Δευτέρα, Οκτωβρίου 10

Το απόλυτο φάρμακο για την αρθρίτιδα…

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να είναι μια εξαιρετικά επώδυνη πάθηση. Ως αποτέλεσμα, αυτοί που υποφέρουν από αυτό το αυτοάνοσο νόσημα λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως το Voltaren (diclofenac sodium), σε καθημερινή βάση για να βρουν ανακούφιση. Το πρόβλημα είναι ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια, έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό. Ο κίνδυνος μπορεί να αυξάνεται με τη διάρκεια της χρήσης καθώς και με αυξημένη δόση.


Επιπλέον, αυτοί που έχουν ήδη καρδιαγγειακή ασθένεια ή παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή ασθένεια έχουν πιθανότητες μεγαλύτερου κινδύνου για θανατηφόρο καρδιαγγειακό επεισόδιο. Κατά συνέπεια, ο περιορισμός της χρήσης των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και η ελαχιστοποίηση της δόσης τους όσο το δυνατόν περισσότερο είναι πολύ σημαντικοί στόχοι στον έλεγχο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Τα καλά νέα είναι ότι τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης δείχνουν ότι είναι πιθανό οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα να μειώσουν την ανάγκη για μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα με τη βοήθεια ενός παραδοσιακού φαρμάκου, του μουρουνέλαιου.

Αυτή η πιλοτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical and Diagnostic Research τον Ιούλιο του 2013 συμπεριέλαβε 30 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα ηλικίας 19 με 60 ετών. Αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε το 2012 στο Mahatma Gandhi Medical College and Hospital. Κάθε ασθενής λάμβανε 1,5 γραμμάρια μουρουνέλαιου δύο φορές την ημέρα, πέντε κάψουλες των 300 mg. Η χρήση του μουρουνέλαιου συνεχίστηκε για μια περίοδο 24 εβδομάδων. Το περιεχόμενο της κάθε κάψουλας σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ήταν εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) 20 mg και δοκοσαχεξανοϊκό οξύ (DHA) 30 mg. Το περιεχόμενοτης κάθε κάψουλας σε λιποδιαλυτές βιταμίνες ήταν βιταμίνη Α 284 IU και βιταμίνη D 28,4 IU. Η συνολική Η συνολική λοιπόν καθημερινή δόση από τις 10 κάψουλες (5 κάψουλες δύο φορές την ημέρα) ήταν EPA200 mg, DHA 300 mg, βιταμίνη Α 284 IU και βιταμίνη D 284 IU. Το μουρουνέλαιο επιλέχθηκε από τους ερευνητές της μελέτης αντί για το ιχθυέλαιο, διότι το μουρουνέλαιο περιέχει βιταμίνες Α και D, ενώ το ιχθυέλαιο δεν περιέχει.

Η βιταμίνη Α προστατεύει από τη βλάβη που προκαλεί η μεθοτρεξάτη στο ήπαρ, κύρια υποστηρικτική θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το μουρουνέλαιο προστατεύει επίσης από την έλλειψη βιταμίνης D είναι αρκετά συχνή σε αυτή την ασθένεια.
Πηγη healthy news