Πέμπτη, Οκτωβρίου 27

Όλα τα σκατά εμφανίστηκαν στην επιφάνεια ..... Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση υπέστη σοβαρό πολιτικό πλήγμα ! --Για δες ποιος μιλάει και με τι θράσος !

H κυβέρνηση υπέστη πολύ σοβαρό πολιτικό πλήγμα με την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες


Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα μιλήσει από την πρώτη μέρα που κατατέθηκε ο νόμος στη Βουλή ότι ο νόμος ήταν και αντισυνταγματικός και αντικοινοτικός. Ήταν λοιπόν μια αναμενόμενη εξέλιξη.
Δεν είναι κανείς σοφός με το να το προβλέπει αυτό ούτε είναι μάντης ούτε ρίχνει τα ταρώ αλλά εάν έχει στοιχειώδη γνώση του συντάγματος και των άρθρων του αντιλαμβάνεται ότι αυτό το οποίο προσπάθησε να κάνει η κυβέρνηση ήταν όντως αντισυνταγματικό.
Ερωτηθείς που εδράζονται η διαφορές του νόμου Παππά με το νόμο του βασικού μετόχου
Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι τελείως διαφορετική η υπόθεση του βασικού μετόχου και τελείως διαφορετική η υπόθεση της αδειοδότησης. Εγώ εκτός από το βασικό μέτοχο ο οποίος είχε έρθει με όλο το υπουργικό συμβούλιο να τον υπογράφει τότε και θυμάστε ότι είχε μια εξέλιξη που δεν ήταν καθόλου καλή, αυτό είναι αληθές, ήταν μάλιστα ένα πολιτικό χτύπημα στην κυβέρνηση τότε πολύ ισχυρό.
Το 2007 κάναμε το νόμο 3592 ο οποίος είναι ο νόμος για την αδειοδότηση και τη συγκέντρωση, που η συγκέντρωση είναι ισχύς που μπορεί να έχει ένας επιχειρηματίας στο χώρο των ΜΜΕ να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσοστό που τα κοινοτικά πλαίσια ήταν γύρω στο 30 με 33%.Σε εκείνο το νόμο ο οποίος δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε στη συνέχεια προβλεπόταν ξεκάθαρα στο άρθρο 6 η διαδικασία αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών με τη σαφή αναφορά ότι η αδειοδότηση, το πρόγραμμα δίνεται μετά από άδεια του ΕΣΡ κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου εκείνου.
Αυτό το νόμο πρέπει να πω ότι ο κ. Παππάς όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε τον Φεβρουάριο του ’15 στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της Βουλής λέγοντας ότι θα εφαρμοστεί συνταγματική πρόβλεψη και η κείμενη νομοθεσία. Τότε δηλαδή η κυβέρνηση δεν είχε αποφασίσει ότι θα φτιάξει έναν καινούργιο νόμο, είχε αποφασίσει ότι θα εφαρμόσει αυτόν που υπήρχε και που δυστυχώς για χρόνια έμενε ανενεργός.
Στο ερώτημα «γιατί δεν τον εφάρμοσες εσύ», θα σας απαντήσω ότι εγώ παραιτήθηκα το 2008, η διαδικασία που ακολουθήσαμε ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία και αυτό φαίνεται τώρα με την προχειρότητα της νομοθέτησης του νόμου Παππά και αποδεικνύει ότι πρέπει να δουλέψεις σε βάθος. Εμείς είχαμε δουλέψει με το πολυτεχνείο και ομάδες του πολυτεχνείου είχανε πάει σε όλη την Ελλάδα να καταγράψουν τις συχνότητες σε κάθε βουνό γιατί δεν μπορείς να φτιάξεις χάρτη συχνοτήτων αν δεν έχεις πλήρη καταγραφή.
Είχαμε κάνει μια δουλειά η οποία κράτησε περίπου 3 χρόνια και είχαμε φτάσει στο τελευταίο στάδιο. Λυπάμαι δεν μπόρεσα να αδειοδοτήσω όχι γιατί δεν το ήθελα αλλά γιατί δυστυχώς τα χρονικά περιθώρια που είχα στη διάθεσή μου ήταν μηδενικά από τη στιγμή που παραιτήθηκα τον Οκτώβριο του ’08.
Ερωτηθείς αν αισθάνεται ότι για άλλη μια φορά απέτυχε άλλη μια κυβέρνηση που προσπάθησε να βάλει τη «διαπλοκή» να πληρώσει για τη δημόσια συχνότητα που κατέχει
Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια διάχυτη εντύπωση και αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στην κυβέρνηση ότι κατάφερε με την επιχειρηματολογία της να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Υπάρχει διάχυτη εντύπωση στον κόσμο ότι αυτοί που λέμε καναλάρχες δεν πλήρωσαν ποτέ και τίποτα, αυτό δεν είναι αληθές.
Η νομοθεσία που υπήρχε και πριν από την κυβέρνηση της ΝΔ του 2004 προέβλεπε πληρωμή ενός ποσοστό τους τάξεως του 2% επί του τζίρου των καναλιών ως τέλος ενοικίασης της συχνότητας. Τα ποσά τα οποία έχει ωφεληθεί το ελληνικό δημόσιο στα χρόνια που η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει ως χρόνια ανομίας φτάνουν περίπου τα 150 εκ.
Δηλαδή πάντοτε τα κανάλια πλήρωναν από το τζίρο τους ένα ποσοστό 2% για να χρησιμοποιούν τη συχνότητα που είναι δημόσιο αγαθό. Άρα λοιπόν το πρώτο επιχείρημα ότι επί χρόνια δεν πλήρωναν τίποτα στο κράτος είναι ψευδές. Υπήρχε μια αδειοδότηση το ’93, υπήρξαν τουλάχιστον άλλες δύο απόπειρες αδειοδότησης, έγιναν προσπάθειες αδειοδότησης για λόγους νομικούς πάντοτε ή για τεχνικά κολλήματα, δεν προχώρησαν οι αδειοδοτήσεις ή οι προσπάθειες που έγιναν τη δεκαετία του ’90 και στις αρχές του 2000.
Στη δική μου περίπτωση σας είπα ποιος είναι ο λόγος, δυστυχώς όταν παραιτήθηκα η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε αυτό το νόμο…
Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΕΣΡ πρέπει να συγκροτηθεί, είναι λάθος που δεν συγκροτείται. Δεν θα ρίξουμε τις ευθύνες στη ΝΔ γιατί επί τρεις μήνες που έκανε προσπάθεια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφώνησε γιατί εγώ θα σας πω ότι επί τρία χρόνια πριν δεν συμφωνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη σύσταση του ΕΣΡ.
Πρέπει να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και εν συνεχεία να προχωρήσει η αδειοδότηση από αυτό. Υπάρχει ένα ζήτημα για το τίμημα, ήδη ο κ.Παππάς σήμερα το έθεσε «θα πάρουν τόσα λεφτά όσα παίρνουμε εμείς;», αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει να απαντήσει η ίδια η κυβέρνηση.
Η ίδια η κυβέρνηση να έρθει με το ΕΣΡ σε συνεργασία ανάλογα με το τι προβλέπει ο νόμος και η συνταγματική επιταγή για να ορίσει το τίμημα. Θα μπορούσε η κυβέρνηση η σημερινή να είχε βγει από το αδιέξοδο η οποία μόνη της μπήκε, λέγοντας ότι θα δώσει άδειες με βάση τις προϋποθέσεις που ίσχυαν από το νόμο 3592 του ’07 γιατί αυτές οι προϋποθέσεις είχαν μέσα στοιχεία ποιοτικά, δεν ήταν μόνο ποσοτικά. …Το τίμημα λοιπόν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να στηριχθεί πια από την αγορά, από το ΕΣΡ και βεβαίως να παίξει το ρόλο της και κάθε πολιτική δύναμη σε αυτό.
Για τον αριθμό των αδειών
Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στην Αγγλία ισχύει το εξής: υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις όποιος νομίζει ότι τις πληροί με αυτό το τίμημα ας έρθει να πάρει άδεια. Το ψευδεπίγραφο για τις τέσσερις άδειες είναι όντως ψευδεπίγραφο … υπάρχουν μελέτες ινστιτούτων και οργανισμών πανεπιστημίων που είναι πολύ πιο έγκυρα από το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας για παράδειγμα το ΜΙΤ είναι αυτό το οποίο ανακάλυψε την τεχνολογία αυτή με την οποία πάμε σήμερα να αδειοδοτήσουμε. Αυτό το ίδρυμα είχε κάνει ανακοίνωση ότι ο αριθμός καναλιών που χωράνε στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερος των τεσσάρων που λέει η κυβέρνηση. Είναι τουλάχιστον 16 σε HD.
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις και αν πιστεύει ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση της κυβέρνησης
Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα έλεγα ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, είναι όντως ένα ισχυρό πολιτικό πλήγμα αυτό το οποίο υπέστη η κυβέρνηση. Μόνο εάν ήθελε η ίδια να το αξιοποιήσει ως στοιχείο της ρητορικής της για να έρθει σε μείζον αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση και να οδηγηθεί σε εκλογές.
Προσωπικά εκτιμώ ότι δεν θα το κάνει, δεν έχει λόγους να το κάνει και δεν θα ωφεληθεί από αυτό ιδιαίτερα. Νομίζω ότι η σημερινή κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει όσο περισσότερο γίνεται στο χρόνο, να παραμείνει όσο περισσότερο μπορεί στην εξουσία και αυτό το ράπισμα από το ΣτΕ δεν πιστεύω ότι είναι ικανό για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Ερωτηθείς πως βλέπει τη ΝΔ και αν θα ήθελε να επιστρέψει

Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όντως έχει κάνει πολλά βήματα στην αναδιοργάνωση του κόμματος τα οποία βήματα είναι εμφανή πια. Σε ότι αφορά την ανανέωση του πολιτικού σκηνικού νομίζω ότι γίνονται βήματα, βλέπω ότι υπάρχει μια αρμόδια ομάδα επιτροπή η οποία θα προσπαθήσει να φέρει νέο αίμα στην πολιτική. Ο συνδυασμός των δύο πραγμάτων είναι ο σημαντικότερος, καμία χώρα δεν πάει μόνο με το καινούργιο και χωρίς να αξιοποιήσει την εμπειρία που υπάρχει από το παλιό.
Όσον αφορά τα προσωπικά μου δεν έχω κάποια συζήτηση ούτε έχω προκαλέσει με δική μου πρωτοβουλία μια τέτοια συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη ούτε προτίθεμαι στο προσεχές μέλλον.
ΔΗΜ.: Εάν σας κάνει πρόταση ο κ. Μητσοτάκης θα το σκεφτείτε;
Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απορρίπτω τη σκέψη.
.lykavitos.gr