Τετάρτη, Οκτωβρίου 12

Γ. Στουρνάρας: «Η Αττικής έδινε δάνεια σε εταιρείες σαν να ήταν η Microsoft»

Βόμβες κατά του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, εξαπέλυσε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια στα ΜΜΕ και τα κόμματα.
Ο κ. Προβόπουλος είχε αφήσει υπόνοιες για τις κινήσεις της ΤτΕ και του κ. Στουρνάρα για το τραπεζικό σύστημα. Είχε πει στην Επιτροπή ότι ο ίδιος δεν θα δημοσιοποιούσε ένα πόρισμα και θα το πήγαινε στον εισαγγελέα αθόρυβα γιατί έτσι κάνει τη δουλειά του.

«Πληρωμένη» ήταν η απάντηση του κ. Στουρνάρα: «Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα επειδή δεν του βγήκαν οι προβλέψεις» είπε ο νυν διοικητής της ΤτΕ ενώ διέψευσε ότι ενημερώθηκε ποτέ από τον κ. Προβόπουλο.
Γ. Στουρνάρας: «Η Αττικής έδινε δάνεια σε εταιρείες σαν να ήταν η Microsoft»
Ο διοικητής της ΤτΕ διέψευσε τη δήλωση του προκατόχου τουΓιώργου Προβόπουλουστην Εξεταστική ότι ως διοικητής είχε αποστείλει επιστολή –και στον ίδιον - λέγοντας ότι έπρεπε να λυθεί το θέμα εταιρικής διακυβέρνησης στην Attica Bank. «Για το θέμα υπήρξαν ολιγωρίες που δεν είχαν λυθεί και από υπουργούς» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Δενμε ενημέρωσε πότε, έχει κάνει λάθος δεν υπάρχει επιστολή στο αρχείο μου που να αναφέρεται σε αυτό, προφανώς την απέστειλε κάπου αλλού. Το Φεβρουάριο του 2014 εγώ όρισα τον Γκίκα Μάναλη (στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου) και τον Φεβρουάριο του 2015 απελύθη σε συνεννόηση με το ΤΧΣ» απάντησε ο κ. Στουρνάρας.
Ο κ. Στουρνάρας συνέχισε την επίθεση κατά του προκατόχου του λέγοντας: «Ο κ. Προβόπουλος αν ήθελε μπορούσε να καθαρίσει την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής. Δεν το έκανε και το έκανα εγώ».
Ειδικά για την Αττικής είπε ότι η τράπεζα πήγαινε στα βράχια και η ΤτΕ με τη νέα διοίκηση βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο για την εξυγίανσή της.
Δημ. Σταμάτης: Από πότε αρχίσατε να ανησυχείτε και ζητήσατε να μπει άλλος στη θέση δ/ντος συμβούλου κι άλλος πρόεδρος; Ηταν σωστή η στάση της τράπεζας απέναντι στον κ. Καλογρίτσα; Δώθηκαν 80 εκ ευρώ μέσα σε ένα χρόνο και συνολικά 127 εκ ευρώ.
Γ. Στουρνάρας: Εμείς δεν βλέπουμε Καλογρίτσα αλλά ομίλους πχ Τοξότης – από εκεί και πέρα το πόρισμα ανέδειξε ορισμένες αδυναμίες της τράπεζας και η νομική υπηρεσία είπε να πάει εισαγγελέας λόγω της ζημιάς από υποτιμολόγηση δανείου - και του κ. Καλογρίτσα αλλά όχι μόνο αυτού –. Το 61% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας υποτιμολογείται κυρίως για δάνεια επιχειρηματικά και σε κατασκευαστικές. Δεν ακολούθησε το σύστημα τιμολόγησης. Εδιναν επιτόκιο χαμηλό σε εταιρίες σαν να ήταν η Microsoft.
Τα δάνεια
Ο κ. Στουρνάρας έδωσε και στοιχεία για την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.
Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι το σύνολο των «κόκκινων» δανείων αλλά και όσων έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα για «κοκκίνισμα» ανέρχεται σε 45%. Ειδικότερα, το 67,2% αφορά επαγγελματίες, 59,9% μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 29,1% τις μεγάλες επιχειρήσεις, το 27,4% την ναυτιλία και το 25% τις επιχειρήσεις ΜΜΕ.
«Από τα 1,311 δισ. ευρώ δανείων προς ΜΜΕ τα καταγγελμένα είναι 317 εκατ. ευρώ, το 25%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν τον Ιούνιο του 2015» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε οι μέτοχοι έχουν εισφέρει τα τελευταία χρόνια στις επιχειρήσεις τους πάνω από 400 εκατ. ευρώ».
Τα στοιχεία του διοικητή προκάλεσαν αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξαν ότι ο όγκος των καταγγελμένων δανείων των ΜΜΕ είναι μεγαλύτερος και αγγίζει σχεδόν το 50% του συνολικού δανεισμού προς τον συγκεκριμένο κλάδο.
Αιχμές για την κρίση
Ο κ. Στουρνάρας άφησε αιχμές για τη διακυβέρνηση Καραμανλή. «Το κύριο αίτιο της κρίσης δεν είναι η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά η δημοσιονομική κρίση ετών 2008-2010 που οδήγησε τη χώρα σε κρίση χρέους» είπε ο Διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδας ενώ λίγο αργότερα ανέφερε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στα όρια της καταστροφής και διασώθηκε έπειτα από τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά.
Ο κ. Στουρνάρας είπε επίσης ότι το PSI ήταν μεταξύ εκείνων των αιτιών που προκάλεσε προβλήματα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζικών ιδρυμάτων, που έχουν όμως καλυφθεί πλήρως.
«Το πλαίσιο εποπτείας των τραπεζών σήμερα είναι σημαντικά ενισχυμένο, με νέους κανόνες εποπτείας και αξιολόγησης της ποιότητας των δανείων» τόνισε μεταξύ άλλων στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Στουρνάρας.
«Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ικανοποιεί τους όρους παροχής ρευστότητας από το ευρωσύστημα (...) καταλήξαμε να έχουμε ισχυρότερες κεφαλαιακά τράπεζες με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του φορολογουμένου» επισήμανε ο διοικητής της ΤτΕ.
«Το τραπεζικό σύστημα λειτούργει και εξελίσσεται είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το θέμα των κόκκινων δανείων και να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύστημα για τον τόπο» διαβεβαίωσε.
imerisia.gr