Τετάρτη, Οκτωβρίου 19

Μήνυμα στήριξης Ομπάμα σε Ελλάδα για "προσφυγικό"-- Ποιο το στήριγμα; Προς την Ε.Ε: Στείλτε χρήματα για να κρατήσει η Ελλάδα όλο τη βρωμιά της Ασίας !

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει την Ευρώπη, ώστε ν' αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι στο Λευκό Οίκο. «Είναι στρατηγικό συμφέρον των ΗΠΑ να εξασφαλιστεί η επίλυση της
μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας επίσης πως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Γερμανία δεν θα έπρεπε να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος απο τα αλλα κράτη της Ε.Ε.
Στην Αθήνα ο Μπάρακ Ομπάμα
Επίσημη επίσκεψη Ελλάδα θα πραγματοποίησει ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, λίγες μέρες μετά τις αμερικανικές εκλογές και την ανάδειξη του διαδόχου του στο Λευκό Οίκο, απ' όπου ο ίδιος θα αποχωρήσει στις αρχές Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έλθει στην Αθήνα στις 14-15 Νοεμβρίου, πραγματοποιώντας μινι περιοδεία στην Ευρώπη. Επόμενος σταθμός του το Βερολίνο, όπου θα έχει συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ.
Η έλευση του θα συνδυασθεί με την διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου για την προσφυγική κρίση.
Η επίσκεψη του θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, διότι θα πραγματοποιηθεί μεσούσης της διελκυστίνδας ΔΝΤ-ΕΕ -Βερολίνου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υπέρ της οποία έχει ταχθεί ανοιχτά η Ουάσιγκτον, πιέζοντας μάλιστα τους Ευρωπαίους να κλείσουν γρήγορα αυτό το ζήτημα.
Επισημαίνεται ότι η σημερινή ηγεσία των ΗΠΑ θέλει να κλείσει διάφορα "μέτωπα" προτού παραδώσει τα ηνία. Ενα από αυτά είναι το ζήτημα του ελληνικού χρέους, όπως έχει επισημανθεί και από τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιού.
Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει ταχθεί επίσης ανοιχτά υπερ της διευθέτησης  του προβλήματος χρέους και κατά της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που έχει επιβληθεί στην Ευρωζώνη. Θέση κατά της λιτότητας παίρνει και σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα  στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, όπου επισημαίνει πόσο επιζήμιες είναι για την Ευρώπη οι πολιτικές λιτότητας:
«Πιστεύω ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν συμβάλει στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη», δηλώνει ο αμερικανός πρόεδρος στην αποκλειστική του συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα και προσθέτει πως  «ορισμένες χώρες είδαμε ότι βρέθηκαν επί σειρά ετών σε οικονομικό τέλμα, το οποίο αύξησε τις οικονομικές δυσκολίες και τους φόβους που διαπιστώνουμε (να αναφύονται) σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, ιδίως στους νέους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθούν άνεργοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.