Σάββατο, Οκτωβρίου 15

Προετοιμάζονται για τα χειρότερα

ΟΙ ΗΠΑ ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ... ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ
Προετοιμάζονται για τα χειρότερα
Την ετοιμότητα του αμερικανικού κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση απειλών από το… Διάστημα ζήτησε με διάταγμά του ο Μπαράκ Ομπάμα, την ώρα που το Κρεμλίνο έχει θέσει σε εφαρμογή σειρά πρωτοκόλλων για την «επόμενη ημέρα» ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα καλεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να βρίσκεται σε ετοιμότητα, προχωρώντας στον σχεδιασμό συγκεκριμένων δράσεων για την αντιμετώπιση «ακραίων διαστημικών καιρικών φαινομένων τα οποία θα απενεργοποιούσαν μεγάλο μέρος του δικτύου ηλεκτροδότησης»​
Όπως επισημαίνεται στο κείμενο που φέρει την υπογραφή του Αμερικανού προέδρου και το οποίο αναρτήθηκε την Πέμπτη στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη για τις επιπτώσεις διαστημικών καιρικών φαινομένων τόσο σε αμερικανικές πολιτείες όσο και σε άλλες μεγάλες αστικές ζώνες του πλανήτη. Ειδικότερα, οι αρχές καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα σε γεγονότα που συνδέονται με ηλιακές εκλάμψεις και να διαχειριστούν με επάρκεια ακραίες καταστάσεις οι οποίες μπορεί να προκληθούν από «διαστημική δραστηριότητα», επηρεάζοντας την υγεία και την ασφάλεια «ολόκληρων ηπείρων».

Μια από τις διαστημικές απειλές είναι οι ηλιακές εκρήξεις που συμβαίνουν κατά διαστήματα, μερικές από τις οποίες ενδεχομένως να έχουν «σοβαρές επιπτώσεις σε κρίσιμα συστήματα υποδομών και τεχνολογίες», επισημαίνεται στο διάταγμα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ολοένα αυξανόμενη εξάρτηση του ανθρώπου από την τεχνολογία και ειδικά τους υπολογιστές, ενδεχόμενη «παύση» λειτουργίας τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστάσεις χάους και ανομίας.

Το διάταγμα που εκδόθηκε στις 13 Οκτωβρίου
Το διάταγμα που εκδόθηκε στις 13 Οκτωβρίου


«Θωρακίστε τις υποδομές»

Ο Μπαράκ Ομπάμα καλεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να βρίσκεται σε ετοιμότητα, προχωρώντας στον σχεδιασμό συγκεκριμένων δράσεων για την αντιμετώπιση «ακραίων διαστημικών καιρικών φαινομένων τα οποία θα απενεργοποιούσαν μεγάλο μέρος του δικτύου ηλεκτροδότησης», επηρεάζοντας έτσι κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας όπως «μεταφορές, υγεία, ύδρευση». Η ανησυχία του Αμερικανού προέδρου αποτυπώνεται και στη φράση «ασφάλεια ολόκληρων ηπείρων», φανερώνοντας τη σημασία που αποδίδεται στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η ανησυχία του Αμερικανού προέδρου αποτυπώνεται και στη φράση «ασφάλεια ολόκληρων ηπείρων», φανερώνοντας τη σημασία που δίνει στο συγκεκριμένο ζήτημαΣύμφωνα με τον ίδιο, «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να προβλέπει και να ανιχνεύει τέτοιες εκδηλώσεις και να ανταποκρίνεται σε αυτά για να περιορίσει τις επιπτώσεις τους». Προς αυτήν την κατεύθυνση, δίνεται προθεσμία «120 ημερών» στις διοικήσεις των πυρηνικών αντιδραστήρων όλης της χώρας για τη δημιουργία πρωτοκόλλων διακοπής λειτουργίας σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Επιπλέον, ο Μπαράκ Ομπάμα ζητεί από το Υπουργείο Άμυνας της χώρας «να διασφαλίσει την έγκαιρη παροχή παρατηρήσεων διαστημικών-κλιματικών συνθηκών, αναλύσεων (και) προβλέψεων» και να προειδοποιεί για «φαινόμενα που μπορούν να επηρεάσουν οπλικά συστήματα, στρατιωτικές επιχειρήσεις ή συστήματα άμυνας των ΗΠΑ». Όσον αφορά στο Υπουργείο Ενέργειας, καλείται να αναλάβει την προστασία και την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας έπειτα από «γεωμαγνητικές διαταραχές», ενώ στο Υπουργείο Εσωτερικών δίνεται η εντολή να μελετήσει «τις αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο της Γης που σχετίζονται με τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του Ήλιου και του πλανήτη μας».

Μόσχα: «Βρείτε το πλησιέστερο πυρηνικό καταφύγιο»

Με τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ να βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο μετά το τέλος του «Ψυχρού Πολέμου», το Κρεμλίνο κάλεσε διά μέσου της κρατικής τηλεόρασης τους πολίτες «να είναι έτοιμοι για μια καταστροφική πυρηνική σύγκρουση».

​Σε τηλεοπτική εκπομπή ζητήθηκε από Ρώσους πολίτες να εντοπίσουν το πλησιέστερο πυρηνικό καταφύγιο στην πόλη τους
Ήδη, πραγματοποιήθηκε άσκηση της Πολιτικής Άμυνας σε όλη τη ρωσική επικράτεια, με τη συμμετοχή περίπου 200.000 μελών των δυνάμεων ασφαλείας και τουλάχιστον 40 εκατ. πολιτών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων ενός πυρηνικού πολέμου. 

Σε τηλεοπτική εκπομπή με παρουσιαστή τον Yevgeny Kiselyov, ζητήθηκε από Ρώσους πολίτες να εντοπίσουν το πλησιέστερο πυρηνικό καταφύγιο στην πόλη τους και να απαντήσουν αν είναι προετοιμασμένοι για μια επίθεση με ατομική βόμβα. Ο παρουσιαστής, μάλιστα, δεν δίστασε να επαναλάβει αρκετές φορές πως «η σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας μπορεί να λάβει… πυρηνικές διαστάσεις».

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης για τα γραμμάρια ψωμιού που πρέπει να έχει ο κάθε πολίτης στη διάθεσή του σε περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου (σ.σ. 300 γρ. για 20 ημέρες).

Βερολίνο προς Γερμανούς πολίτες: Μαζέψτε τρόφιμα

Κι όλα αυτά ενώ στα τέλη Αυγούστου η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε τους κατοίκους της (για πρώτη φορά μετά το τέλος του «Ψυχρού Πολέμου») να συγκεντρώσουν αποθέματα τροφίμων και νερού, για την περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπίσουν μια επίθεση ή μια γενικότερη καταστροφή.

«Ο πληθυσμός θα είναι υποχρεωμένος να συγκεντρώσει προμήθειες φαγητού για 10 ημέρες» ανέφεραν εκείνες τις ημέρες τα γερμανικά ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι αυτό προβλέπεται σε σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών (69 σελίδες έκταση). Όπως είχαν υπογραμμίσει, «ζητείται προληπτικά από τους πολίτες να προετοιμαστούν αναλόγως για μια εξέλιξη που θα μπορούσε να απειλήσει την ύπαρξή μας και δεν μπορεί να αποκλειστεί κατηγορηματικά στο μέλλον».

http://www.zougla.gr/