Κυριακή, Οκτωβρίου 2

Αντιμέτωποι με προαπαιτούμενα, φόρους και αδυναμία

Eπιπλέον βάρη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή - Oι φόροι και οι επιβαρύνσεις όπλο για να επιτευχθεί πλεόνασμα
Αντιμέτωποι με προαπαιτούμενα, φόρους και αδυναμία
Ενώ η κυβέρνηση αποδύεται σε ένα ακόμη σπριντ για να κλείσει τις εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα και να ξεκλειδώσει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης θα βρεθεί τις επόμενες μέρες η οικονομική και η δημοσιονομική πολιτική, σε συνδυασμό με τις νέες επιβαρύνσεις που έρχονται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, στο οποίο διατυπώνονται μεν προβλέψεις
για ανάκαμψη της οικονομίας και υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά περιλαμβάνονται και πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις. Πρόκειται για μέτρα που ψηφίστηκαν τον Μάιο και θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2017.Οι συνολικές επιβαρύνσεις είναι της τάξεως των των 2,8 δισ. ευρώ. Το πακέτο περιλαμβάνει έμμεσους και άμεσους φόρους, μικρή μείωση του αφορολόγητου, μεγαλύτερες παρακρατήσεις σε μισθούς-συντάξεις και μέτρα για τις επιχειρήσεις που στο μεγαλύτερο μέρος τους πασχίζουν ήδη πέραν ορίων και αντοχών.
Οι αυξήσεις σε έμμεσους φόρους αφορούν τα υγρά καύσιμα (με αύξηση του ΕΦΚ συνυπολογιζομένου και του ΦΠΑ), τα τσιγάρα, τον καφέ, την κινητή τηλεφωνία και τα ηλεκτρονικά.
Οι επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με αυξήσεις στους συντελεστές φορολόγησης και την προκαταβολή φόρου και με τις επιβαρύνσεις που φέρνει η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.
Πάντως το πακέτο αυτό δεν θεωρείται επαρκές για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και του υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος. Το ΔΝΤ επιμένει ότι απαιτούνται περαιτέρω αλλαγές στο φορολογικό, προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση (με κατάργηση φοροαπαλλαγών και μείωση του αφορολογήτου), ενώ παράλληλα πρέπει να μειωθούν οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές.
 Προς το παρόν, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην τρέχουσα διαπραγμάτευση και στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με επιστέγασμα την εκταμίευση της δόσης, που θα δώσει ανάσα στην οικονομία, καθώς μεγάλο μέρος θα διοχετευθεί στην αποπληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι-δανειστές έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι εκταμιεύσεις υποδόσεων δεν πρόκειται να γίνουν πριν υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα. Μέσω EWG οι Βρυξέλλες έχουν δώσει παράταση- τελεσίγραφο μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη για την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων, ώστε να εγκριθεί η χορήγηση της υποδόσης των 2,8 δισ.
 sofokleousin.gr