Κυριακή, Οκτωβρίου 9

ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ . . .

Αποτέλεσμα εικόνας
Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος
Διεθνολόγος-Στρατιωτικός Αναλυτής

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κρίση στις σχέσεις της Δύσης με την Ρωσία , αλλά και των ΗΠΑ και των πολλών συμμάχων τους στην Ασία με την Κίνα και την Βόρεια Κορέα. 
Η κατάσταση εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, ενώ κορυφαίοι αναλυτές με πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι από την Ψυχρή Ειρήνη που επικρατεί στις σχέσεις της Δύσης με την Ρωσία του Πούτιν μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και την υποστήριξη εκ μέρους της
Μόσχας των αποσχιστών στην Ανατολική Ουκρανία, βαίνουμε προς νέο Ψυχρό Πόλεμο με επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα ( συμβατικό-υβριδικό -ασύμμετρο…..καθώς και προσέγγιση αλλά όχι χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων ), ενώ δεν αποκλείουν ακόμα και εκδηλώσεις άλλων «θερμών» επεισοδίων σε Ευρώπη και Ασία , που θα αλλάξουν άρδην τα ισχύοντα στην παγκόσμια ασφάλεια. 
Οι Ρώσοι έχουνε προσδώσει όλο και μεγαλύτερη έμφαση στο σχεδιασμό προληπτικών πυρηνικών επιθέσεων , σε , σενάρια επίθεσης κατά Αμερικανικών και Νατοϊκών βάσεων ειδικά στην Βαλτική και στις βόρειες θάλασσες, ενώ οι Κινέζοι αμφισβητούν πολλά επιμέρους σημεία του Δικαίου της Θάλασσας στη Νότια Σινική Θάλασσα και βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τα θαλάσσια δικαιώματα με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, και τα κράτη-μέλη της ASEAN (Βιετνάμ-Φιλιππίνες-Μαλαισία κα) 
Την ίδια στιγμή ένταση κυριαρχεί στις σχέσεις Ιαπωνίας-Κίνας για πολλά επιμέρους θέματα καθώς και στον 38ο γεωγραφικό παράλληλο στην Κορεατική Χερσόνησο όπου οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουνε εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για τις προκλητικές ενέργειες και διαθέσεις του εκκεντρικού ηγέτη της Πιόνγκ Γιάνγκ στους τομείς των πυρηνικών όπλων και των πυραυλικών δοκίμων . 
Χθες το απόγεμα ο Αρχηγός της τεράστιας Διοίκησης Ειρηνικού των ΗΠΑ ναύαρχος Χάρι Χάρις μιλώντας από την ναυτική βάση της Γιοκοχάμα και την Αεροπορική βάση Γιοκόυτα στην Ιαπωνία έκανε λόγο για καθεστώς « άμεσης ετοιμότητας για σύγκρουση με την Βόρεια Κορέα…»
Οι ανησυχίες για εκδήλωση θερμών επεισοδίων σε παγκόσμιο επίπεδο επικεντρώνονται κυρίως στα παρακάτω θέματα, ενώ το ΝΑΤΟ σε συνεργασία με άλλα κράτη(πχ Σουηδία-Φιλανδία κλπ) έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση ενισχυμένων αποτρεπτικών στρατιωτικών μέτρων . 
Στον Ειρηνικό έχει πολύπλευρα ενδυναμωθεί η συνεργασία των ΗΠΑ, με την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα, την Ινδονησία, και την Αυστραλία.
*Εδώ και 15 μήνες Αμερικανικά και Νατοϊκά αεροσκάφη προβαίνουν συνεχώς σε αναχαιτίσεις Ρωσικών βομβαρδιστικών που εισέρχονται πολύ βαθιά σε εναέριους χώρους κρατών –μελών της Συμμαχίας.(ειδικά σε Σκανδιναβική-Βαλτικές Δημοκρατίες –Αρκτικό κύκλο-Μαύρη Θάλασσα). 
Σύμφωνα με διαχρονική μελέτη μου πάνω από 24 φορές έφθασαν τόσο κοντά τα Ρωσικά αεροσκάφη σε επιβατικά αεροπλάνα.
*Στο εναέριο χώρο της Συρίας πετάνε πολλά Αμερικανικά και Ρωσικά αεροσκάφη και παρά τα ληφθέντα διμερή αποτρεπτικά μέτρα εύκολα μπορεί να συμβεί στον αέρα θερμό επεισόδιο με απρόβλεπτες επιπτώσεις.
*Καθημερινά χειροτερεύει η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ οι αποσχιστές του Ντονμπάς έχουνε ενισχυθεί από την Μόσχα με σύγχρονο στρατιωτικό υλικό και Ρωσικές Ειδικές Δυνάμεις. 
Αν δεν ήταν η Μόσχα δίπλα στους αντάρτες του Ντονμπάς το Κίεβο θα είχε προχωρήσει σε ευρύτερες στρατιωτικές ενέργειες…..
*Σε πολύ πρόσφατα και κορυφαίο στρατιωτικό συνέδριο του Αμερικανικού στρατού οι ηγέτες του έκαναν (Αρχηγός-Υπαρχηγός ) λόγο για πολύ πιθανά θερμά επεισόδια με την Ρωσία, την Κίνα και την Βόρεια Κορέα Στο ίδιο μήκος κύματος και πολλοί ανώτατοι επιτελείς του ΝΑΤΟ που προβλέπουν σύγκρουση σε πολλά επίπεδα με την Μόσχα.
*Σε εξέλιξη είναι από πλευράς Μόσχας και Πεκίνου υβριδικός πληροφορικός και ασύμμετρος πόλεμος (με αρκετά υπολογίσιμη επιτυχία) κατά της Δύσης με χρήση του κυβερνοχώρου, των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης κα. 
Και σε αυτό τον τομέα η Ρωσία και η Κίνα έχουνε πραγματοποιήσει τεράστια βήματα.
*Οι πρόσφατες αποκαλύψεις της Διεθνούς Επιτροπής που διερευνά εδώ και δύο χρόνια το τραγικό συμβάν της κατάρριψης στο Ντονμπάς του Μαλαισιανού Μπόινγκ από Ρώσους αποσχιστές με χρήση πυραύλου BUK έχει περαιτέρω χειροτερεύσει τις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας, ενώ εκ νέου παρατηρούνται εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και του Τόκιο για τα διαφιλονικούμενα νησιά Κουρίλες/Βόρειες Επικράτειες .(μην λησμονούμε ότι δεν έχει υπογραφεί από το 1945 Συνθήκη Ειρήνης ανάμεσα στα δύο κράτη)
*Καθημερινά μπορούμε να προσθέσουμε πολλές επιμέρους εστίες έντασης όπως στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο Κασμίρ, στην Υεμένη, στην Λιβύη, στην Υποσαχάριο Αφρική κα. 
Ένα είναι σίγουρο ότι η κατάσταση χειροτερεύει καθημερινά και όλα είναι πιθανά ακόμα και με την χρήση των πιο ισχυρών διαθέσιμων και γνωστών όπλων αλλά και πολλών που μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει…. 
Την ίδια στιγμή η κατάσταση στα Κεντρικά Βαλκάνια, ο Ερντογκανικός ρεβιζιονισμός , η απαράδεκτη και θρασύτατη πρόκληση των Τιράνων περί «Τσαμικού,» σε συνδυασμό και με την αδύναμη ελληνική εξωτερική και αμυντική πολιτική σε όλους τους τομείς από την κυβέρνηση των ΣΥΡΑΝΕΛ προκαλούν σοβαρά ρήγματα στην χώρα μας και οι οιωνοί δεν είναι καθόλου καλοί για το προσεχές διάστημα….