Τετάρτη, Οκτωβρίου 5

Η καρδία, η σοκολάτα και το τσάι

Το τσάι, το κακάο και η σοκολάτα όταν καταναλώνονται με μέτρο είναι ευεργετικά για την καρδία Το τσάι και η σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβονοειδείς ουσίες. Η κατανάλωση τους με μέτρο, μπορεί να είναι ευεργετική για την καρδία και τα αγγεία.
Οι φλαβονοειδείς ουσίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Πολλά τρόφιμα που προέρχονται από το φυτικό βασίλειο περιέχουν ψηλές συγκεντρώσεις από τις εν λόγω ουσίες.
Σε ανασκόπηση 66 ερευνητικών εργασιών που διεξήγαγαν γιατροί από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, εξετάστηκαν τα επιστημονικά δεδομένα που τεκμηριώνουν τις ευεργετικές επιδράσεις της κατανάλωσης σοκολάτας και τσαγιού στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι πράγματι τα δεδομένα συγκλίνουν στο ότι η κατανάλωση με μέτρο της σοκολάτας και του τσαγιού, μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες και άλλες παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος.
Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει ένα και μόνο τρόφιμο που είναι σε θέση να προστατεύει από τις ασθένειες. Είναι σημαντικό στη καθημερινή μας διατροφή να προσθέτουμε μια ποικιλία από τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Με αυτό τον τρόπο προσφέρουμε στον οργανισμό μας ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων που είναι καθοριστικά στην πρόληψη πολλών ασθενειών.
Τόσο το τσάι όσο και η σοκολάτα, τα οποία έχουν φυτική προέλευση, μπορεί να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται με μέτρο και σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, πλούσια σε φλαβονοειδείς ουσίες όπως τα φρούτα και λαχανικά.
Το τσάι όταν καταναλώνεται χωρίς γάλα και ζάχαρη, δεν περιέχει θερμίδες και έτσι δεν συμβάλει στην πρόσληψη περιττών κιλών. Λόγω της ψηλής του περιεκτικότητας σε ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες μειώνει φλεγμονώδεις καταστάσεις που παρατηρούνται στην αθηρωμάτωση των αγγείων του κυκλοφορικού συστήματος.
Μειώνοντας τη φλεγμονή στα αγγεία, βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου τους και μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης και απόφραξης των αγγείων. Η απόφραξη των αγγείων σε ζωτικά όργανα μπορεί να είναι αιτία καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Η σοκολάτα και το κακάο είναι επίσης πλούσια σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες. Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων διότι μεταξύ άλλων μειώνουν την αντιδραστικότητα των αιμοπεταλίων που μπορεί να συμβάλουν σε απόφραξη των αγγείων.
Φυσικά για τη σοκολάτα χρειάζεται προσοχή. Οι διάφορες σοκολάτες που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι ανόμοιες μεταξύ τους. Το περιεχόμενο τους σε κακάο, σε γάλα, ζάχαρο, λιπαρές ουσίες και άλλα συστατικά όπως ξηροί καρποί, ποικίλουν ανάλογα με το βιομηχανικό προϊόν που προσφέρεται.
Ψηλότερο περιεχόμενο σε κακάο της σοκολάτας και χαμηλότερο σε ζάχαρο, γάλα ή λιπαρές ουσίες, σημαίνει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση και καλύτερα αποτελέσματα για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Δεν υπάρχουν σήμερα στοιχεία που να τεκμηριώνουν πόση ποσότητα φλαβονοειδών ουσιών πρέπει να καταναλώνουμε κάθε μέρα.
Συμπερασματικά θα συγκρατήσουμε ότι το τσάι, το κακάο και η σοκολάτα, έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην καρδία και τα αγγεία όταν καταναλώνονται με μέτρο.
Όμως εάν θέλουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για τον οργανισμό μας, πρέπει να εμπλουτίζουμε καθημερινά τη διατροφή μας με ποικιλία τροφίμων φυτικής προέλευσης.
www.medlook.net