Δευτέρα, Οκτωβρίου 17

Παρ' ολίγον διπλωματικό επεισόδιο --ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Τεράστια γκάφα του ΑΠΕ ΜΠΕ: Παρολίγο διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία - ο Ερντογάν δεν ζήτησε δημοψήφισμα στη Θράκη

Παρ' ολίγον διπλωματικό επεισόδιο
Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τα συχνά παραληρήματα επεκτατισμού του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος για ακόμη μια φορά ήγειρε θέμα αλλαγής των συνόρων. Παρότι δεν μίλησε για Θεσσαλονίκη, Κύπρο και δημοψήφισμα στη Δυτική Θράκη, μια λάθος μετάφραση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στάθηκε αρκετή ώστε να προκληθεί παρέμβαση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, και παραλίγο να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο. Με μια αργοπορημένη διόρθωση και με την καρατόμηση του ανταποκριτή του στην Τουρκία, το ΑΠΕ επιχείρησε να δικαιολογήσει το σοβαρό λάθος.


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Διεθνές Νομικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη έθεσε μεταξύ άλλων ζήτημα για τη Δυτική Θράκη.

«Πώς είναι δυνατόν να διαχωρίσουμε την Ριζούντα από το Μπατούμι; Πώς μπορούμε να σκεφτούμε την Ανδριανούπολη από τη Θεσσαλονίκη ή το Κάρτζαλι; Πώς μπορείτε εσείς να θεωρήσετε ότι το Γκαζιαντέπ και το Χαλέπι, το Μαρντίν, τη αλ-Χασάκα, ή τη Σύρτη και τη Μοσούλη ότι είναι μέρη που δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο;. Σίγουρα συναντάτε τα ίχνη ενός από τους προγόνους μας σε κάθε βήμα σας κατά τα εδάφη που εκτείνονται από τη Θράκη στην Ανατολική Ευρώπη», είπε ο Σουλτάνος.



«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία» υποστήριξε ο Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την ανακατάληψη της Μουσούλης είπε πως η χώρα του «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη».

«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία» δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».

Eπική γκάφα από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Αναστάτωση προκλήθηκε νωρίτερα λόγω λάθους μετάδοσης της είδησης από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Συγκεκριμένα το τηλεγράφημα του πρακτορείου ανέφερε:

«Παράλληλα, ο Ερντογάν είπε ότι το 1920 η τότε τουρκική εθνοσυνέλευση έλαβε απόφαση περί του «εθνικού συμβολαίου», το οποίο περιλάμβανε τα σύνορα της Τουρκίας, και τόνισε ότι με βάση την απόφαση εκείνη τα σύνορα στις περιοχές του οθωμανικού κράτους, όπου υπήρχε αραβική πλειοψηφία κατά την υπογραφή της Συνθήκης του Μούδρου το 1918, θα έπρεπε να ορισθούν σύμφωνα με την εκφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος βούληση των ίδιων των πληθυσμών. Η απόφαση του 1920 ανέφερε επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, ότι το κριτήριο είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και ότι το νομικό καθεστώς και της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή».

Η διόρθωση:

«Στο τηλεγράφημά μας με τίτλο "Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, τη Μοσούλη, τη Θράκη και την Κύπρο", τα αναφερόμενα στη τρίτη και τέταρτη παράγραφο, εκ παραδρομής αποδόθηκαν στον Ρ. Τ. Ερντογάν αντί στον τουρκικό Τύπο. Αντικαθίστανται δε από τα εξής:

"Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, για το περιεχόμενο του «Εθνικού Συμβολαίου και στo σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη αναφέρει: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».


Η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στο λανθασμένο τηλεγράφημα 

«Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα» αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας.



«Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς. Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη» προσθέτει.

Το ΑΠΕ καρατόμησε τον ανταποκριτή στην Τουρκία

Tο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων ανακοίνωσε, δια στόματος του γενικού του Διευθυντή Μιχάλη Ψύλου πως διακόπτει τη συνεργασία του με τον ανταποκριτή του στην Τουρκία Άρη Αμπατζή, μετά το τραγικό σφάλμα σε νωρίτερο τηλεγράφημά του αναφορικά με δήθεν δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες.zougla.gr