Τετάρτη, Νοεμβρίου 16

Αριστεροί φιλοαμερικανοί, το νέο μοντέλο Σύριζα


Ο Μπάρακ Ομπάμα είναι Αμερικανός. Μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό. Και η Αμερική, για τον Έλληνα αριστερό είναι ο αιώνιος εχθρός. Ο ιδεολογικός αντίπαλος. Δεν γίνεται να είσαι αριστερός, να αισθάνεσαι αριστερός, να δηλώνεις αριστερός και να μη βλέπεις ως «φονιάδες των λαών» τους Αμερικάνους.

Δεν λέμε ότι σωστά σκέπτεται ο Έλληνας αριστερός που βλέπει την Αμερική ως τον μέγα αντίπαλο των λαών. Λέμε ποιό είναι το πιστεύω του Έλληνα αριστερού. Του ιδεολόγου, όχι της λινάτσας που εμφανίζεται ως αριστερός. Όλα, κι όταν λέμε όλα εννοούμε όλα τα στελέχη του σημερινού Σύριζα από τότε που δραστηριοποιήθηκαν στην πολιτική, από τα φοιτητικά τους χρόνια, ακόμα και πιο πριν, ήταν αντιαμερικάνοι. Καραμπινάτοι. Κι όχι μόνο με το στόμα.
Με κινητοποιήσεις. Με διαδηλώσεις. Με συμπλοκές με την αστυνομία. Και κάθε χρόνο, την 17η Νοέμβρη, η πορεία μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία. Φίληδες και Σκουρλέτηδες, Κατρούγκαλοι και Παπαδημούληδες, Τασίες και Θεανώ, όλη η παρέα. Σοβαροί κύριοι, αξιοπρεπείς κυρίες, όχι τίποτε τσόκαρα.
Ο Μπάρακ Ομπάμα 8 χρόνια εφάρμοσε στην πράξη τη γνωστή αμερικάνικη πολιτική. Δεν άλλαξε ούτε στο πόντο την πολιτική του προκατόχου του Τζωρτζ Μπους τζούνιορ. Όταν το επέβαλλαν τα αμερικάνικα συμφέροντα μπουκάρισε κι αυτός, ο Ομπάμα, στο Ιράκ. Όπως ο επίσης δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον είχε βαρέσει την Γιουγκοσλαβία.
Ο Τσίπρας είναι που την κάνει γυριστή απέναντι στον εκπρόσωπο της πλανηταρχίας. Οι συριζαίοι είναι που έχουν μεταλλαχθεί, που βλέπουν αλλοιώς τις ΗΠΑ, ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν τόσο ''φιλελληνική'' πολιτική, όσο σταθερά και αμετακίνητα την δείχνουν εδώ και 60 χρόνια.
 apodytiriakias.gr