Τρίτη, Οκτωβρίου 4

Απρόβλεπτες εξελίξεις στην Συρία: Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τις συνομιλίες για την ειρήνη

Κατέρρευσε η προσπάθεια για παύση του εμφυλίου - Απρόβλεπτες οι εξελίξεις - Επιδεινώθηκαν σημαντικά οι σχέσεις Μόσχας-Ουάσινγκτον.




Απρόβλεπτες εξελίξεις στην Συρία: Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τις συνομιλίες για την ειρήνη
Ραγδαίες εξελίξεις λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς, μετά την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εναντίον του Μπαράκ Ομπάμα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται από τις διεθνείς συνομιλίες με τη Ρωσία για την παύση του πυρός στη Συρία, οι οποίες διεξάγονταν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Δεν είναι μία απόφαση που ελήφθη ελαφρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department, Τζιν Κίρμπι, ο οποίος κατηγόρησε τη Συρία και τη Ρωσία ότι βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές. «Η Συρία και η Ρωσία εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ένα σκοτεινό δίκτυο συνενόησης, προκειμένου να μην έρχονται σε σύγκρουση οι στρατοί τους», πρόσθεσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος.
Ως εκ τούτου, δεν ισχύει το προωτόκολο συνεργασίας που είχαν υπογράψει οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι αντίστοιχα, στις 9 Σεπτεμβρίου, βάσει του οποίου θα εφαρμόζονταν διαδοχικές παύσεις πυρός, προκειμένου να παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους.
Η Μόσχα από την πλευρά της κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι δεν κατάφερε να τιθασεύσει τους αντάρτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ουδέποτε συμμετείχαν στην εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί, με αποτέλεσμα να μην εφαρμοστεί η συμφωνία.
Ο εκπρόσωπος των Αμερικανών δήλωσε, ωστόσο, ότι «η Ρωσία απέτυχε να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Πηγή: protothema.gr