υποψήφιους, που με ταπεινότητα και μετριοφροσύνη περιέγραφαν τις δύσκολες στιγμές που έζησαν παράλληλα με το δράμα των προσφύγων.
Εκ μέρους της Αιμιλίας Καμβύση μίλησε στο CNN Greece η κόρη της, Φωτεινή, η οποία περιέγραψε στιγμές που έζησαν στην Σκάλα Συκαμνιάς, στην Μυτιλήνη, βλέποντας τις βάρκες με χιλιάδες πρόσφυγες να καταφθάνουν καθημερινά. Όπως έλεγε τότε η Φωτεινή Καμβύση, η μητέρα της έτρεχε πάντα από τους πρώτους να βοηθήσει, ενώ αναφερόμενη στην υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης, δήλωνε «ευτυχής» .
Στο CNN Greece μίλησε και ο Στρατής Βαλιαμός, ο ψαράς που έγινε «διάσημος», καθώς κατάφερε να σώσει αμέτρητους πρόσφυγες και μετανάστες που κινδύνευαν να πνιγούν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου.

Μπορεί να μην θυμάται ακριβώς πόσους μετανάστες έχει σώσει από πνιγμό, όμως στην ψυχή του και στη μνήμη του παραμένουν βαθειά χαραγμένες οι εικόνες από όλα τα ναυάγια που έχει ζήσει από πρώτο χέρι την τελευταία δεκαετία.
valamios
Σεμνός και ταπεινός, δήλωνε πως δεν έκανε παρά το αυτονόητο, ενώ διαρκώς τόνιζε ότι η υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης αφορά όλους τους ψαράδες, όλο το χωριό, όλο το νησί, «γιατί ο κόσμος εδώ σώζει κάθε μέρα πρόσφυγες που κινδυνεύουν, χρόνια τώρα».
Την τριάδα της υποψηφιότητας των "Ελλήνων νησιωτών" συμπληρώνει ηΣούζαν Σάραντον,οποία βρέθηκε στο νησίάνοιξε την αγκαλιά της και υποδέχθηκε πρόσφυγες, ενώ για μέρες προσέφερε τη βοήθειά της στους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Καρά Τεπέ και στον περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου Καταγραφής και Πιστοποίησης Μεταναστών.

.cnn.gr