Σάββατο, Οκτωβρίου 15

Ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας για κάθε πολίτη

Ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας για κάθε πολίτη
Ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας θα αποκτήσουν όλοι οι πολίτες, με την εφαρμογή του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την καθιέρωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.  Στον φάκελο θα καταχωρούνται το ιατρικό ιστορικό, κλινικές εξετάσεις, διαγνώσεις, συνταγές και νοσηλείες. Ετσι ο οικογενειακός γιατρός και τα νοσοκομεία θα έχουν ένα πολύτιμο
«εργαλείο» για να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες πρόληψης και νοσηλείας.
Στην πλήρη εφαρμογή του συστήματος, στον ηλεκτρονικό φάκελο θα έχουν πρόσβαση οι γιατροί των δημόσιων δομών Υγείας, καθώς και οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης,
Ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας θα εφαρμοστεί σταδιακά από τις μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ. Πριν από μία εβδομάδα άρχισε να χρησιμοποιείται πιλοτικά σε δύο μονάδες Υγείας της Αχαΐας. Εντός του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή σε 2-3 μονάδες ανά Υγειονομική Περιφέρεια. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι αρχές του 2017 να ξεκινήσει η γενικευμένη εφαρμογή σε όλες τις μονάδες και τα Κέντρα Υγείας του ΠΕΔΥ.
Αυτό θα γίνει παράλληλα με την σταδιακή υλοποίηση του σχεδίου για το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, σε 62 περιοχές της χώρας θα δημιουργηθούν 240 τοπικές μονάδες Υγείας (ιατρεία της γειτονιάς), στις οποίες θα απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου 1.350 «οικογενειακοί γιατροί» (με πληθυσμό ευθύνης 2.000 ενηλίκους ανά οικογενειακό γιατρό και 1.000 παιδιών ανά οικογενειακό παιδίατρο) και 1.700 νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας.
Οι μονάδες αυτές θα καλύπτουν συνολικά 2,5 εκατομμύρια πληθυσμού κατά βάση σε αστικές περιοχές. Εκτιμάται ότι με τη λειτουργία τους θα μειωθεί κατά 5,5 εκατομμύρια ο αριθμός επισκέψεων σε νοσοκομεία και συμβεβλημένους γιατρούς.

 .sofokleousin.gr/