Τετάρτη, Οκτωβρίου 12

Αποχωρεί το ΔΝΤ. Δεν αντέχει τη λιτότητα ΣΥΡΙΖΑ – ΕΕ

Το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο «πρόγραμμα διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας αλλά θα αποκτήσει ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανώτατα στελέχη του ταμείου.
(Ανανέωση: Με e-mail που έστειλε αργότερα το ταμείο αφήνει ουσιαστικά ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα καθώς σημειώνει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη τη μορφή θα πάρει η μελλοντική εμπλοκή του στην Ελλάδα)

Εδώ και ένα χρόνο, αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα, το ΔΝΤ επιχειρεί να καθορίσει τους όρους κάτω από τους οποίους θα μπορούσε να συμμετέχει καθώς θεωρεί ανεδαφικούς τους στόχους που έχουν τεθεί εάν δεν συνοδεύονται από σημαντική μείωση του χρέους.
“Το ταμείο δεν θα συμμετέχει στους τριμηνιαίους ελέγχους για την εκπλήρωση των στόχων” δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους στο Reuters.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο νέος ρόλος του ΔΝΤ δεν θα είναι αποκλειστικά συμβουλευτικός και θα παραμείνει μέλος της τρόικας (καλά αυτή δεν την κατάργησε ο ΣΥΡΙΖΑ;) αλλά το ταμείο δεν θα βάζει χρήματα στο πρόγραμμα διάσωσης.
Οι πηγές του Reuters προβλέπουν συνέχιση της ύφεσης για την ελληνική οικονομία παρά το γεγονός ότι η επίσημη πρόβλεψη του ΔΝΤ κάνει λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% – ποσοστό που ούτως η άλλως απέχει έτη φωτός από το στόχο του 2.8% για τον οποίο μιλούν στην ΕΕ.
Αξίζει να σημειωθεί πως ούτε το ΔΝΤ δεν συζητά για διαγραφή χρέους αλλά περισσότερο για… ευκολίες πληρωμής, παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια οι ερευνητές του ταμείου θεωρούν το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο.
Σε κάθε περίπτωση ο αμερικανικός πυρήνας του ΔΝΤ φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένος να χρεωθεί ένα ακόμη ναυάγιο ιστορικών διαστάσεων ακολουθώντας τους παράλογους στόχους της ΕΕ… όπως κάνει δηλαδή η κυβέρνηση Τσίπρα.
Και μόνο το γεγονός πάντως ότι ένας διεθνής οργανισμός που έχει οδηγήσει ολόκληρα έθνη στην ολοκληρωτική εξαθλίωση μέσα από απάνθρωπα προγράμματα λιτότητας θεωρεί ανεδαφικές τις προτάσεις της “μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας”, θα έπρεπε να απασχολεί τους ευρώδουλους της κυβέρνησης. Όχι;
Α.Χ

 http://info-war.gr