Παρασκευή, Οκτωβρίου 14

Ευ. Τσακαλώτος: Θα διαπραγματευθούμε με σθένος γιατί ξέρουμε που πατάμε

«Θα διαπραγματευθούμε με σθένος γιατί ξέρουμε που πατάμε και ποιους θέλουμε να βοηθήσουμε», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την ομιλία του στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία και του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα , αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς.


Την ώρα που ανέβαινε στο βήμα οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ φώναξαν το σύνθημα «μέχρι τις Βρυξέλλες ακούστε μας καλά δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά», ο υπουργός περίμενε να ολοκληρωθεί και άρχισε την ομιλία του με τον ορισμό του Μίλαν Κούντερα για το φλέρτ.

«Ο Μίλαν Κούντερα έδωσε κάποτε έναν ορισμό τι είναι το φλερτ. Οτι το φλερτ είναι υπόσχεση του σεξ χωρίς εγγυήσεις. Εγώ νομίζω ότι αυτοί που πιστεύουμε στον σοσιαλισμό και στον κοινωνικό μετασχηματισμό, πιστεύουμε χωρίς εγγυήσεις, πουθενά δεν γράφεται, δεν υπάρχει υποσημείωση στα βιβλία της Αριστεράς ότι παλεύουμε μόνο με τη σιγουριά, παλεύουμε μόνο γι αυτά που ξέρουμε εκ των προτέρων ότι θα κερδίσουμε. Παλεύουμε όποιες και να είναι οι συνθήκες, όποιοι και να είναι οι συσχετισμοί», επισήμανε.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ ευτυχώς που υπάρχει και εξήγησε με χιούμορ: «Εχουμε μια πολύ ρευστή κατάσταση. Μετά την κρίση του 2009 το σύστημα δεν έχει βρει την ισορροπία του. Κάτι έχει αλλάξει στον καπιταλισμό, αλλά δεν το έχουν καταλάβει όλοι. Ευτυχώς υπάρχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που νομίζει ότι μπορεί να πει αυτά που έλεγε το 1980 και να γυρίσει στην εξουσία. Η πρόταση μου στην τεχνική ομάδα του συνεδρίου είναι να φτιάξει αυτοκόλλητα που θα βάλουμε όλοι στα αυτοκίνητα και θα λένε «Κυριάκο να έχεις πάντα την υγειά σου».

Ο κ. Τσακαλώτος τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με τους σοσιαλδημοκράτες και σημείωσε: « Πρέπει να συζητάμε με τους σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη, πρέπει να ανοίξουμε κάθε χαραμάδα, πρέπει. Αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι όταν διαπραγματεύεσαι, όταν κάνεις συζητήσεις πρέπει να έχεις σίγουρα τις δικές σου ιδέες και τις δικές σου απόψεις. Εμείς ποτέ δεν ξεχνάμε ότι είμαστε κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Εκεί αρχίζουμε και εκεί τελειώνουμε. Δεν έχουμε εγγυήσεις γιατί δεν έχουμε βρει το κατάλληλο κόμμα. Ακούω και συζητάμε παντού ότι υπάρχουν φαινόμενα στην κυβέρνηση και στο κόμμα που δεν μας αρέσουν. Χωρίς ένα μαζικό κόμμα πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος να επιστρέψουμε σε πελατειακά συστήματα, στα ρουσφέτια. Είναι η δουλειά του κόμματος να μας προστατέψει».