Τρίτη, Νοεμβρίου 22

«Δεν είναι μόνο το χρέος ηλίθιοι, είναι και η οικονομία»

«Δεν είναι μόνο το χρέος ηλίθιοι, είναι και η οικονομία»


Ένα εγκληματικό λάθος που θα μας κοστίσει ακριβά κάνει η κυβέρνηση προσπαθώντας να κλείσει άρον – άρον το θέμα του χρέους. Χωρίς να υπάρχει κάποιος σπουδαίος λόγος, πέραν των επικοινωνιακών τεχνασμάτων προκειμένου να αλλάξει η κοινή γνώμη, ο Τσίπρας αποφάσισε να τα δώσει όλα εδώ και τώρα προκειμένου να λάβει μια θετική δήλωση για το χρέος. Επιχειρεί να κλείσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, όχι στις 5 Δεκεμβρίου, αλλά στις αρχές Ιανουαρίου και σίγουρα πριν από την 20η Ιανουαρίου που πιάνει δουλειά ο Ντόναλντ Τραμπ.

Φαίνεται ότι τους έχουν διαμηνύσει από την Ουάσιγκτον ότι ο νέος πρόεδρος θα τηρήσει σκληρή γραμμή γι’ αυτό και προσπαθούν να κλείσουν τα μέτωπα ώστε να μη βρεθούν προ εκπλήξεων.
Με τη στρατηγική αυτή κάνουν ένα διπλό λάθος. Το πρώτο είναι ότι θα αναγκαστούν με το μαχαίρι στο λαιμό να πάρουν κι άλλα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση. Όπως π.χ. η κατάργηση του υπουργικού δικαιώματος να παρεμβαίνει στις απολύσεις. Η Αχτσιόγλου τοποθετήθηκε εκεί ώστε να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις με… χαμόγελο. Κάτι σαν τον διάβολο με το αγγελικό πρόσωπο να βάλει ταφόπλακα στις εργασιακές σχέσεις και πιθανότατα και σε νέες παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις με αντάλλαγμα μέτρα για το χρέος βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.
Το δεύτερο και πιο σοβαρό λάθος είναι η μετατόπιση όλης της συζήτησης για την οικονομία στο πεδίο του χρέους και μόνο σ’ αυτό. Με το που άνοιξε, όμως, η συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αμέσως στην εξίσωση μπήκε και το τέταρτο μνημόνιο αλλά και μια πιθανή νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που μπορεί να συμβεί μόνο με κούρεμα των καταθέσεων.
Όλο αυτό το σκηνικό, ωστόσο, καταστρέφει την οικονομία. Πώς να γίνουν επενδύσεις και να εμπιστευτούν ξανά τη χώρα μας οι ξένοι όταν όλοι μιλούν για νέα μέτρα, για νέα καταβαράθρωση των οικονομικών δεδομένων ή για νέα τραπεζική αναταραχή; Και πώς θα πάρει μπροστά η οικονομία, πώς θα αυξηθεί η κατανάλωση και θα βγει το χρήμα από τα σεντούκια όταν οι Έλληνες ακούνε ότι το 2017 θα είναι χειρότερο από τα προηγούμενα. Και το κυριότερο: Ότι από το 2018 η απομείωση του χρέους θα συνδυάζεται με νέα σκληρά μέτρα λιτότητας;
Είναι σίγουρο ότι όλη αυτή η συζήτηση θα διώξει και τα υπόλοιπα Ελληνόπουλα από τη χώρα και θα μείνουν οι πολιτικοί σε μια Ελλάδα σκέτο κουφάρι.
Αντί να συζητά η κυβέρνηση με την τρόικα, όχι για το χρέος αλλά για αναπτυξιακά μέτρα, για έργα, για αποκρατικοποιήσεις, για άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων, τρώει όλο το χρόνο της και τελικά θα επιφέρει μεγαλύτερη καταστροφή από αυτήν που θα έφερνε μια «μη λύση» εδώ και τώρα.
Εν ολίγοις αυτό που λένε όλοι όσοι αντιλαμβάνονται ότι «δεν είναι μόνο το χρέος ηλίθιοι, είναι και η οικονομία», είναι πως χρειάζονται ευρύτερες στρατηγικές για να βγει η οικονομία από την κρίση. Καλό είναι το χρέος αλλά στην ώρα του. Τώρα απαιτείται αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ανάπτυξη με νέες δουλειές και θέσεις εργασίας, προσέλκυση ξένων να έλθουν να επενδύσουν στη χώρα γιατί κρύβει ευκαιρίες και κυρίως να δώσουμε ελπίδα στον ελληνικό λαό κι όχι να ακούει ότι τον περιμένουν χειρότερα. Η οικονομία είναι ψυχολογία και ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του την καταστρέφει.antinews.gr