Σάββατο, Οκτωβρίου 15

Η απάντηση Βαρουφάκη στα «πυρά» Στουρνάρα

«ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΙΔΩ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ»

Την αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προκάλεσαν οι χθεσινές βολές του Γιάννη Στουρνάρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή.

Με μήνυμα που ανάρτησε στο twitter ο πρώην υπουργός προαναγγέλλει την απάντησή του στον επικεφαλής της Τράπεζας Ελλάδος, για όσα κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή αναφορικά με τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ μέσω του τύπου του Σαββατοκύριακου.

Σε δήλωσή του εξάλλου, στο real.gr, επισημαίνει:
«Ως υπουργός οικονομικών επιχειρηματολογούσα ότι το δημόσιο χρέος μας ήταν μη βιώσιμο (δηλαδή ότι το κράτος είχε πτωχεύσει) και έπρεπε να κουρευτεί.

» Ως υπουργός οικονομικών ενός πτωχευμένου κράτους ταξίδευα (οικονομική θέση!) για την Φραγκφούρτη με σκοπό να πείσω τον πρόεδρο της ΕΚΤ ότι προαπαιτούμενο ανάκαμψης ήταν η απομείωση του δημόσιου χρέους.

»Ως εκλεγμένος από 140 χιλιάδες ψηφοφόρους έκρινα ότι ο διορισμένος από τον κ. Σαμαρά (αρχικά ΥπΟικ και κατόπιν) Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, είχε ιερή υποχρέωση να συστρατεύεται στην προσπάθεια της εκλεγμένης κυβέρνησης για απομείωση του δημόσιου χρέους.

» Κι όμως. Εκείνος, σύμφωνα με τα χτεσινά λεγόμενά του, έλεγε στον κ. Ντράγκι να μην με ακούει. Τον παραδίδω στην κρίση του ελληνικού λαού ο οποίος μας κρίνει όλους».
Mιλώντας χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας σε έντονο ύφος σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου, γιατί δεν παρενέβη για την εκροή κεφαλαίων έδειξε ευθέως τον Γιάννη Βαρουφάκη.
Όπως είπε, εξαιτίας του η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 4 Φεβρουαρίου σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα. Αποκάλυψε δε ότι ο κ. Βαρουφάκης πήγε στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ και τους είπε ότι είναι υπουργός οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας.
Αίσθηση προκάλεσε επίσης η αναφορά Στουρνάρα ότι έστελνε επιστολές στην κυβέρνηση για τον Βαρουφάκη. «Τι άλλο να έκανα; Επαιρνα τηλέφωνο και τους έλεγα: 'Μαζέψτε τον!'»