Σάββατο, Οκτωβρίου 8

Βενιζέλος για δικαστές: Λέγοντας ότι διασφάλισαν τις αποδοχές τους είναι σαν να έκαναν συναλλαγή


Τι συναλλαγή έκαναν οι Δικαστικοί με τον Τσίπρα;;;

beniz_1

«Δεν μπορεί να αναμειγνύονται θέματα θεσμικής λειτουργίας της δικαιοσύνης και θέματα αποδοχών των δικαστικών» σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον Σκάι, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Δεν είναι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δικαστικών λειτουργών, υπάρχουν συνδικαλιστικές ενώσεις» είπε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και τους άλλους δικαστικούς που συναντήθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Το μόνο αντικείμενο που είναι θεμιτό είναι η θεσμική ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» είπε ο κ. Βενιζέλος και αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι είναι «τουλάχιστον αντιφατικό αυτός που έχει κατηγορηθεί για απειλή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης να αναγορεύεται ως εγγυητής της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης».
Ο κ. Τσίπρας είπε στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης «ότι θεωρώ αδιανόητο να κρίνει το ΣτΕ αντισυνταγματικό ένα νόμο και να κινηθεί αντίθετα με το δημόσιο συμφέρον γιατί το δημόσιο συμφέρον είναι να πάρουμε τα χρήματα από τις τέσσερις άδειες» σχολίασε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό: «Αυτός που προκαλεί το θέμα και είναι ο θύτης έρχεται να εμφανιστεί ως κριτής, ως γγυητής της λειτουργίας των θεσμών».
Αποδοχές και συναλλαγή
Στην ίδια συνέντευξη στην τηλεόραση του Σκάι, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε: «Η στάση της ηγεσίας της δικαιοσύνης με προβληματίζει και δεν είναι δυνατόν να λέει διασφαλίσαμε τις αποδοχές διότι είναι σαν να γίνεται συναλλαγή».
«Δεν είναι αντικείμενο της συνάντησης τα οικονομικά των δικαστών» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος για τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων και συμπλήρωσε: «Έπρεπε να είναι οι ενώσεις για τα μισθολογικά των δικαστών στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Για τις αποδοχές των δικαστών αποφαίνεται η δικαιοσύνη και αποφασίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο».
Ο σφυγμός της κοινωνίας
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι τον πιάνει «θεσμικός τρόμος» σχολιάζοντας τη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας ότι καθήκον του ΣτΕ είναι να πιάνει τον σφυγμό της κοινωνίας. «Αποστολή της δικαιοσύνης δεν είναι να αφουγκράζεται την κοινή γνώμη» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Το κράτος δικαίου υπάρχει για τους πολλούς αλλά υπάρχει και για τους λίγους».
«Αλλά δεν πρόκειται καν περί αυτού, πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την κυβερνητική πολιτική και είναι αδιανόητο να λέγεται ότι πρέπει να διαφυλαχθεί όταν γίνεται αυτό».
Επικρίνοντας την δήλωση του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου ότι οι δικαστές πρέπει να μην χειραγωγούνται, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι ήταν λάθος του Συμβουλίου Επικρατείας που αφού έγινε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και φτάσαμε σε ένα τετελεσμένο γεγονός δικάζοντας με προσωρινή σύνθεση αλλά τώρα αρνείται να δικάσει σε διευρυμένη σύνθεση 31 δικαστών.
«Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν είναι προστάτης των δικαστών του. Έχουν μία ψήφο όλοι. Δεν έχουν ανάγκη από κηδεμόνα. Έχουν μία ψήφο όλοι» σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Όλες αυτές οι κινήσεις της κυβέρνησης συνιστούν πρόβλημα θεσμικό, πρόβλημα δημοκρατίας και δικαιοσύνης» συνέχισε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων.
«Τελικά εκβιάζεται η δικανική τους συνείδηση» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος κατηγορώντας την κυβέρνηση για την σκοπιμότητα της σημερινής συνάντησης με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων.
«Υπάρχουν κενές θέσεις αντιπροέδρων οι οποίες δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες. Υπάρχουν κενές θέσεις αντιπροέδρων σε ανώτατα δικαστήρια και λειτουργεί ως επιχείρημα σε αυτούς», ανέφερε.
 http://arouraios.gr