Σάββατο, Οκτωβρίου 15

Πότε βγαίνουν σε πλειστηριασμό οι εργατικές κατοικίες

Πότε βγαίνουν σε πλειστηριασμό οι εργατικές κατοικίες
Της Άντζελας Πεΐτση

Το μεγάλο θέμα που έχει ανοίξει με τους πλειστηριασμούς ακόμα και της πρώτης κατοικίας, δε θα μπορούσε ν΄ αφήσει ανεπηρέαστες και τις εργατικές κατοικίες. Μεγάλος πλέον είναι ο πονοκέφαλος για τους δικαιούχους – ιδιοκτήτες που είτε έχασαν την εργασίας τους είτε μειώθηκαν οι αποδοχές τους είτε έχουν οφειλές στο δημόσιο και περιμένουν απαντήσεις για το τι πρόκειται να γίνει με το θέμα της κατοικίας τους, που πήραν μέσω της πρώην Εργατικής Κατοικίας και σήμερα μέσω του ΟΑΕΔ.


Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Στέγασης του ΟΑΕΔ - μέλος του Δ.Σ. ΟΕΑΔ εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ, Νίκο Ατζινά και την Πρόεδρο του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Εφετείου Θεσσαλονίκης, Γιάννα Μπιλίτση-Χρουσαλά και ζήτησε διευκρινίσεις για το θέμα των πλειστηριασμών στις εργατικές κατοικίες. Και οι δύο ρητά και κατηγορηματικά δηλώνουν πως οι εργατικές κατοικίες δε βγαίνουν στον πλειστηριασμό. Ο καθένας κι από τον τομέα της ευθύνης του, δίνει και τις αντίστοιχες εξηγήσεις στους δικαιούχους. Παράλληλα, ο κ. Ατζινάς διευκρινίζει ότι μία εργατική κατοικία για να βγει στον πλειστηριασμό από οφειλές είτε σε τράπεζες είτε στο δημόσιο, θα πρέπει ο δικαιούχος της να έχει πάρει το οριστικό παραχωρητήριο από τον ΟΑΕΔ. Δηλαδή, να έρθει η κατοικία στην πλήρη και αποκλειστική κυριότητά του και τότε και μόνον τότε μπορεί σε ενδεχόμενες οφειλές του, να κατασχεθεί και να βγει στον πλειστηριασμό.

Οι εργατικές κατοικίες

Σύμφωνα με τις κατ΄ αρχήν εξηγήσεις που δίνει ο ΟΑΕΔ είναι πως οι περιπτώσεις των εργατικών κατοικιών είναι δύο. Η πρώτη αφορά στις οργανωμένες κατασκευές, οι αποκαλούμενοι ως οικισμοί και η δεύτερη αφορά σε πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2005 το ΠΑΚΑΔΙ «Πρόγραμμα Αγοράς Διαμερισμάτων», σύμφωνα με το οποίο η Εργατική Κατοικία αγόραζε διαμερίσματα με προοπτική να τα δώσει στους δικαιούχους. Από αυτά τα διαμερίσματα που ήταν γύρω στα 170, ελάχιστα έχουν αποδοθεί από τότε σε δικαιούχους.

Μάλιστα με απόφαση του πρώην Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση, ο ΟΑΕΔ το Δεκέμβριο του 2014, είχε ξεκινήσει την απογραφή των δικαιούχων για συμμετοχή σε κληρώσεις 141 κατοικιών σε διά­φορες περιοχές της χώρας. Αφορούσε σε κατοικίες που ανήκαν σε οικισμούς που κατασκευάστηκαν από τον ΟΕΚ και ορισμένοι από αυτούς είχαν ολοκληρωθεί από τον ΟΑΕΔ καθώς και σε κατοικίες που αγοράστηκαν βάσει του «Προγράμματος Αγοράς Διαμερισμάτων» (ΠΑΚΑΔΙ). Μάλιστα, η υποβολή των αιτήσεων για συμμετοχή στις κληρώσεις είχε προγραμματιστεί να γίνει από την 1η Φεβρουαρίου 2015 έως και την 15η Μαρτίου 2015.

Επιτροπή Στέγασης ΟΑΕΔ

Ο κ. Ατζινάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όσοι δικαιούχοι εργατικών κατοικιών δεν έχουν πάρει οριστικά παραχωρητήρια, που σημαίνει πως παραμένουν ακόμα στην ιδιοκτησία του ΟΑΕΔ, δεν μπορούν να βγουν στον πλειστηριασμό, γιατί ουσιαστικά είναι στη δικαιοδοσία του Οργανισμού. Εκείνοι που έχουν πάρει οριστικά παραχωρητήρια, έχουν απευθυνθεί σε άλλους φορείς και έχουν οφειλές προς αυτούς τους φορείς, αποτελεί μία άλλη περίπτωση. Αυτοί οι ιδιοκτήτες πλέον περνάνε στην αντίστοιχη κατηγορία των υπολοίπων διαμερισμάτων που έχουν υποθηκευτεί από κάποιο στεγαστικό ή επισκευαστικό δάνειο ή από χρέη στο δημόσιο».

Παράλληλα ξεκαθάρισε, «πως όλα αυτά γίνονται μετά τα οριστικά παραχωρητήρια και δίνονται στους δικαιούχους όταν υπάρξει παντελής εξόφληση προς την πλευρά της Εργατικής Κατοικίας. Από κει και πέρα, ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να το υποθηκεύσει, να το πουλήσει, μπορεί να το μεταβιβάσει στο παιδί του, μπορεί να το κάνει ό,τι θέλει. Είναι δικό του, όταν πάρει το οριστικό παραχωρητήριο».

Το οριστικό παραχωρητήριο

Για να λάβει κάποιος το οριστικό παραχωρητήριο, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, είναι ή να έχει εξοφλήσει τη διαδικασία των δόσεων προς τον Οργανισμό -που χρονικά παίρνει περίπου είκοσι χρόνια- ή ο δικαιούχος να το πληρώσει τοις μετρητοίς ώστε να πάρει άμεσα το οριστικό παραχωρητήριο.

Ο κ. Ατζινάς υπογράμμισε: «Όσα διαμερίσματα δεν έχουν πάρει οριστικό παραχωρητήριο δεν μπορούν να πλειστηριαστούν από τράπεζες, γιατί δεν οφείλουν στις Τράπεζες, οφείλουν στην Εργατική Κατοικία και συνάμα στον ΟΑΕΔ. Ο ΟΑΕΔ δεν κάνει πλειστηριασμούς. Αν ακούσετε κάπου πως βγαίνει στον πλειστηριασμό μία εργατική κατοικία, πλειστηριάζεται από άλλο φορέα και αφού πρώτα έχει πάρει το οριστικό παραχωρητήριο και το έχει υποθηκεύσει ο ιδιοκτήτης του είτε σε τράπεζα είτε στο δημόσιο λόγω χρεών κ.λ.π. Αυτή είναι η διαδικασία. Ο ΟΑΕΔ δεν κάνει πλειστηριασμούς».

Τι γίνεται με τους ανέργους

Σε ερώτηση του zougla.gr για το γίνεται στις περιπτώσεις εκείνες των δικαιούχων που δεν έχουν το οριστικό παραχωρητήριο από το ΟΑΕΔ αλλά κάποιοι μπορεί να έχουν χάσει τη δουλειά τους και να βρεθούν άνεργοι, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Στέγασης του ΟΑΕΔ απάντησε: «Ήδη αυτή τη στιγμή υπάρχει στο Υπουργείο Εργασίας μία επιτροπή που ασχολείται με αυτά τα θέματα. Κατ’ αρχήν τα προβλήματα, είναι δύο. Δεν είναι μόνον εκείνοι που θα χάσουν τη δουλειά τους και θα ζητήσουν μία διευκόλυνση ή παράταση του δανείου ή μείωση της δόσης του δανείου.

»Για μένα το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ό,τι αυτά τα διαμερίσματα κάποτε κατασκευάστηκαν μ’ ένα υψηλό κόστος και σήμερα οι τιμές στην κτηματαγορά έχουν πέσει. Π.χ. στην Τρίπολη υπάρχουν δώδεκα διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης –στα οποία έχει γίνει η κλήρωση για τους δικαιούχους. Αυτά, αγοράστηκαν από την Εργατική Κατοικία με 1.400€ το τ.μ. και μ’ αυτή την τιμή πρέπει ν’ αποδοθούν στους δικαιούχους. Όμως αυτή τη στιγμή η αγορά τους, έχει πέσει κάτω από 1000€ ανά τ.μ. Δεν μπορείς να βρεις μία εργατική κατοικία ακριβότερη από ό,τι στην προσφέρει η ελεύθερη αγορά». Και κατέληξε: «Αυτή τη στιγμή γι’ αυτό το πρόβλημα υπάρχει μία επιτροπή στο Υπουργείο Εργασίας, που προσπαθεί να βρει μία λύση γι’ αυτά».

Προβλήματα με κατασκευαστικές

Υπάρχουν περισσότερα από πενήντα χιλιάδες εργατικές κατοικίες σε όλη την ελληνική επικράτεια, που δεν έχουν οριστικά παραχωρητήρια. Υπάρχουν κι άλλα διαμερίσματα που δεν έχουν ακόμα αποδοθεί στους δικαιούχους. Η διαδικασία απόδοσής τους έχει ξεκινήσει «αργά μεν αλλά σταθερά προχωράει αυτή η διαδικασία» όπως υποστηρίζει ο κ. Ατζινάς.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν και κάποιοι οργανωμένοι οικισμοί, που έχουν μεταφερθεί με προβλήματα από την εποχή της εργατικής κατοικίας στον ΟΑΕΔ. Αφορά σ’ έναν οικισμό στην Κέρκυρα με 180 διαμερίσματα, έναν στα Γρεβενά με 80 διαμερίσματα και σ’ έναν στα Γιαννιτσά με 40 διαμερίσματα. Αυτά έχουν προβλήματα με τις κατασκευαστικές εταιρίες κι έχουν βαλτώσει. Υπάρχει ένας μεγάλος οικισμός με 230 διαμερίσματα στην Καρδίτσα, ο οποίος προχωράει κανονικά κι ελπίζουμε πριν τα Χριστούγεννα να είναι έτοιμος προς παράδοση στους δικαιούχους. Έχει γίνει η κλήρωση και ελπίζουμε να μπορέσουμε να τους παραδώσουμε τα κλειδιά μέχρι τότε, για να κατοικήσουν οι άνθρωποι».

Οι συμβολαιογράφοι

Για το θέμα των πλειστηριασμών αναφορικά με τις εργατικές κατοικίες, στο zougla.gr μίλησε αποκλειστικά, η Πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Εφετείου Θεσσαλονίκης, Γιάννα Μπιλίτση – Χρουσαλά: « Στον πλειστηριασμό δεν βγαίνουν οι εργατικές κατοικίες. Ούτε κατάσχονται. Είναι άκυρη η κατάσχεση που σημαίνει πως και ακόμα κι αν κατασχεθεί μία εργατική κατοικία ή ακόμα και να βγει στον πλειστηριασμό, κρίνεται αμέσως απολύτως άκυρη η μεταβίβαση. Η εργατική κατοικία προστατεύεται από το ίδιο το σύνταγμα. Συνεπώς, δεν μπορεί να βγει εργατική κατοικία στον πλειστηριασμό. Το ξεκαθαρίζω, δεν κατάσχεται».

Παράλληλα και απαντώντας στην ερώτηση του zougla.gr αν ισχύει αυτό ακόμα και στην περίπτωση που ο δικαιούχος έχει κατασχέσεις από χρέη προς το δημόσιο, είπε χαρακτηριστικά: «Οι διατάξεις είναι ενιαίες τόσο κατά τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας όσο και κατά τον Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων - ΚΕΔΕ. Άρα, είναι απολύτως άκυρες οι κατασχέσεις».http://www.zougla.gr/