Τετάρτη, Οκτωβρίου 5

Ντομάτες βοηθούν αρτηρίες

Ντομάτα: Μπορεί να βοηθά κατά των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.
Η κατανάλωση ντομάτας βοηθά στην καλύτερη υγεία του καρδειαγγειακού συστήματος, βελτιώνει την κατάσταση των αρτηριών, μειώνει το πάχος των αρτηριών και προλαμβάνει την αθηροσκλήρωση.
Φινλανδοί ερευνητές μελέτησαν 520 άνδρες και γυναίκες και κατέγραψαν τις μετρήσεις του πάχους μέσου εσωτερικού χιτώνα της καρωτίδας αρτηρίας. Η σταδιακή αύξηση αυτού του δείκτη συσχετίζεται με την εμφάνιση και επιδείνωση της αθηροσκλήρωσης.

Η αθηροσκλήρωση  δημιουργείται λόγω σταδιακής βλάβης των αρτηριών με εναπόθεση εντός αυτών λιπιδικών πλακών και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά και εγκεφαλικά νοσήματα.
Οι Φιλανδοί ερευνητές συσχέτισαν τις μετρήσεις πάχους της καρωτίδας με τις μετρήσεις μέσα στο αίμα των ασθενών μιας ουσίας που βρίσκεται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά και ιδιαίτερα μέσα στις ντομάτες. Η ουσία αυτή ονομάζεται lycopene (λυκοπένη), γνωστή για το κόκκινο χρώμα που δίνει στις ντομάτες.
Η λυκοπένη ανήκει στην οικογένεια των αντιοξειδωτικών ουσιών. Υπάρχει μέσα στις ντομάτες, γκουάβες, φράουλες, καρπούζια και άλλα χρώματος κόκκινου φρούτα ή λαχανικά. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες αποδεικνύονται τα τελευταία χρόνια πολύ ωφέλιμες στον ανθρώπινο οργανισμό. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι επιδιορθώνοντας τις βλάβες που δημιουργούνται λόγω της οξείδωσης, οι ουσίες αυτές καταπολεμούν φαινόμενα όπως αυτά της γήρανσης και της καρκινοποίησης.
Σχετικά με τη λυκοπένη ερευνητές έδειξαν σε μελέτες τους ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο και για ορισμένους καρκίνους όπως αυτούς της στοματικής κοιλότητας και του προστάτη.
Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η λυκοπένη διατηρείται και στα παράγωγα της ντομάτας, όπως το κέτσαπ και άλλα. Επίσης ο οργανισμός απορροφά καλύτερα την ουσία αυτή από τις ντομάτες όταν είναι ψημένες.
Η έρευνα αυτή, που μας έρχεται από τη Φιλανδία, έδειξε ότι αυτοί οι οποίοι είχαν χαμηλότερα επίπεδα λυκοπένης στο αίμα είχαν και ψηλότερους δείκτες αθηροσκλήρωσης.
Όμως αυτό το εύρημα βρέθηκε μόνο στους άνδρες και όχι στις γυναίκες. Αυτό εξηγείται σύμφωνα με τους ερευνητές από το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν συνήθως καλύτερες διατροφικές συνήθειες από τους άνδρες. Επίσης οι γυναίκες μπορεί να έχουν πιο αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό σύστημα με αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα ενός αντιοξειδωτικού όπως η λυκοπένη να έχουν καλύτερα αποτελέσματα. 
Η μελέτη αυτή έρχεται με τη σειρά της να επιβεβαιώσει ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ουσίες όπως η λυκοπένη αποτελούν μέρος της εξήγησης του γεγονότος αυτού και σίγουρα αξίζουν παρακολούθησης και περαιτέρω μελέτης.
 www.medlook.net