Δευτέρα, Οκτωβρίου 17

Πως τα τηλεφωνήματα στις υπηρεσίες τηλεφωνικού καταλόγου «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς – Το πάθημα καταναλωτή

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι καταναλωτές όταν καλούν από το τηλέφωνό τους στις εταιρείες παροχής τηλεφωνικού καταλόγου.
Οι κλήσεις στους πενταψήφιους αριθμούς είναι αυξημένης χρέωσης και ο χρήστης μπορεί να χρεωθεί περισσότερο από το εφάπαξ κόστος της κλήσης.

Το πως συμβαίνει αυτό, εξηγεί στο thebest,  πολίτης ο οποίος κλήθηκε να πληρώσει 40 ευρώ παραπάνω από ό,τι συνήθως πλήρωνε.


Όπως λέει, ο “φουσκωμενος” λογαριασμός προερχόταν από δυο κλήσεις που είχε κάνει σε πενταψήφιο αριθμό παροχής τηλεφωνικού καταλόγου.

Τι ακριβώς συνέβη;

«Χρειάστηκε δυο φορές να αναζητήσω κάποιο τηλέφωνο καλώντας τις πηροφορίες καταλόγου, γνωρίζοντας ότι η χρέωση είναι 0.99 λεπτά το λεπτό, έτσι όπως λέει το ηχογραφημένο μήνυμα της υπηρεσίας. Το παραπλανητικό όμως αυτό μήνυμα δεν διευκρίνιζε ότι η χρέωση αυτή συνεχίζεται σε περίπτωση που ζητήσω να με συνδέσουν με τα τηλέφωνα που αναζητούσα. Όταν ζήτησα να με συνδέσουν δεν γνώριζα ότι χρεωνόμουν» εξηγεί. Όπως τόνισε τα δυο αυτά τηλεφωνήματα κόστισαν είκοσι ευρώ και θα είχαν κοστίσει πολύ παραπάνω εάν είχε μιλήσει περισσότερο.

Όταν ανακάλυψε τι είχε συμβεί επανέλαβε μια κλήση στην ίδια εταιρεία και όταν ρωτήθηκε αν θα ήθελε να συνδεθεί με το τηλέφωνο που έψαχνε ρώτησε ποια είναι η χρέωση γι΄αυτό. Μόνο τότε του εξήγησαν οτι η χρέωση της κλήσης είναι και πάλι 0.99 λεπτά το λεπτό.

Το ερώτημα είναι:

Πόσο καλά γνωρίζουν οι πολίτες τις χρεώσεις αυτών των υπηρεσιών;

Πόσο αναλυτικά, ακριβή και διαφωτιστικά είναι τα ηχογραφημένα μηνύματα αυτών των υπηρεσιών;