Σάββατο, Οκτωβρίου 15

Ανακαλούνται παραχωρήσεις εκτάσεων σε ιδιώτες θέλουν να τα πάρουν οι κατακτητές μας

Στην ανάκτηση δημόσιας περιουσίας που τα προηγούμενα χρόνια παραχωρήθηκε χαριστικά σε ιδιώτες, όχι μόνο σε σκανδαλωδώς χαμηλές τιμές ύψους 150-170 ευρώ το στρέμμα αλλά και για χρήσεις που δεν σχετίζονται με αγροτικές επενδύσεις παρά με ανέγερση ξενοδοχείων, προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το «κόλπο» που στήθηκε με παραχωρούμενες εκτάσεις σε ιδιώτες παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου
Το «κόλπο» που στήθηκε με παραχωρούμενες εκτάσεις σε ιδιώτες παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου
Προς υπογραφή βρίσκονται 17 αποφάσεις ανάκλησης παραχωρήσεων για εκτάσεις που παραχωρήθηκαν κατά κυριότητα από το 2003 έως το 2008. Και οι δεκαεπτά παραχωρηθείσες εκτάσεις (από 5 έως 50 στρέμματα) δεν δόθηκαν με σκοπό την αξιοποίησή τους για γεωργική χρήση, αλλά για την ίδρυση «ξενοδοχειακών μονάδων».

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ήδη βρίσκονται στο γραφείο μου προς υπογραφή δεκαεπτά αποφάσεις ανάκλησης παραχωρήσεων για εκτάσεις που παραχωρήθηκαν κατά κυριότητα από το 2003 έως το 2008. Και οι δεκαεπτά παραχωρούμενες εκτάσεις (από 5 έως 50 στρέμματα) δεν δόθηκαν με σκοπό την αξιοποίησή τους για γεωργική χρήση, αλλά για την ίδρυση «ξενοδοχειακών μονάδων», με μόνη τη δήλωση των «ημετέρων» ενδιαφερομένων ότι θα προβούν σε ανέγερση ξενώνων-ξενοδοχείων, χωρίς οποιαδήποτε άλλη εγγύηση, όπως ο νόμος του 1929 (κατ' επίκληση του οποίου έγινε η παραχώρηση), προέβλεπε».
Αιχμές
Χαρακτηριστικό και των δεκαεπτά περιπτώσεων είναι -σύμφωνα με τον Βαγγέλη Αποστόλου- ότι σε καμία δεν πραγματοποιήθηκε ο σκοπός της παραχώρησης παρότι μεσολάβησαν από 8 έως και 13 χρόνια από το έτος της παραχώρησης, ενώ εξέφρασε την απορία «γιατί η πρώην ηγεσία του υπουργείου δεν προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια σε ανάκληση των αποφάσεων παραχώρησης, εφόσον είχε παρέλθει η 5ετια χωρίς να πραγματοποιηθεί ο σκοπός της παραχώρησης».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, από τις προαναφερόμενες 17 παραχωρήσεις των οποίων τις ανακλήσεις θα υπογράψει άμεσα, 12 αφορούν τον Ν. Δράμας (συνολική έκταση 177 στρ.), 2 αφορούν τον Ν. Ξάνθης (συνολική έκταση 70,5 στρ.), 1 αφορά τον Ν. Σερρών (έκταση 4,5 στρ.), 1 αφορά τον Ν. Καστοριάς (έκταση 4,5 στρ.) και 1 αφορά τον Ν. Πέλλας (έκταση 4 στρ.).
ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
 ΕΘΝΟΣ